TIMISOARA. Pentru ca Timisoara sa ajunga pe harta invatamantului superior din Europa este nevoie ca cele 4 universitati sa se uneasca intr-una singura! Asta s-a sustinut cu tarie la festivitatea de deschidere a anului de invatamant la Universitatea de Stiinte Agricole a Banatului astazi.
„Suntem intr-o competitie globala nemiloasa. Daca consideram ca Timisoara, cu 4 universitati, e un pol de competitivitate, atunci aceasta este o iluzie. Solutia o reprezinta o singura universitate puternica la Timisoara. Doar asa putem avea rezultate pe plan international. Trebuie sa renuntam la orgoliile de a conduce pentru ca e capital ca Timisoara sa apara pe harta invatamantului superior din Europa. Daca luati aceasta decizie, avantajele sunt imense si va garantez tot sprijinul meu„, i-a asigurat ministrul Educatiei Daniel Funeriu pe profesorii, pe invitatii si pe studentii de la USAB prezenti azi la deschiderea anului universitar.
„Avem o Politehnica cu traditie, un UVT puternic, o Medicina de top si o Agronomie cu cele mai bune conditii din Romania. De ce n-am avea o singura unviersitate in Timisoara? Ar fi acesta momentul oportun sa intram in competitie cu universitatile europene„, a declarat si Constantin Ostaficiuc, presedintele Consiliului Judetean Timis, in Aula Magna de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului.
Clanurile din universitati, luate in colimator
Funeriu a lovit si in clanurile care conduc universitatile: „Sunt universitati in tara cu un numar restrans de personal, de profesori si alti angajati care fac parte chiar din aceeasi familie. Se apropie alegerile in institutiile de invatamant superior. Aveti grija ce alegeti! Este nevoie de oameni de valoare in universitati! Organizati-va in structuri simple, suple, care sa faca usor fata exigentelor pe plan international!”, i-a avertizat Funeriu pe universitari.
Funeriu ar pleca sa invete in strainatate, daca ar fi student!
Intrebat daca ar pleca la studii in straintatate, daca ar mai fi student, ministrul Educatiei a raspuns fara ezitare DA. „As alege universitatea. E o falsa problema a plecarii studentilor din tara. Problema e ca tinerii nostri nu se mai intorc. De aceea este esentia ca ei sa stie ca in tara ii asteapta conditii foarte bune profesionale si ca se intorc undeva unde valoarea este respectata si sunt conditii de munca pe criterii de valoare”, si-a explicat Daniel Funeriu raspunsul.
Daniel Funeriu a abordat mai multe subiecte la universitatea agronomica timisoreana. El i-a sfatuit pe studenti sa faca sport, subliniind de trei ori acest indemn! Le-a spus tinerilor si sa se bucure de viata studenteasca si de tinerete, dar cu un grad ridicat de moderatie, fara excese.
Participam la Revolutia Verde!
Valeriu Tabara, ministrul agriculturii, a fost si el prezent la deschiderea anului universitar de la USAB. In calitate de profesor al institutiei de invatamant superior si de ministru, Tabara le-a vorbit studentilor si cadrelor didactice despre Revolutia Verde de la nivel mondial la care asistam.
„Pamantul este o puternica resursa de producere de energie. Resursele regenerabile reprezinta viitorul. Este cert ca nu este suficient sa invatam sa producem, ci ce anume producem si ce facem cu rezultatul”, a precizat acesta. „Putem profita de locul si de resursele pe care le avem pentru a participa la revolutia verde ce a cuprns intreg mapamondul si pentru a porni o dezvoltare stabila in domeniu”, a adaugat Valeriu Tabara.
Moisuc vrea modificari in LEN
Alexandru Moisuc, rectorul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului, le-a spus studentilor ca este ultimul an in care se afla in USAB, dupa peste o jumatate de veac in care a stat la dispozitia universitatii. Anul viitor, mandatul rectorului se termina, iar el va iesi la pensie.
Moisuc nu a pierdut ocazia de a-i avea pe cei doi ministri la deschiderea de an universitar si i-a reprosat ministrului Funeriu ca in noua lege a educatiei (LEN) nu sunt reglementari specifice pentru universitatile de profil agronomic, iar niste completari ar trebui pentru a stabili mai clar conditiile de lucru ale acestora, dar si in ceea ce priveste microfermele in care studentii isi desfasoara practica, mai multe fonduri alecate acestora fiind neaparat necesare.
Potrivit traditiei, studentii de la USAB au inceput mai repede scoala, deoarece ii asteapta cateva saptamani pline in care se vor familiariza cu lucrarile agricole de toamna. In total USAB numara in anul universitar 2011-2012 aproape 5500 de studenti la licenta si peste 1000 de masteranzi. Multi dintre ei s-au adunat astazi la festivitatea de deschidere a scolii.
FOTO: Dariana Dragos