Baietii ating maturitatea sexuala mai devreme ca niciodata, este concluzia la care a ajuns un studiu citat de LiveScience. Potrivit acestuia, adolescentii ating maturitatea mai devreme decat in 1800.
„Sa ai 18 ani acum e ca si cum ai fi avut 22 in 1800”, explica autorul cercetarii, Joshua Goldstein.
Si fetele cresc mult mai repede decat stramoasele lor. O serie de studii, bazate pe varsta la care le vine menstruatia sau li se dezvolta sanii, a relevat ca fetele ajung la pubertate mult mai devreme decat cele din secolele trecute.
La baieti, in schimb, e mai dificil sa masori dezvoltarea colectiva. Sociologul Goldstein, de la Max Planck Institute, a analizat rata mortalitatii la adolescenti, care este corelata cu varful productiei de testosteron.
Explicatia vine din faptul ca testosteronul crescut induce in adolescenti propensiunea catre actiuni riscante, pentru a-si demonstra machismul.
Analizand astfel de date, pana in 1750, cercetatorul a ajuns la concluzia ca motivele pentru maturizarea precoce ar putea fi o mai buna nutritie si o gestionare mai buna a bolilor. Resursele sunt alocate, astfel, mai mult inspre maturizarea sexuala.
Cu toate acestea, exista un paradox: desi se maturizeaza mai repede, atat baietii cat si fetele tind sa se casatoreasca, sa isi aleaga o cariera sau sa faca copii mai tarziu.
„Fazele sociale se distanteaza de cele biologice”, sustine Joshua Goldstein.