Opinia Timisoarei

Autonomie pentru Banat si Transilvania!? O pacaleala de 1 aprilie! Cum se vede asta de la Timisoara? Spune si tu ce crezi!

TIMISOARA. In valtoarea alegerilor prezidentiale si a contrelor de-a dreptul istorice intre alegatorii de o parte si de alta a Carpatilor, tot mai multe voci cer descentralizare administrativa si chiar autonomia Banatului si Ardealului, socotind ca aceasta ar trebui sa fie solutia pentru cresterea nivelului de trai al celor care gandesc ca banii pot fi gestionati mai bine daca raman in cea mai mare parte aici, decat daca ni-i imparte Bucurestiul.

Pe retelele de socializare, mai mult ca niciodata, oamenii isi exprima deschis parerea despre o asemenea masura, cu argumente pro si contra, in cunostinta de cauza au ba.

Despre o posibila autonomie a provinciilor istorice s-a tot vorbit de-a lungul timpului, si mai cu seama despre una a tinutului secuiesc, insa parerile sunt impartite in doua. Pe de o parte, multi locuitori din Banat si Ardeal cred ca ar fi o masura administrativa buna, ce poate fi insa facuta numai cu modificarea legii fundamentale a statului, Constitutia. Pe de alta parte, contributiile judetelor din vestul si centrul tarii la bugetul Romaniei sunt extrem de valoroase, daca tinem seama de felul in care se misca economia.

Multi sunt si cei care spun ca s-a murit de-a lungul istoriei pentru Romania Mare, ori o astfel de modificare administrativa ar putea fi un pas spre faramitarea unei tari care in toata existenta ei a tins catre unire.

A fost intocmit nu demult si un proiect de regionalizare, facut de vechiul USL in 2013, care prevedea impartirea Romaniei in 8 regiuni si pe care guvernul avea sa-si asume raspunderea. A fost insa lasat la sertar, pana cand avea sa fie modificata Constitutia Romaniei.

Cum se vede de la Timisoara o asemenea schimbare? Aproape imposibila. Ne-o spun istorici, economisti, sociologi si conducatori in administratie.

E o prostie. Si eu mi-s banatan, dar o asemenea treaba e o utopie frumoasa in mintea unora si o treaba frumoasa pentru altii. Constitutia trebuie schimbata, dar nu la acest mod, pentru ca se spune ca e stat unitar indivizibil, schimbarea ar trebui sa fie la fiscalitate. Transilvania si Banatul au platit mai multe taxe pentru  vechiul Regat, pentru a ajuta si vechiul Regat sa fie cam la acelasi nivel, economic vorbind”, a spus  pentru opiniatimisoarei.ro istoricul Ioan Hategan.

 

Nu am auzit aceste voci care spun ca in Banat ar trebui sa fie autonomie. Autonomia Transilvaniei e un subiect, dar autonomia Banatului… Din punct de vedere al electoratului, Banatul nu e deloc unitar dupa primul tur. Nu mai e dreapta cea care castiga in Banat pentru ca, sa nu uitam,  doar Aradul si Timisul au votat de dreapta, iar Caras-Severinul si Hunedoara au votat de stanga. In 2014, ideea de autonomie a Banatului e o gluma proasta de 1 aprilie. Autonomia ca identitate in Banat se dizolva in multicultural. E exclus sa se construiasca o alta granita. Spatiul transnational cu Uniunea Europeana are niste principii. Sa te restrangi la un colt de lume, mic si redus ca resurse, si functional nu poate fi sustenabil. E o tema cel putin bizara. Autonomia Transilvaniei se justifica prin prezenta unui grup etnic acolo”, a declarat pentru opiniatimsioarei.ro  sociologul prof. dr. Bogdan Nadolu din cadrul Universitatii de Vest Timisoara.

O prostie in mintea unora care vorbesc asemenea lucruri. E o prostie mai mare decat ei. In niciun fel nu ar aduce beneficii Timisului. In ultimii 2 ani si jumatate, judetul Timis a primit bani cat nu a primit in 9 ani de guvernari de dreapta indiferent cine ce spune de la Timisoara. La alegerile prezidentiale nu s-a castigat aici in ultimii 25 de ani. Judetul Timis si in general Banatul si Ardealul sunt ale dreptei politice. Cu toate acestea, noi am castigat celelalte alegeri, ma refer la alegerile locale si la europarlamentare”, a  declarat pentru opiniatimisoarei.ro Titu Bojin, presedintele Consiliului Judetean Timis.

 

Asa cum am spus in repetate randuri, eu sunt profund nemultumit de tratamentul pe care il are Timisoara din partea Guvernului Romaniei, in speta, de faptul ca Guvernul nu a alocat niciun leu pentru Timisoara de cand sunt eu primar, nici cand eram in USL, nici dupa aceea. Dar, solutia nu este, in opinia mea, autonomia sau independenta, ci descentralizarea si subsidiaritatea, care reprezinta cu totul altceva.  In plus, solutia nu este nici apatia, indiferenta, ci lupta consecventa, neobosita, a noastra, a timisorenilor, in solidaritate, dusa cu armele democratiei, ale statului de drept, pentru promovarea la nivel central a unor oameni inteligenti, drepti, corecti, cinstiti si competenti. Astfel de oameni nu ar supune niciodata Timisoara – al doilea/treilea oras al tarii si cel mai mare contributor la bugetul de stat, dupa capitala! – la tratamentul de care ea a avut si are parte. Eu sunt adeptul unui stat roman care sa integreze toate teritoriile romanesti, democrat si performant, organizat pe principii moderne, precum cel al descentralizarii si subsidiaritatii, respectiv cel al unitatii in diversitate, membru de la egal la egal cu ceilalti al UE si NATO„, a spus pentru opiniatimisoarei.ro Nicolae Robu, primarul Timisoarei.

Nu poate fi vorba de o autonomie, nu se pune problema de Catalonia, de Scotia, discutam de regionalizare si autonomie in acelasi timp, regionalizare care produce autonomie.  Din punct de vedere economic, noi stam incomparabil mai bine decat celelalte regiuni. Dupa parerea mea, ar fi o oportunitate exceptionala in Timis, pe care noi am lansat-o mai demult, cand discutam de axa Timisoara – Arad. S-a demarat in principiu un proiect, ca se poate dezvolta Aradul spre sud si Timisoara spre nord si, in zona dintre Timisoara si Arad, se pot dezvolta zone industriale si rezidentiale. Avem aeroport international la Timisoara, ce sens mai are altul la 30 de km, Aradul are complexuri expozitionale. Vorbim despre Regiunea Vest.  Zona noastra, Regiunea Vest, ar fi de departe cea mai avantajata in cazul in care ar porni proiectul regional. Nicio regiune nu ar fi atat de puternica, dincolo de faptul ca s-ar cupla cu Banatul Sarbesc. Am fi un triunghi banatean. Nu se pune problema de autonomie, facem parte dintr-un stat unitar, lucrul acesta nici nu e incurajat de Uniunea Europeana. Noi, timisorenii, cat de destepti suntem ca banateni, nu ne putem permite sa riscam pierdea unor fonduri UE. Exista nostalgii, suntem nemultumiti de miticii de la Bucuresti, mai avem complex de inferioritate si complex de superioritate, de banatean… eu sunt banatean neaos. Vinovati de tendintele de autonomie, dupa parerea mea, sunt bucurestenii, pentru tratamentul discriminatoriu pe care il au fata de provincie. Ei se bat cu pumnul in piept ca in Bucuresti e cel mai puternic pol economic, ei n-au facut nimic sa dirijeze inspre provincii resurse„, a spus pentru opiniatimisoarei.ro economistul Radu Nicosevici, presedintele Academiei de Advocacy.

Spune si tu ce crezi, mai jos, la sectiunea de comentarii!

Exit mobile version