TIMISOARA. Dupa ce s-a iscat un adevarat scandal cand administratia Fritz a propus Consiliului Local sa voteze o Agenda Culturala a Primariei Timisoara pe 2022 din care au fost taiate festivaluri si evenimente devenite deja traditie in oras, precum Timfloralis, JazzTM, Bega Bulevard sau Festivalul de Opera si Opereta din Parcul Rozelor, la ultima sedinta in plen aceasta a fost votata. Cu amendamente.
Si Banatica, noua denumire gasita de administratia Fritz pentru Ruga Timisoarei, care ingloba atat hramul cat si Ziua Minoritatilor, a atras nemultumirea liberalilor care au refuzat initial sa aprobe lista de evenimente gandita de municipalitate si propusa in urma cu cateva zile.
„Legat de numirea Rugii Timsioarei, trebuie sa revina la notiunea de Ruga a Timisoarei. Eu o sa fac un amendament ca din Banatica, titlul mare, sa ramana Ruga Timisoara, iar a treia zi, sub denumirea de Banatica, sa fie trecut Festivalul Etniilor. Sub aceasta umbrela colorata sa ramana toate„, a cerut consilierul local al PNL Simion Mosiu.
Dominic Fritz a cedat in cele din urma.
„Propun simbolic sa dati un vot Rugii Timisoarei. Nu cred ca sunt antirugisti aici„, a spus primarul inaintea votului, marti.
Roxana Iliescu, de la PRO Romania, a propus reintroducerea Festivalului de Opera si Opereta pe lista evenimentelor Casei de Cultura a Primariei Timisoara in acest an. A venit si cu o solutie privind finantarea.
„Suma de 50.000 de lei o luati de la… Excentrica 25.000 lei si de la punctul 13 Etnopol – inca 25.000 de lei„, a precizat Roxana Iliescu.
Primarul a spus ca exista o solutie.
„Referitor la Festivalul de Opera si Opereta, oricum se face in colaborare cu Casa de Cultura, pentru ca scena este gestionata de Casa de Cultura. Si Opera a depus o cerere de finantare la Centrul de Proiecte al Primariei si o alta la Consiliul Judetean. Ar fi fost si frumos sa depuna si la Ministerul Culturii, pentru ca este finantata de ministerul Culturii. Doamna consilier, fac urmatoarea promisiune: Daca cererea nu trece la Centrul de Proiecte, atunci revenim in COnsiliul Local si va promit ca gasim o forma sa o finantam prin Casa de Cultura, dar nu cred ca va fi cazul„, a spus Dominic Fritz, explicand ca e un apel deschis pe fonduri de urgenta.
„Opera este o institutie a Ministerului Culturii. Ministerul nu isi respecta angajamentul luat in cadrul candidaturii pentru Capitala Culturala si Timisoara a vazut foarte putini bani si pe investitii, si pe programul cultural. Speram ca se va rezolva cu noua Ordonanta 42, dar ideea, ca noi din bugetul local sa finantam fara sa punem intrebari, cred ca calea noastra este buna, la Centrul de Proiecte s-a depus cerere si speram ca se va primi si finantare. Dar ideea ca Opera din Timisoara este o institutie care fara buget de la Primaira Timisoara se va prabusi cred ca este prea mult. Eu sunt sigur ca se va finanta„, a dat asigurari edilul sef.
In cele din urma, Agenda Culturala, mult mai saraca decat in alti ani, a fost votata de consilierii locali in noua ei forma.
Va reamintim, in 10 mai, a fost circ la votarea proiectului privind agenda culturala a Timisoarei din anul 2022. In anul pregatirii pentru Capitala Europeana a Culturii, pe programul cultural al orasului, propus de Casa de Cultura a Primariei Timisoara nu se regaseau o serie de festivaluri si evenimente de traditie, astfel ca liberalii din consiliul local au refuzat sa voteze proiectul.
Timp de zeci de minute au avut loc dezbateri si s-au aruncat vorbe grele pe marginea rebrenduirii Rugii Timisoarei in Banatica, eveniment ce combina ruga cu Ziua Minoritatilor, pe decizia de a nu finanta prin Casa de Cultura festivalul Jazz TM, cu Festivalul Florilor Timfloralis desfiintat de actuala administratie, ori pe organizarea de evenimente in cartiere, in loc de zona centrala.
„Poate e tarziu sa ne referim la Timfloralis, pentru ca timpul a trecut. Dar dupa ce nu ati reusit sa finalizati o gramada de evenimente de traditie, care aveau un sens in viata culturala a Timisoarei, nu s-au mai facut, astazi semnam actul de deces al vietii culturale din Timisoara. E un moment foarte complicat pentru mine personal, iar pentru timisoreni inseamna ca nu vor mai avea ocazia de a vedea artisti cu sute de premii Grammy pe scenele din Timisoara.
Eu sper sa existe oameni care inteleg spiritul Timisoarei si care sa reuseasca sa repare aceasta greseala, pe care eu o consider ca fiind unul dintre elementele majore de neintelegere a spiritului orasului si de lipsa de intelegere a faptului ca actul cultural trebuie sa fie adresabil cetatenilor acestui oras. El nu poate sa ramana intr-un singur spatiu, intr-un spatiu la care au acces poate 1000 de oameni din acest oras, pentru ca cultura este vazuta ca un element elitistic. In orasul cu cel mai mare centru pietonal din Romania inchidem strazi de asfalt unde merg 50 de oameni la evenimente, parca e o diferenta foarte mare.
Altfel, ultima mea intrebare e oare va e rusine cu cuvantul ruga? De ce nu poate sa apara cuvantul ruga, de ce trebuie sa-l imbracam in alte forme? De ce va e rusine cu acest cuvant?„, a spus la sedinta din 10 mai consilierul liberal Dan Diaconu.