Nuci scaldate in rom si prinse intr-un miez pufos de galbenus. Asa descriu bucatarii cel mai pufos cozonac pe care il poti pregati pentru sarbatorile pascale.
Dar cum se pregateste acest cozonac de Pasti? Reteta nu este deloc complicata.
Ingrediente pentru aluat:
1 kg faina alba, de calitate
500 ml lapte
esenta de rom si vanilie
200 g unt, plus 30 g pentru uns tavile
3 linguri coaja de lamaie si portocala
8 galbenusuri, la temperatura camerei
2 linguri ulei
1 lingurita sare
300 g zahar
50 g drojdie
1 ou mic, amestecat cu 4-5 linguri lapte, pentru uns
Pentru umplutura:
8 albusuri batute spuma
300 g zahar
250 g miez de nuca copt, macinat
3 linguri cacao
esenta de rom
Mod de preparare:
Intr-o cana cu lapte cald se desfac 3 linguri din faina. Cand s-a mai racit (nu trebuie sa fie fiebinte!), se adauga drojdia si o lingura rasa de zahar. Se amesteca, apoi se lasa sa creasca intr-un loc cald pana isi dubleaza volumul. Galbenusurile se bat spuma cu zaharul intr-un castron adanc.