Avem cei mai buni struguri din ultimii ani in Banat. ‘Vinul va fi de exceptie’. Ce s-a intamplat in vie, nu departe de Timisoara? Foto si video

TIMISOARA. Struguri mai putini, insa de cea mai buna calitate. Daca in Vrancea, viticultorii sunt necajiti ca productia de anul asta este un foarte slaba, in Banat, desi cantitatea de struguri este ceva mai mica decat in alti ani, calitatea lor este una exceptionala. Specialistii spun ca rareori au avut parte de struguri atat de buni, iar asta se datoreaza faptului ca finalul verii si inceputul de toamna au adus caldura multa.

Viticultorii banateni spun ca din punct de vedere al climei a fost un an greu pentru culturile de vita de vie pentru ca a plouat foarte mult la inceputul verii si au fost nevoiti sa faca multe tratamente, dar le-au venit in ajutor temperaturile din ultimele doua luni, cand razele de soare au mangaiat boabele de struguri.

Pe cele peste 1.100 de hectare, cat numara cea mai mare suprafata compacta cultivata in Banat, la Recas, recoltatul a inceput acum doua saptamani.

Anul 2019 este undeva la 10-12 procente sub 2018, cantitativ. Dar va spuneam ca in ceea ce priveste calitatea, este un an de exceptie, cum nu am mai intalnit in cei aproape 38 de ani de meserie decat in trei„, explicat Gheorghe Iova, director de crama.

Anul acesta se estimeaza ca peste 18 milioane de litri de vin se vor obtine doar din strugurii cultivati pe dealurile insorite ale Banatului.

Noptile cu 18-20 de grade Celsius si zilele cu 28-30 de grade Celsius, dar si lipsa precipitatiilor au favorizat foarte mult acumularea de elemente de calitate, ma gandesc la zahar, care a ajuns la 240 de grame, dar si la acumularea de elemente de culoare„, mai spune Gheorghe Iova.

Si, pentru ca recoltarea sa mearga cat mai repede, strugurii sunt culesi doar in sistem mecanizat.

Combinele care traverseaza rindurile de vita reusesc in cateva ore sa culeaga mai multi struguri decat reuseau, in urma cu cativa ani, cateva sute de oameni care lucrau din zori si pana pe inserat.

In vreme ce Pinot Gris-ul s-a recoltat pe timp de noapte, atunci cand temperatura nu a depasit 15 grade Celsius, Merlot-ul, Feteasca Neagra si Cabernetul sunt recoltate la miezul zilei, la 20 de grade Celsius, si asta ca boabele sa fermenteze cat mai repede.

Dupa basculare, strugurii nu au voie sa stea mai mult de 20 de minute, pentru ca se oxideaza. Asa ca, se duc cat de repede se poate in crama„, explica specialistii.

Cat priveste pretul licorii lui Bachus, viticultorii spun ca acesta ar putea sa creasca in acest an, insa romanii vor avea pe masa unul dintre cele mai bune vinuri.

VIDEO: George Stefanita

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Producatorii de renume cauta calitatea, nu cantitatea. Numai la unii poate sa iasa posirca cum o fi, „productie la hectar” sa fie!

  2. Felicitari,ptr. interesul pe care-l acordati acestei bogatii a banatului.