TIMISOARA. In sfarsit, excavatoarele au trecut la treaba pe traseul Soselei de Centura Sud, cel mai asteptat proiect de infrastructura al Timisoarei.
Dupa ce in urma cu cateva saptamani a fost emisa Autoritzatia de Constructie, iar acum cateva zile s-a dat ordinul de incepere a lucrarii. In 25 martie, utilajele au intrat in paine.
In urma emiterii ordinului de incepere a lucrarilor pentru proiectul “Varianta de Ocolire Timisoara Sud”, s-a facut predarea amplasamentului de la C.N.A.I.R. S.A – D.R.D.P. Timisoara, in calitate de reprezentant al Beneficiarului, catre Antreprenorul Tirrena Scavi S.p.A.
Primele lucrari care se executa sunt decopertarea stratului vegetal, intre DN 6 si canalul Bega. In functie de conditiile meteo, saptamana viitoare va incepe si santierul pentru realizarea unui drum de acces din DN 6 si realizarea unui pod provizoriu peste Canalul Bega. O alta lucrare prioritara este realizarea de platforme pentru drumurile de acces, pentru executia pilotilor forati. Pe teren se afla, in aceasta etapa a lucrarilor, 40 de angajati (muncitori si TESA).
Pe santier au fost luate masuri suplimentare pentru asigurarea securitatii in munca, in conditiile instituirii starii de urgenta ca urmare a raspandirii COVID-19. Astfel, se vor evita aglomerarile de personal pe santier si la organizarea de santier, conform Ordonantelor Militare. Fiecare muncitor va lucra in utilajul propriu. Personalul muncitor si administrativ este dotat cu masti de protectie si solutii dezinfectante. Medicina muncii a fost efectuata in cursul acestei saptamani, toti angajatii fiind apti de munca din punctul de vedere al starii de sanatate. Asemenea verificari se vor face frecvent de catre personalul medical specializat si sunt suplimentare fata de controalele uzuale la care iau parte toti angajatii.
“Astazi am emis ordinul de incepere al lucrarilor si predarea amplasamentului pentru constructia Variantei de Ocolire Timisoara Sud, chiar daca in aceasta perioada ne confruntam cu pandemia cauzata de raspandirea virusului COVID 19, dar si cu vremea nefavorabila. Noi, CNAIR, ne-am indeplinit partea noastra de atributii si acum ne dorim ca si Antreprenorul sa se mobilizeze corespunzator pentru a respecta termenele si conditiile contractuale. Pe santier au fost luate masuri suplimentare pentru asigurarea securitatii in munca, in conditiile instituirii starii de urgenta ca urmare a raspandirii COVID-19. Trebuie sa fim cu totii constienti cat de important este pentru economie ca pe aceste santiere sa continue lucrarile, atat timp cat se poate munci in conditii de siguranta cu respectarea tuturor masurilor luate in aceasta perioada deosebita pentru toata lumea. Subliniez faptul ca activitatile de proiectare si de executie a lucrarilor pe santiere, precum si activitatile de supervizare a lucrarilor se pot desfasura in continuare conform programelor de executie asumate, CU RESPECTAREA MASURILOR IMPUSE PRIN ORDONANTELE MILITARE care sunt in vigoare pana in prezent”, a declarat Mariana Ionita, Director General al C.N.A.I.R.
“Avem incredere in antreprenor, care a demonstrat ca se poate mobiliza atunci cand a terminat, cu 7 luni mai devreme, lotul 2 al autostrazii Timisoara – Lugoj. Speram ca aceasta criza generata de virusul COVID 19 sa nu afecte ca durata si ca si costuri lucrarile demarate astazi. D.R.D.P. Timisoara va nominaliza personal tehnic care, zilnic, va monitoriza numarul autoutilajelor si a personalului, precum si, implicit, evolutia lucrarilor”, a precizat Horatiu Simion, director regional regional DRDP Timisoara.
Antreprenorul care realizeaza proiectarea si executia Variantei de Ocolire Timisoara Sud, in lungime de 25,69 km, este compania Tirrena Scavi S.p.A Contractul pentru constructia VO Timisoara Sud este in valoare de 272.432.921,95 lei fara TVA. Durata de realizare a acestui contract este de 30 luni, din care 6 luni pentru activitatea de proiectare si 24 luni pentru executia lucrarilor. Termenul de 24 de luni incepe de astazi, odata cu predarea amplasamentului si emiterea ordinului de incepere a lucrarilor. Perioada de garantie a lucrarilor este de 120 luni.
Va reamintim, Guvernul, pentru acest an, pentru Centura de Sud de la Timisoara, a alocat doar 40 de milioane de lei, din cei 58 de milioane de euro cat ar fi nevoie pentru intreaga lucrare.