TIMISOARA. Balul de caritate organizat de Asociatia „Stefan cel Mare si Sfant” a adunat,si in acest an, peste 200 de reprezentanti ai comunitatii moldovenilor din Timisoara, care au venit la petrecerea organizata la Restaurantul Studentesc atrasi de numele artistilor invitati special de la Suceava pentru a participa la acest eveniment.
Cum era de asteptat, noua vedeta a muzicii populare moldovenesti, Viorica Macovei, acompaniata de trompetistul Cristi Ruscior, a reusit sa transforme balul intr-un veritabil recital de suflet, oamenii aplaudand minute in sir prestatia de exceptie a solistei considerata noua Sofia Vicoveanca a muzicii populare romanesti.
„Am venit cu drag la acest eveniment pentru a le canta celor ce si-au facut un rost in viata departe de casa. Dar, dupa cum stiti, sangele apa nu se face, iar moldovenii, oriunde ar fi, se gandesc cu drag la locurile unde s-au nascut, la cantecele si traditiile de-acasa. Dumnezeu m-a inzestrat cu aceasta voce, iar eu trebuie o daruiesc celor din jur”, ne-a declarat Viorica Macovei cu modestia-i caracteristica, precizand ca anual parcurge singura, in masina, peste 100.000 de kilometri pentru a ajunge la concertele programate in toate colturile tarii.
De altfel, cu atata drag a venit sa le cante moldovenilor din Timisoara, incat a renuntat la jumatate din onorariul perceput la orice concert, care este de 2.400 de euro.
„Aceasta este ce-a de-a IX-a editie a balului de caritate organizat de asociatia noastra si speram ca traditia sa continuie cat mai multi ani. Spunem ca este un bal de caritate pentru ca donatiile care se fac la acest eveniment, plus o parte din banii rezultati in urma licitatiei obiectelor de arta, merg direct catre Manastirea Saraca”, a tinut sa precizeze presedintele Asociatia „Stefan cel Mare si Sfant”, Gheorghe Atudoroaie, inainte de a da startul vanzarii la licitatie a noua tablouri pictate de artistul Marius Mateas.
Ca de fiecare data la balurile din ultimii ani, cei mai aprigi „licitatori” au fost oamenii de afaceri Georgica Cornu si Nicolae Miron, care au reusit sa-si imparta cele noua lucrari de arta, printre care s-au aflat picturi cu Manastirea Voronet, Domul din Piata Unirii si Catedrala Mitropolitana.
Trebuie remarcat faptul ca nici un reprezentant al Primariei Timisoara nu a raspuns invitatiei de a veni la bal, in timp ce conducerea judetului a fost reprezentata chiar la varf, de prefectul Eugen Dogariu. Petrecerea a tinut pana in zori, moldovenii veniti la bal demonstrand ca jocul si voia buna sunt cuprinse in traditiile ancestrale ale zonei din care provin…