TIMISOARA. Zeci de baruri din Timisoara, amplasate langa unitatile de invatamant comercializeaza bauturi alcolice tinerilor fara sa le ceara buletinul sau sa verifice daca acestia sunt majori sau nu, iar autoritatile inchid ochii cu buna stiinta, aruncand cum se spune „mata” in curtea celeilalte institutii.
Legile care interzic comercializarea bauturilor alcoolice si a tigarilor in vecinatatea scolilor exista la Timisoara doar pe hartie. in realitate, elevii se pot aproviziona fara niciun fel de restrictii, atat cu alcool cat si cu tutun.
Cele mai evidente situatii sunt cele ale liceelor Lenau, Calderon sau a Liceului cu Program Sportiv Banatul, unde cateva baruri sunt amplasate la doar cativa metri de aceste institutii de invatamant. Hotararea de Guvern 128/1994, privind unele masuri pentru asigurarea conditiilor de dezvoltare fizica si morala a elevilor, prevede ca: „in incinta si apropierea unitatilor de invatamant de toate gradele, a caminelor si locurilor de cazare pentru elevi si studenti, in curtile acestor imobile, precum si pe trotuarele sau pe aleile de acces in aceste unitati, se interzice comercializarea ori expunerea spre vanzare a bauturilor alcoolice, a tipariturilor si inregistrarilor audio si video cu continut obscen. in spatiile prevazute la alin. 1 – cu exceptia celor afectate invatamantului superior – se interzice, de asemenea, si comercializarea ori expunerea spre vanzare a tigarilor si a celorlalte produse din tutun”.
Directorii scolilor din Timisoara nu vor astfel de localuri langa scoli
Milin Tihomir, directorul Colegiul National C.D.Loga din Timisoara spune ca nu este normal ca in preajma institutiilor de invatamant sa existe astfel de magazine, localuri sau baruri care sa comercializeze tigari sau bauturi alcoolice scolarilor sau elevilor minori. „Nu este normal asa ceva. Din informatiile pe care le am eu nu sunt foarte multe astfel de magazine sau chioscuri, pentru ca cele din spate de la Posta de exemplu au fost demolate. Oricum noi avem un serviciu de paza si este foarte greu ca elevii sa plece din timpul orelor”, a explicat Tihomir.
In ultimele 6 luni nu s-a inchis niciun bar
Reprezentantii Oficiului Pentru Protectia Consumatorului Timisoara spun ca nu au intalnit niciun astfel de caz in ultimele 6 luni, insa spun ca in cazul in care se intampla sa fie reclamatii merg in control si daca se adeversc, unitatile respective risca amenzi foarte mari.
„Nu am inchis in ultimele 6 luni nicio astfel de unitate. Am sa le notez pe cele semnalate de dumneavoastra. Oricum din ce stiu eu ar trebui sa faceti o astfel de reclamatie si la Directia de Sanatate Publica Timis, pentru ca si ei dau aprobari cand e sa se dea aprobari de functionare”, ne-a explicat Marinela Ilias, directorul Oficiului pentru Protectia Consumatorului Timisoara.
Cei de la DSP spun ca ei nu pot face nimic, pentru ca au atributii doar de igiena. „Noi nu putem interveni decat in cazul in care gasim nereguli de igiena, care pericliteaza viata clientilor, de exemplu un focar de infectie”, explica Dana spac, purtator de cuvant la Directia de Sanatate Publica Timis.
Razii in baruri s-au tot facut atat in 2011, insa si la inceputul anului 2012, dar niciun local nu a fost prins ca ar comercializa bauturi alcoolice sau tigari minorilor, desi acestea erau pline de scolari. „Actiunile efectuate de politisii timiseni sunt cam o data pe luna. Elevii nu au fost prinsi consumand bauturi alcoolice, ci doar chiulind de la cursuri”, explica Madalina Mezdrea, purtator de cuvant al IPJ Timis.
Elevii prinsi in baruri risca sa fie sanctionati cu nota scazuta la purtare, de scolile de care apartin, iar unitatile care comercializeaza bauturi alcoolice pot primi amenzi de 5.000 de lei.