Cascada Bigar, Cheile Rudariei, Valea Minisului, linia ferata Anina- Oravita, Cheile Nerei, acestea sunt principalele obiective turistice din Banatul de munte, iar an de an atrag tot mai multi turisti.
Cu toate acestea, obiectivele nu sunt protejate asa cum ar trebui sa fie si mai mult decat atat, turistii care vin aici gasesc multe lipsuri si dezinteres.
Grupul Ecologic de Colaborare Nera (GEC Nera) a realizat o monitorizare a starii mediului si a modului de practicare a ecoturismului in sudul Banatului, pe traseele Valea Minisului Cheile Rudariei si linia ferata Oravita – Anina si a gasit multe nereguli grave.
CITESTE SI: S-a deschis traficul auto la Pasajul Jiul din Timisoara!
Principala agresiune impotriva mediului, cu impact negativ asupra drumurilor si gospodariilor populatiei din Anina, o reprezinta haldele de deseuri miniere neprotejate rezultate in urma defunctului minerit din zona. Ploile cazute in aceasta primavara pot produce in orice moment alunecari ale materialului din depozite cu blocarea drumurilor si afectarea caselor din imediata apropiere.
Transporturile masive de busteni nemarcati intr-o zi de weekend, pe ambele sensuri ale DN 57 B de pe Valea Minisului, par a face parte din activitati ilegale iar tendinta evidenta este cea de a lasa si aceste locuri fara paduri.
Marea afluenta de turisti, provocata de brand-ul Cascadei Bigar, nu este asigurata prin toalete ecologice in zona iar malurile paraului Minis fac fata cu greu unor asemenea nevoi.
Pe trenul de pe linia ferata Oravita – Anina nu exista informatii specifice despre emotionantele legende ale Semmering-ului Banatean astfel ca de cele mai multe ori nu se primeste nici un raspuns la intrebarile vizitatorilor iar daca conductorul de pe tren isi face timp sa raspunda, intre momentele cand scrie de mana biletele de calatorie, informatiile furnizate sunt distorsionate si in doi peri.