TIMISOARA. Dupa aproape doi ani de asteptari, in sfarsit, Compania Nationala de Investitii a finalizat Studiul de Fezabilitate pentru viitorul stadion de la Timisoara.
Urmatorul pas este ca, in baza documentatiei si a certificatului de urbanism, sa fie obtinute o serie de avize, atat de la Consiliul Judetean, cat si de la Primaria Timisoara si alte institutii teritoriale, iar aceasta etapa ar trebui sa se incheie cel tarziu la finele lunii ianuarie.
„Am primit miercuri documentatia de la proiectantul care se ocupa de SF al noului stadion pentru depunerea, in vederea obtinerii avizelor. Ni s-a comunicat faptul ca s-a finalizat studiul de fezabilitate si acum urmeaza o etapa, care sper sa nu dureze mai mult de o luna, de strangere a tuturor avizelor prevazute in certificatul de urbanism. Si, dupa aceea, evident, adaptarea SF-ului in conformitate cu conditiile cerute de avizatori.
Fac un apel pe aceasta cale la toate institutiile care sunt implicate in procesul de avizare sa urgenteze procedurile, sa tina cont de faptul ca e un proiect capital pentru Timisoara si Timis si sa reusim sa finalizam acest proces cat mai rapid. Cam pana la sfarsitul lunii ianuarie mi-as dori sa avem toate avizele obtinute. Noi ne dam concursul, din partea CJT, sa sprijinim CNI cu urgentarea avizelor care tin de noi sau de institutiile din subordine, si de aceea imi doresc ca si celelalte institutii din Timisoara sa faca exact acelasi lucru, sa urgentam, sa nu lasam birocratia locala sa impieteze asupra proiectului acesta foarte important„, a spus Alin Nica, presedintele Consiliului Judetean Timis.
Odata incheiata aceasta faza, va urma inca o etapa birocratica ce nu ar trebui sa depaseasca inca o luna, iar aceasta se va incheia cu hotararea de guvern care sa aprobe finantarea stadionului, care va fi asigurata de Compania Nationala de Investitii si CJT.
Astfel, in primavara cel tarziu, s-ar putea trece la demolarea actualei arene Dan Paltinisanu si curatarea terenului pentru a face loc noului stadion de la Timisoara.
„Pasul urmator va fi de aprobare a indicatorilor tehnico-economici in comisiile din cadrul CNI si Ministerul Dezvoltarii. Dupa ce se finalizeaza acest pas, care iarasi dureaza in jur de o luna, ar trebui sa intre in sedinta de guvern pentru aprobarea finantarii.
Sper sa punem presiune in continuare pentru ca acest element de infrastructura sportiva deosebit de important pentru noi sa prinda contur cat mai rapid. Eu imi doresc ca pana in 2024 sa inceapa efectiv lucrarile in cadrul stadionului.
Dupa ce se aproba indicatorii tehnico-economici si finantarea prin Hotarare de Guvern, noi putem trece deja la demolarea stadionului, iar CNI sa inceapa procedurile de licitatie pentru proiectare si executie a lucrarilor„, a mai precizat Alin Nica.
Va reamintim, actualul stadion este de ani buni intr-o stare avansata de degradare si a fost inchis pentru competitii, intrucat nu prezinta siguranta.
Noul stadion va costa aproximativ 120 de milioane de euro, bani asigurati de CNI si Consiliul Judetean Timis.
Este prevazut cu 30.000 de locuri, nu va avea si pista de atletism si nu va fi unul acoperit, asa cum este Arena Nationala de la Bucuresti.
Daca nu vor aparea probleme, noua arena ar trebui sa fie gata in 2026.
Stadionul actual din Timisoara a fost construit in 1963 prin munca voluntara, iar pana in 1995 s-a numit „1 Mai”.