Opinia Timisoarei

Au invatat cum sa pretuiasca apa! Cum e sarbatorita Ziua Mondiala a Apei la Timisoara?

TIMISOARA. Ziua de 22 martie, cunoscuta ca Ziua Mondiala a Apei, este un prilej de sarbatoare si de aducere aminte a importantei pe care apa o are in viata noastra. In lumea intreaga, la acesta data, institutiile publice, scolile, administratiile locale, agentii economici si ONG-urile se reunesc pentru a transmite un unic mesaj: apa este elementul indispensabil vietii noastre.

CITESTE SI: N-ai sa-l mai recunosti! Schimbari uriase in cel mai mare spital din Timisoara 

Pentru acest eveniment Administratia Bazinala de Apa Banat a pregatit activitati menite sa incurajeze cooperarea intre institutiile statului, agentii economici si institutiile de invatamant.

Incepand cu data de 13 martie au fost organizate activitati educative pe tematica apei, cuprinse in proiectul Nu irosi apa! Implicati sunt peste 200 de scolari din ciclul primar al unitatilor scolare din Timisoara, care doresc sa creeze sau sa mentina o legatura cu factorul de mediu apa prin activitati diverse, interesante, non formale, specifice varstei. Partenerul proiectului este S.C. Aquatim S.A, cu care ABA Banat a initiat actiuni de constientizare a faptului ca Terra are o capacitate limitata de a satisface cererea tot mai mare de resurse naturale din partea sistemului socio-economic si, in acest sens, trebuie luate masuri in vederea atenuarii efectelor distructive ale folosirii lor.

CITESTE SI: Vestea buna despre Targul de Paste din aceasta primavara la Timisoara! Cand se deschide?  

Anul acesta, Ziua Mondiala a Apei aduce in centrul atentiei tema Apa si Apa Uzata. Elevii au constientizat ca apele uzate trebuie tratate si trebuie redus volumul acestora pentru a putea fi reutilizate. De altfel, aceste doua aspecte (reducerea cantitatii de ape uzate si tratarea acestora) subliniaza importanta utilizarii durabile a apei si protejarea ei. Devenind cetateni ai Uniunii Europene, tara noastra e angajata in implementarea cerintelor directivei europene in domeniul apelor, in special Directiva privind epurarea apelor uzate urbane.

Pana la sfarsitul anului 2015 prioritate au avut masurile de asigurare a infrastructurii de apa si apa uzata pentru aglomerarile umane,cu peste 10.000 de locuitori echivalenti, masuri prevazute in Primul Plan de Management al spatiului hidrografic Banat. Unitatile economice au realizat masurile care urmaresc reducerea poluarii industriale prin: introducerea unor tehnologii mai curate si cele mai bune tehnologii disponibile in domeniu, prevenirea accidentelor majore care implica substante periculoase si actiuni de limitare a consecintelor acestora pentru populatie si mediul inconjurator, modernizarea instalatiilor de epurare a apelor uzate, in scopul conformarii efluentului evacuat cu valorile limita de emisie prevazute in programul de masuri, planurile de actiune si programele de conformare care sunt anexe la autorizatiile integrate de mediu. in perioada 2016 – 2021, prin al II-lea Plan de Management al spatiului hidrografic Banat, se continua implementarea masurilor de baza si suplimentare pentru aglomerarile umane, activitatile industriale si agricole, precum si pentru alterarile hidromorfologice, al caror termen de realizare este perioada 2019 – 2020. E important sa intelegem ca actiunile de gospodarire a apei au efecte in asigurarea necesitatilor de apa ale comunitatii, au efecte in prevenirea, combaterea si eliminarea consecintelor actiunilor daunatoare ale apelor, dar si efecte in eliminarea influențelor nocive ale activitaților umane asupra apelor. Toate acestea nu fac altceva decat sa asigure conservarea resurselor de apa pentru generațiile viitoare„, spune Titu Bojin, directorul ABA Banat.

Exit mobile version