Un magistrat de la Judecatoria Timisoara a ajuns in atentia Agentiei Nationale de Integritate, dupa ce un avocat din Baroul Timis a cerut institutiei conduse de fostul procuror DNA, Catalin Macovei, sa verifice averea dobandita de justitiarul timisorean dintr-un simplu salariu de bugetar.
„Va solicit ca in temeiul Legii nr. 115/1996 modificata prin Legea nr. 176/2010 sa dispuneti verificarea averii dobandite de judecatorul Gheorghisan Sorin, ce functioneaza in cadrul Judecatoriei Timisoara, avand in vedere faptul ca valoarea bunurilor depasesc in mod vadit nivelul castigurilor realizate de acesta pe perioada cat a functionat ca si magistrat”, cere avocata Carmen Obarsanu in sesizarea depusa la ANI, aratand ca, dupa cum se mentioneaza in declaratia de avere a magistratului pe anul 2009, ultima postata pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii, valoarea propritatilor sale depaseste suma de un milion de euro.
Este vorba despre 4.300 de metri patrati de teren agricol in Oravita, judetul Caras-Severin, dobandit in anul 2002, 134 hectare de padure, in Varadia, judetul Caras-Severin, dobandite in perioada 2006-2007, 227 hectare de teren agricol, tot in Varadia, suprafata dobandita in acelasi an, o casa de locuit in suprafata de 202 metri patrati, in Oravita, ridicata intre anii 192-1996, o alta casa de locuit in suprafata de 50 de metri patrati, tot in Oravita, dobandita in 2008, un apartament de 40 de metri patrati in Timisoara, cumparat in 2001, si un alt apartament in suprafata de 83 de metri patrati, tot in Timisoara, achizitionat in 2004.
Alaturi de aceste bunuri, magistratul mai detine bijuterii in valoare de 7.500 de euro, 40.000 de lei in contul de salarii, in 2008 a vandut un teren intravilan cu suma de 30.000 de euro, a obtinut beneficii de 6.000 de euro din inchirierea unui apartament, insa, pentru a echilibra, oarecum balanta de plati, domnia sa a consemnat in declaratia de avere o datorie de 100.000 de euro la BRD Oravita, exigibila in 2032.
In conditiile in care ultima declaratie de avere este aferenta anului 2008, nu se cunoaste cu exactitate dimensiunea averii judecatorului Gheorghisan, mai cu seama ca, din septembrie 2010, domnia sa s-a transferat de la Judecatoria Oravita la Judecatoria Timisoara…
Judecatorul Gheorghisan, intervenient in dosarele contelui Berdeau
Tot in sesizarea depusa la ANI, avocata Carmen Obarsanu invoca obiceiul cel putin suspect al judecatorul Gheorghisan, din timpul functionarii sale la Judecatoria Oravita, de a formula cereri de interventie in nume propriu in dosarele aflate pe completul sau de judecata.
De fiecare data, data fiind incompatibilitatea in care se afla magistratul, care nu putea solutiona cauzele in care avea un interes patrimonial, a formulat cereri de abtinere, iar dosarele au fost solutionate de unul dintre colegii sai.
Cum era de asteptat, de fiecare data a obtinut castig de cauza. Este vorba despre dosarul 1086/273/2007, avand ca obiect o prestatie tabulara, unde a intervenit alaturi de SC „Bardeau Holding Romania” SRL, impotriva paratului Dora Ciocarlan, dosarul 1710/273/2007, avand ca obiect o actiune in constatare, unde a intervenit de partea aceleiasi companii cu actionariat austriac, SC „Bardeau Holding Romania” SRL, impotriva paratei Florica Virginia Balteanu, dar si dosarul 1730/273/2007, care a avut ca obiect o actiune in constatare, unde a „combatut” alaturi de interesele aceluiasi „Bardeau Holding Romania”, impotriva paratului Pau Traian Mozoru. in toate cele trei dosare, magistratul care a solutionat cererile, Mircea Tec, a admis cererile de interventie ale colegului sau de instanta.
Intr-adevar, contele Andreas von Bardeau si-a parasit castelul de langa Viena si a venit in Romania dupa anul 2000, incepand sa achizitioneze mii de hectare de teren arabil si teren forestier. Doar de la 1000 de hectare in sus.
Doar pe rolul instantei din Oravita, contele austriac, prin „Bardeau Holding Romania”, este parte in peste 500 de dosare, avand ca obiect prestatii tabulare sau actiuni in constatare. SC „Bardeau Holding Romania” SRL, cu sediul social in Timisoara, a inceput sa cumpere suprafete mari de teren agricol imediat dupa anul 2000, oferind proprietarilor preturi derizorii.
Daca luam ca reper tot anul 2007, pentru ca nu exista informatii actualizate, Bardeau Holding avea la acel moment in patrimoniu 27.000 de hectare de teren arabil in Timis, Arad si Caras Severin, precum si 10.000 de hectare luate in administrare. Afacerile sale se intind si in judetul Arges, unde prin intermediul SC „Esterhazy Bardeau Silvicultura” SRL, unde este asociat cu familia Esterhazy din Ungaria, a achizitionat aproape 5.000 de hectare de padure.
„Se poate ajunge la confiscarea averii si sesizarea Parchetului!”
In tentativa de a afla si opinia judecatorului Sorin Gheorghisan vizavi de actiunea pe care o va declansa ANI in legatura cu averea sa, ne-am lovit de mesajul din casuta telefonica, motiv pentru care am solicitat o declaratie purtatorului de cuvant al Curtii de Apel Timisoara, judecatorul Cristian Pup.
Sa mai spunem ca, in 2005, Sorin Gheorghisan a fost la un pas de excluderea din magistratura, in urma unei incaierari intr-un local public.