„Comparativ cu perioada de varf a adresabilitatii, cincinalul 1990 – 1995, numarul femeilor curioase de metode moderne de contraceptie s-a injumatatit. In perioada de varf, in anii 90 – 95 aveam intre 350 si 400 de consilieri pe luna, acum ajungem abia la 200 in aceeasi perioada”, spune specialistul in planificare familiala Carmen Cernescu.
Locul trei la avorturi in UE
In schimb, ginecologii raporteaza mii de avorturi anual. Numai la Timisoara, in cele doua spitale de obstetrica – ginecologie de stat, s-au inregistrat anul trecut 1.362 de avorturi, la cerere.
Cu alte cuvinte, in fiecare zi lucratoare din 2010, medicii ginecologi timisoreni au executat patru chiuretaje. Nu a fost vorba, in niciunul din cazuri de cauze medicale carec sa impuna intreruperea de sarcina.
Cifrele nu reflecta realitatea cu exactitate: foarte multe femei apeleaza cabinetele particulare, iar numarul intreruperilor de sarcina in mediul privat nu este contorizat statistic.
Cu asa o statistica dramatica, Romania ocupa locul al treilea in Europa in ceea ce priveste numarul avorturilor. Conform organizatiei „Institute for Family Policies”, in ultimii ani in tara noastra s-au inregistrat peste 120.000 de avorturi, cu o medie de 78 de intreruperi de sarcina la 1000 de femei.
„Aceasta statisca nu face decat sa confirme faptul ca suntem o tara in continuare in faza de dezvoltare, iar educatia trebuie inceputa foarte timpuriu, in ciuda principiilor religioase sau modelelor pudice din familie. Media de varsta a inceperii vietii sexuale se afla in jurul a 14 ani, aspect ce ar trebui sa ne ingrijoreze pe fiecare in parte”, spune Ioana Vartosu, medic.
„Dupa chiuretaje, femeile nu merg la planificare familiala”
Ginecologii au aceeasi explicatie. Romancele ajung sa avorteze pentru ca nivelul educatiei lor sexuale este foarte scazut.
„Nivelul de educatie medicala nu este nici pe departe satisfacator si nici suficient pentru a se apela la metode contraceptive”, explica Mihai Bacila directorul Spitalului de Obststrica – Ginecologie dr. Dumitru Popescu din Timisoara.
Evident, cineva trebuie sa le informeze pe femei ca pot evita sarcinile nedorite si altfel. De regula, spre dezamagirea doctorilor, cele care ajung sa intrerupa sarcini nu se grabesc sa asculte sfaturile specialistilor in planning familial.
„Este rolul nostru sa le informam pe femei si o facem. intotdeauna dupa un chiuretaj la cerere le indrumam pe paciente la cabinetul de planning familial pentru a li se recomanda metode contraceptive insa nu prea se duc”, a mai spus Bacila.
„Biserica considera uneori mult mai pacatoasa varianta contraceptiva decat recurgerea la un avort”
Economic vorbind, e mai ieftin pentru o femeie sa ia aticonceptionale decat sa plateasca o intrerupere de sarcina.
Fara sa mai punem in calcul efectele fizice si pshice ale interventiei. „Anticonceptionalele sunt de departe mult mai ieftine decat un avort la nivelul unui calcul anual. in continuare in Romania lipsa educatiei sanitare si a sistemului reproductiv isi spune cuvantul, femeile recurgand la avort pe post de metoda contraceptiva trecand peste orice criteriu etic sau religios. Biserica din pacate, caci traim intr-o tara ortodoxa, considera uneori mult mai pacatoasa varianta contraceptiva decat recurgerea la un avort. Explicatia consta in faptul ca anticonceptionalele pot inhiba implantarea unui ovul lunar, facandu-le astfel pe femei culpabile de cate un avort in fiecare luna”, mai spune medicul Ioana Vartosu.