TIMISOARA. Titlul de capitala europeana pe care Timisoara l-a castigat obliga orasul sa se dezvolte din mai multe puncte de vedere, printre care si cel turistic. In acest moment, orasul de pe Bega, cu toate ca dispune de multe locuri de cazare, nu are parte si de un lant de hoteluri de renume.
Timisoara incepe sa atraga din ce in ce mai multi turisti in fiecare an. Numai in 2015, din statisticile Centrului de Informare Turistica, aproape 1 milion de turisti au venit in Timisoara. La un asemenea volum de turisti, orasul de pe Bega nu face fata momentan cu locurile de cazare de care dispune.
„Fac un apel catre marile lanturi hoteliere sa vina in Timisoara ca nu vor avea de nicio obstructie, ci vor avea parte de tot sprijinul, in limitele legii. Este foarte ciudat ca Timisoara e singurul oras mare de prim rang din Romania fara niciun brand hotelier. Ne uitam la orase mult mai mici care au lanturi hoteliere de renume. Timisoara la ora actuala nu are capacitate hoteliera suficienta. Ce o sa fie pe viitor in anul 2021 daca nu se produc investitii in acest domeniu. Cresterea turismului in Timisoara pe 2015 a fost cu 85% mai mare decat cresterea medie pe tara, si aici s-au luat in seama doar turistii care au petrecut cel putin o noapte in Timisoara, nu si grupurile pe care le vedem pe strazile Timisoarei, de sarbi sau maghiari, care vin dimineata si pleaca seara. Timisoara are nevoie, iar aceasta trebuie satisfacuta cu respectarea legii„, a declarat primarul Nicolae Robu.
Despre locurile de cazare se vorbeste si in dosarul de candidatura cu care Timisoara a castigat titlul de Capitala Europeana a Culturii in 2021. Orasul si imprejurimile sale, inclusiv din proximitatea granitelor cu Serbia si Ungaria, ofera 40.233 de paturi pentru turisti, in hoteluri, pensiuni, campusuri, internate de scoli si camine studentesti. Iar agentiile de turism si companiile de transport isi vor armoniza programele oferite cu cele din toate etapele proiectului cultural al Timisoarei.