Cu cateva ore inainte de sedinta Consiliului JAI, care ar putea decide intrarea Romaniei in spatiul de libera circulatie, Austria continua sa refuze aderarea tarii noastre.
Cancelarul austriac, Karl Nehammer, si-a mentinut, miercuri seara, pozitia pe tema aderarii Romaniei la Spatiul Schengen, in cadrul unei conferinte sustinute alaturi de presedintele PPE, Manfred Weber, de la Viena.
Austria este singura tara care se mai opune aderarii Romaniei la Spatiul Schengen.
„Avem oameni care trec granitele cu miile, nu stim de unde vin, daca sunt traficanti de droguri sau de fiinte umane. E o problema de securitate. Miza e securitatea cetatenilor nostri, avem 75.000 de oameni care au trecut granitele ue fara a fi inregistrati”, a spus el.
Intrebat daca joi, in consiliul JAI, Austria va vota impotriva primirii Romaniei si Bulgariei in Schengen, Nehammer a evitat un raspuns clar, scrie digi24.ro.
„Trebuie sa ajutam Romania si Bulgaria cu problema migratiei”, a spus el.
„Problema in Austria e ca avem peste 75.000 de migranti care nu au fost inregistrati nicaieri. Granitele UE nu functioneaza. Acestea sunt faptele. Nu e o discutie politica, de partid, e o discutie pe fapte. Ministrul de Interne a avut un deadline si vrea un nou calendar pentru Romania si Bulgaria pentru urmatoarea primavara”, a continuat Nehammer.
Cancelarul austriac a spus ca imigrantii ajung in Austria din mai multe tari, inclusiv Serbia, Romania si Bulgaria.
„Romania si Bulgaria au nevoie de sustinnerea noastra in combaterea migratiei iegale. Trebuie sa ne ocupam si de Ungaria, care are granita cu Serbia. Nu ar trebui sa avem un razboi al vorbelor, ci un control la granite eficient”, a continuat el.
Libertatea, Digi 24 și Antena 3 CNN au avut ziariști la conferința de presă de miercuri seara de la Viena, unde cancelarul Austriei a trimis România și Bulgaria cu aderarea „la primăvară”.
Cancelarul Nehammer a răspuns la întrebările presei austriece, dar a refuzat să răspundă la întrebarea, adresată în engleză, de jurnaliștii români.
„Domnule cancelar Nehammer, cifrele oficiale ale Uniunii Europene, actualizate lunar, arată că ruta cea mai frecventată de migrația ilegală este cea a Balcanilor de Vest. Pe ea, de 15 ori mai mulți migranți vin prin Croația, decât prin România. Puteți explica de ce sunteți de acord cu Croația în Schengen, dar nu cu Bulgaria și România?”.
Aceasta a fost întrebarea pe care ziariștii români au pus-o de trei ori pe parcursul întâlnirii cu presa, de la Viena. De trei ori cancelarul Nehammer a auzit-o, dar n-a răspuns.
Cancelarul a luat întrebări doar de la televiziunea publică austriacă, ORF, și de la agenția de presă de stat: Austria Presse Agentur.
Va reamintim, joi va avea loc o sedinta a Consiliului de Justitie si Afaceri Interne al Uniunii Europene care ar putea decide daca Romania si ulgaria vor fi primite in spatiul Schengen. In cazul in care votul nu va fi dat, urmatoarea sedinta ar avea loc in primavara anului 2023.