TIMISOARA. Delicatese internationale si concursuri la scena deschisa in acest sfarsit de saptamana la Timisoara. Peste 200 de bucatari se intrec la Cupa Banatului in Gastronomie care are loc pe platoul stadionului Dan Paltinisanu.
La singura competitie certificata international din Romania, bucatari cu experienta din Timisoara si din alte orase din tara, precum si de peste hotare, din Israel, Republica Moldova si din Serbia, se vor intrece in fata timisorenilor in gustari care mai de care mai delicioase.
Vor fi concursuri de aperitive, platouri festive, dulciuri, mancare gatita pe plita, la ceaun sau gratare, precum si o sectiune speciala cu meniuri create fie in jar, fie in vase de lut. Timisorenii care vor merge sambata si duminica, intre orele 10.00 – 22.00 pe platoul stadionului Dan Paltinisanu vor putea degusta toate bucatele gatite cu iscusinta de talentatii bucatari.
La eveniment participa si presedintele Asociatiei Mondiale a Societatilor de Bucatari, Gissur Gudmundsson, precum si un numar important de somelieri, care vor porni intr-o parada printre oalele bucatarilor si le vor oferi celor prezenti incursiuni in lumea vinurilor. Un alt maestru in arta internationala va oferi publicului sa guste mancaruri bine alese.
Record international: cea mai mare mancare de fasole cu ciolan
Maestrii in bucataria romaneasca vor incerca sa atinga si un record international, pregatind cea mai mare mancare cu ciolan afumat, din fasole, pe o tava de 14 metri. „Vom avea in jur de 1.200 de portii care vor fi oferite gratuit timisorenilor. Este o regula stabilita de competitiile internationale, in acest caz Gastro Show International Cooking Entertainment”, a explicat Radu Zarnescu, organizatorul evenimentului.
Dansuri sud-americane, muzica populara si Suie Paparude
Din meniul manifestarii nu lipsesc dansurile sau muzica populara. Cateva echipe de dansatori se vor misca pe scena pe ritmuri de zumba, iar o formatie de muzica populara va intretine atmosfera in timp ce bucatele vor sfarai pe plite sau pe gratare. Pe scena va urca si formatia Suie Paparude.
Retete de pe vremea Imperiului Roman
Un eveniment inedit in Timisoara nu se poate face fara un moment care sa ne aminteasca de istorie. Mai multi bucatari-arheologi din Zalau vor incerca sa gateasca dupa cateva retete foarte vechi. „Avem arheologi, echipa Niste tarani, din Zalau care au descoperit peste 300 de retete de pe vremea Imperiului Roman”, mai spune Radu Zarnescu.