Banca Nationala a Romaniei pune in circulatie la 1 Decembrie prima bancnota pe care este prezenta o personalitate feminina, Ecaterina Teodoroiu.
Bancnota cu valoarea nominala de 20 lei este imprimata pe suport de polimer, in tehnica mixta plana/in relief, cu dimensiuni de 136 x 77 mm si culoare predominant verde oliv.
“Se raspunde astfel interesului public legitim, care a gasit o larga sustinere la nivelul societatii, sustinandu-se consolidarea egalitatii de gen si a rolului major al personalitatilor feminine in istoria si societatea romaneasca”, precizeaza BNR, intr-un comunicat.
Pe aversul bancnotei se regasesc urmatoarele elemente grafice reprezentative: portretul Ecaterinei Teodoroiu, anii intre care a trait (1894-1917), un element floral reprezentand un buchet de branduse (Crocus flavus). in plan secund, in zona centrala este reprezentata o insigna a Asociatiei Cercetasii Romaniei. Tot pe avers mai sunt imprimate: valoarea nominala, in cifre si litere, pe orizontala “20 LEI DOUAZECI”, semnaturile guvernatorului si casierului central, stema Romaniei, denumirea bancii centrale emitente “BANCA NATIONALA A ROMANIEI”, o stilizare a insemnului de arma al infanteriei, un medalion cu sigla BNR si in dreapta, pe verticala, valoarea nominala in litere “DOUAZECI LEI”, data punerii in circulatie “1 decembrie 2021″, valoarea nominala in cifre “20”.
Pe reversul bancnotei compozitia grafica include: o reprezentare a Victoriei inaripate de pe Medalia Victoriei, o imagine a Mausoleului de la Marasesti, iar in spatele Mausoleului, o floare de crin. Totodata, reversul bancnotei mai cuprinde: valoarea nominala, in cifre si litere, denumirea bancii centrale emitente “BANCA NATIONALA A ROMANIEI”, sigla BNR pozitionata in dreapta sus si stanga jos intr-un dreptunghi, textul “FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSESTE CONFORM LEGILOR”, seria si numarul tiparite cu cerneala neagra si caractere de aceeasi inaltime, in partea stanga pe verticala si cu cerneala rosie si caractere de inaltime crescatoare, in partea dreapta sus pe orizontala.
In scopul protejarii impotriva falsificarii, bancnota include o serie de elemente de siguranta – unele destinate publicului, altele detectabile cu aparatura speciala, destinate lucratorilor din sistemul bancar, scrie stirileprotv.ro.
Cine a fost Ecaterina Teodoroiu
Provenita dintr-o familie modesta din Oltenia, Catalina Vasile Toderoiu, pe numele ei, a fost prima femeie combatant din Armata Romana. S-a nascut pe 14 ianuarie 1894, in Vadeni. Dupa intrarea Romaniei in Primul Razboi Mondial, a activat ca asistenta medicala pe front. Dupa ce toți cei patru frați ai sai au murit in lupte, a cerut sa fie sa fie transferata la o unitate de combatanți. A fost ranita de mai multe ori in lupte și a fost decorata de Casa Regala pentru vitejie.
A murit eroic in vara anului 1917 in batalia de la Marasesti, la numai 23 de ani, in momentul in care se afla in fruntea unui pluton de infanterie al Armatei Romane.
Ecaterina Teodoroiu a fost inmormantata in comuna Fitionesti, din judetul Vrancea, insa osemintele au fost stramutate in iunie 1921 intr-un mausoleu din centrul orasului Targu Jiu. Monumente dedicate sublocotenentului se gasesc la Slatina, Braila, Tisita, Targu Jiu, Azuga, Muncelu, Marasesti si Filiasi.
Foto: universulargesean.ro