TIMISOARA. Premierii Romaniei si Serbiei au iscalit, alaturi de ministri de resort din cele doua tari, mai multe documente importante care intaresc relatiile dintre state, la Timisoara, joi.
Acestea privesc sprijinul Romaniei pentru Serbia in demersul sau de a adera la Uniunea Europeana, constituirea de patrule comune pe granita si colaborare in domeniul muncii si protectiei sociale.
In ceea ce priveste unul dintre cele mai asteptate subiecte, Autostrada Timisoara – Belgrad, intalnirea nu a adus nimic nou. Romania nu are nici macar un studiu de fezabilitate pentru soseaua de mare viteza, in vreme ce sarbii au cuprins-o in master planul lor.
„O sa avem un studiu de fezabilitate si dupa aceea o sa vedem dupa intocmirea studiului de fezabilitate daca se justifica o eventuala modificare a masterplanului„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro premierul Dacian Ciolos.
Va reamintim, 9,3 milioane de euro a fost aprobata, la inceputul lunii octombrie, pentru realizarea studiului de fezabilitate al autostrazii care va lega Timisoara de Pancevo (Serbia), in cadrul Comitetului Comun de Monitorizare al Programului Interreg IPA de Cooperare Transfrontaliera Romania-Serbia.
Noul drum ar urma sa lege Timisoara de Pancevo pentru ca de la Pancevo pana la Belgrad e drum cu doua benzi de circulatie pe sens. Acesta va avea aproximativ 140 de kilometri.
Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, s-a intalnit in vara anului 2015, la Belgrad, cu presedintele Serbiei, Tomislav Nikolić cu care a discutat tocmai despre acest mare proiect de infrastructura.
„Romania sustine clar perspectiva europeana a Serbiei si a statelor din regiune. Serbia merita sa fie recompensata pentru eforturile semnificative de reforma facute pana in prezent. Speram ca negocierile efective de aderare ale Serbiei la UE sa demareze in acest an…. Am discutat si despre relatiile noastre economice. Ne propunem o serie de proiecte comune in domenii importante precum infrastructura – si as mentiona aici autostrada Timisoara-Belgrad …„, a declarat presedintele Klaus Iohannis la sfarsitul intalnirii cu presedintele sarb, fara sa dezvaluie insa alte detalii.
Anterior, in 17 iulie 2014, fostul premier Victor Ponta se intalnea la Belgrad cu omologul sau si au discutat de posibilitatile de finantare pentru soseaua de mare viteza care sa lege capitala Serbiei de Timisoara. S-a vorbit atunci de o autostrada cu o lungime de aproximativ 100 km.
In decembrie 2014, in cadrul unui summit tinut la Belgrad, chinezii si-au aratat interesul pentru o asemenea investitie.
In 2011, Emil Boc, pe atunci premier, se intalnea si el la Belgrad cu seful guvernului, acestia discutand, de asemenea, de necesitatea construirii autostrazii.
„In mod clar ar trebui sa ne gandim in mod structurat pe viitor si privind interconectarea din punct de vedere al infrastructurii. Noi avem un masterplan care, din pacate, in momentul de fata nu prevede o autostrada spre Belgrad, dar prevede un Drum National. Pe cand pe cealalta parte, cea sarba, prevede o autostrada. Ajungem la concluzia si pe partea noastra ca se justifica si o autostrada. Am discutat si privind cooperarea privind aderarea Serbiei la Uniunea Europeana. s-a semnat si un protocol si l-am asigurat pe dl prim ministru ca va avea tot sprijinul nostru„, a declarat premierul Dacian Ciolos la finele intalnirii cu prim-ministrul sarb Aleksandar Vucic.
Intalnirea premierilor Romaniei si Serbiei, Dacian Ciolos si Aleksandar Vucic, a avut loc joi la Palatul Administrativ din Timisoara.
FOTO: Virgil Simonescu