TIMISOARA. Pentru ca viitorul pasaj Solventul pe sub liniile de cale ferata sa fluidizeze cu adevarat traficul pe Inelul IV este nevoie de un nou pod peste Bega. Acesta va trebui sa asigure legatura dintr-o parte in cealalta a raului, intre B-dul Dambovita si intrarea in pasaj catre strada Garii.
Pana cand vor incepe efectiv lucrarile la Solventul, Primaria Timisoara a lansat in aprilie licitatia pentru intocmirea Studiului de Fezabilitate, respectiv a Proiectului Tehnic pentru aceasta noua conexiune. La termenul limita din 18 mai si-au depus ofertele 3 firme.
Viceprimarul Ruben Latcau anunta ca s-au incheiat evaluarile si a fost deja decis un castigator, iar acum se asteapta scurgerea termenului pana la care pot fi depuse contestatiile.
„Licitatia pentru studiul de fezabilitate si proiectul tehnic al Podului Solventul a fost adjudecata.
Cel mai mare pod al orasului din ultimii 30 de ani intra in linie dreapta. Proiectul include si drumul ce leaga strada Garii, Bogdanestilor si Bulevardul Dambovita.
Saptamana viitoare, in situatia in care nu exista contestatii, vom semna contractul pentru proiectare cu firma care a castigat licitatia. Procedura a fost supervizata de ANAP si a indeplinit toate criteriile.
Dupa semnarea contractului si emiterea ordinului de incepere, proiectantul va avea la dispozitie 7 luni sa finalizeze proiectul. El va livra studiul de fezabilitate (ce include studii topografice si de trafic), va obtine autorizatia de construire si in final ne va preda si proiectul tehnic de executie„, anunta viceprimarul Ruben Latcau.
Valoarea contractului de proiectare este de aproximativ 1.100.000 lei, adica aproximativ 300.000 de euro. Aceasta conexiune str. Garii – B-dul Dambovita de pe Inelul IV Vest se regaseste intre proiectele aprobate de ADR Vest inca din toamna la capitolul Mobilitate, si ar putea primi peste 16 milioane de euro bani europeni prin POR 2021-2027.
Edilul este optimist si spune ca in primavara Primaria ar putea lansa licitatia pentru gasirea unui constructor.
„Asta inseamna ca la inceputul anului viitor vom avea un plan complet si vom putea lansa licitatia pentru lucrari. Suntem in dialog cu dezvoltatorul imobiliar de pe terenul fostei uzine pentru dezafectarea portiunii necesare lucrarilor la drum. Anul viitor, imediat ce vom avea constructor, vrem sa incepem executia„, sustine Ruben Latcau.
Cat despre pasajul Solventul, pentru care primaria asteapta bani prin PNRR, Primaria Timisoara a anuntat finalizarea proiectului tehnic si a prezentat cateva imagini.
***
Va reamintim, la finele lunii septembrie 2020 se semna contractul pentru realizarea Pasajului Solventul, iar constructorul avea la dispozitie doua luni pentru actualizarea proiectului tehnic. Finalizarea documentatiei nu a fost anuntata nici la aproape 9 luni de la acel moment, iar primarul Dominic Fritz spunea in martie ca a acordat firmei o prelungire a termenului din cauza pandemiei.
Mai mult, conducerea primariei preciza tot atunci ca cel mai probabil in mai-iunie incep efectiv lucrarile la pasajul Solventul. Or, nici vorba de asa ceva.
Reprezentantii primariei se margineau tot pe atunci sa spuna ca ar fi aparut un blocaj temporar, fara alte precizari, sustinand doar ca a fost o neintelegere in sanul asocierii condusa de italienii de la Spic Internazionale, care se va ocupa de lucrari.
Valoarea contractului este de 96.717.589 lei, iar pasajul va fi realizat de o asociere de firme avand ca lider compania italiana Spic Internazionale, alaturi de POD-Proiect si Sylc Con Trans, impreuna cu 7 subcontractori. Cu alte cuvinte, 10 firme vor lucra pentru amenajarea Pasajului Solventul.
Pentru cele 28 de milioane de euro, cu tot cu TVA, Dominic Fritz isi pune nadejdea in Planul National de Redresare si Rezilienta.
Documentele pentru demararea investitiei au fost semnate de reprezentantii Primariei Timisoara in 22 septembrie anul trecut, chiar sub pasarela pietonala din Ronat, ce traverseaza cele 10 linii de cale ferata din zona.
„Nu este prima lucrare de acest tip pe care o facem. Am mai realizat una cu ani in urma in Bacau, una aproape asemanatoare, dar dificultatea acesteia este mai mare. Totul va fi realizat in 22 de luni incepand din momentul in care se va da ordinul de incepere„, declara reprezentantul Spic Internazionale, Giancarlo Zanuttini, la momentul incheierii contractului cu Primaria Timisoara.
Pasajul de la Solventul ar urma sa aiba, in total, patru benzi de circulatie, acestea putand fi chiar largite la sase, cate trei benzi pe sens, plus liniile de tramvai.
Linia de tramvai care va fi amenajata prin el urmeaza sa ajunga pe str. Garii, pana in dreptul Garii de Nord, unde se va racorda la liniile 1, 2 si 8. Cu o latime de 34 de metri si o lungime de 87, Pasajul Solventul ar urma sa fie cel mai larg si mai lung din Timisoara.