“Chiar daca o sa-mi atrag unele critici din partea colegilor de la Bucuresti, trebuie sa spun ca UNBR se comporta dictatorial cu barourile din teritoriu, asumandu-si rolul de conducator suprem al tuturor avocatilor. Dupa cum se stie, actuala structura nationala a ordinului profesional al avocatilor este formata din toate barourile din tara, iar deciziile care privesc aceasta breasla ar trebuie luate dupa o larga consultare. Colegii din conducerea centrala s-au obisnuit sa decida singuri liniile directoare ale avocaturii din Romania, iar acest lucru s-a intamplat si in privinta organizarii examenului de primire in profesia de avocat. Inainte, barourile din tara aveau o oarecare autonomie, subiectele si comisiile erau stabilite pe plan local, iar din sumele incasate cu titlu de taxa de inscriere doar un anumit procent mergea la Bucuresti. In prezent, lucrurile stau cu totul altfel, totul se stabileste de la centru, taxele se achita intr-un cont central si ulterior sunt repartizate in tara, testul grila si subiectele sunt, de asemenea, stabilite la nivel central”, a precizat decanul Baroului Timis, avocatul Valeriu Rauta.
Conform Hotararii UNBR nr. 713/29.06.2013 privind examenul de primire in profesie, sesiunea septembrie 2013, doar un procent de 20 la suta din sumele incasate cu titlul de taxa de examen este repartizat catre baroul care a efectuat operatiunile aferente inscrierii la examen, restul de bani intra in contul Institutului National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor Bucuresti, in fapt un soi de “apendice” al UNBR.
Mai mult, greutatea strategica a examenului de primire in profesie a fost mutat, de cativa ani, tot la Bucuresti, ceea ce inseamna ca eventualele sfori pentru candidatii cu “pedigree” se pot trage doar in birourile UNBR, peste care domneste in calitate de presedinte avocatul Gheorghe Florea, nu si la nivelul comisiilor de corectare a lucrarilor din teritoriu.
“Dupa cum sunt organizate lucrurile in prezent, acest examen este imposibil de fraudat!”, spune Valeriu Rauta, convins ca in teritoriu nu exista nici o parghie prin care cei care stiu mai putina carte ar putea sa imbrace roba de avocat.
Sa mai spunem ca, in acest an, taxa de inscriere la examen a fost de 1.000 de lei, iar la Centrul Teritorial Timisoara s-au inscris 304 candidati, ceea ce inseamna ca adunat aproape 100.000 de dolari…