TIMISOARA. Desi legea spune foarte clar ca proprietarii de cladiri istorice trebuie sa puna mana de la mana, cu ajutorul primariei, si sa se apuce de reabilitat imobilele care dau stralucire Timisoarei, acestia o ignora. Dar nici autoritatile nu o aplica.
„Trebuie sa luam masuri, ar trebui ca proprietarii sa fie obligati sa isi faca un proiect in 3 luni si pana la sfarsitul anului sa isi termine lucrarile. Eu nu stiu de ce proprietarii care nu fac nimic nu intra sub incidenta penala„, spune viceprimarul Timisoarei Traian Stoia.
„Cine nu are bani sa isi renoveze, sa isi vanda apartamentul si sa isi cumpere in alta parte imobile pe care pot sa le intretina. Am conceput o echipa care sa stabileasca deteriorarile pe cartiere. Apoi vor amenda. Amenzile vor fi de pana la 2500 de lei. Inspectorii au voie sa intre si sa verifice orice, si curtile„, precizeaza Traian Stoia.
Una dintre cladirile din centrul istoric al orasului adaposteste chiar sediul Partidului National Liberal Filiala Timis, condusa de insusi primarul Nicolae Robu, dar acesta nu s-a ingrijit sa porneasca macar acolo lucrari de renovare.
„Nici sediul PNL nu arata foarte stralucit„, a spus viceprimarul Stoia. Acesta, in care se gasesc 22 de proprietari, insa se va renova pe banii nemtilor, alaturi de alte 5 imobile istorice: Piata Alexandru Mocioni nr. 3 – cu 14 proprietari, Piata Libertatii nr. 2 – cu 23 de proprietari, Splaiul Tudor Vladimirescu nr. 27 – cu 27 de proprietari si coltul Splaiul Tudor Vladimirescu nr. 25 si bulevardul Gen. Dragalina nr. 24 – cu 50 de proprietari.
„Timisoara a fost un oras de 5 stele doar in trecut. Acum lucrurile nu mai stau asa„, a adaugat vicele.
In scurt timp, 55 de angajati de la Biroul Urbanism din cadrul Primariei Timisoara vor merge intr-o excursie de documentare la Viena si Budapesta sa vada cum au reabilitat municipalitatile de acolo imobilele istorice si cum le intretin dupa.