Presedintele Traian Basescu a cerut, marti, tuturor partidelor din Parlamentul Romaniei sa cada de acord asupra unui moratoriu pentru 45 de zile care sa permita deblocarea activitatii in Parlament si incheierea cu succes a acordului cu FMI, BM si CE.
Presedintele le-a reamintit parlamentarilor faptul ca pentru primirea transei de bani de la institutiile internationale este nevoie de adoptarea cat mai rapida a Legii salarizarii unitare, Legii pensiilor si Legii bugetului de stat pe 2011, altfel Romania isi va pierde credibilitatea pe pietele internationale si nu va mai avea cu ce plati salariile bugetarilor si pensiile.
Sefului statului a facut un apel la intelepciunea liderilor de partid, carora le-a cerut sa permita reluarea activitatii in cele doua camere ale Parlamentului. „Ca om politic cu experienta va spun ca romanii ii vor aprecia pe cei care se vor bate cu criza si nu pe cei care se ascund”, a spus, in incheiere, seful statului.
PSD, PNL si PC au decis sa boicoteze prezenta lui Traian Basescu in Parlament, parasind plenul inca de la orele 11.00. In schimb au fost prezenti in sala membrii Guvernului, in frunte cu premierul Emil Boc.
Iata cele mai importante declaratii ale presedintelui Traian Basescu:
* Incheierea accordului cu FMI, la termen, ar readuce increderea tarii noastre pe plan international.
* Consecintele direct ear fi positive pentru ca Romania ar redeveni atractiva pentru sporirea investitiei straine. Conditia materializarii acestei sanse a Romaniei, este actiunea in ternem foarte scurt – in 30, 45 de zile.
* Vorbim de nevoie unei actiuni consecvente cu interesul national. Va propun un moratoriu asupra bataliei politice care sa permita deblocarea activitatii Parlamentului.
* Principalele obiective pe care trebuie sa le indeplinim sunt:
– Adoptarea legii salarizarii unice, a legii pensiilor, a legii bugetului de stat pe 2011.
* Incadrarea cheltuielilor de personal in plafonul de 31,9 mld lei. Diminuarea arieratelor. Imbunatatirea investitiilor publice prin repartizarea lor in primul semestru. Incadrarea unui deficit maxim de 4,4 % din PIB.
* Finalizarea investitiilor deja incepute si finantarea doar pentru cele viabile.
* Avem nevoie de un sistem fiscal predictibil. Acestea sunt conditii esentiale pentru ca Romania sa poata finalize cu success acordul cu FMI, CE si BM.
* Ca om politic cu experienta, va pot spune ca romanii ii vor aprecia pe aceia care se vor bate cu criza, si nu pe aceia care se ascund de efectele masurilor anticriza
UPDATE: Presedintele PSD, Victor Ponta, a afirmat marti, dupa discursul presedintelui Traian Basescu din Parlament, ca formatiunea sa politica este dispusa la un dialog constitutional si democratic cu Puterea, dar nu neconditionat.
„Trebuie sa putem avea din nou un dialog constitutional si democratic. PSD este pregatit in orice moment sa participe, sa vina cu propria contributie in Parlament. Important este ca mesajul presedintelui sa fie receptat de cei care sunt la Putere”, a spus Ponta, subliniind ca este dispus sa accepte moratoriul propus de seful statului.
Ponta crede ca mesajul presedintelui a fost, de fapt, adresat celor care se aflau in sala, adica membrilor coalitiei de guvernare.
„Mesajul nu este pentru noi, ci pentru cei care au fost in sala. Noi suntem dispusi in orice moment sa contribuim la ceea ce este bine pentru Romania, ma refer la adoptarea Legii Educatiei, sa discutam Legea salarizarii si cu partenerii sociali, pentru a nu fi nevoiti sa o schimbam in fiecare luna, sa facem o Lege a bugetului care sa nu dea bani numai Puterii”, a mai spus Ponta.
Liderul PSD a precizat insa ca nu este de acord sa treaca peste divergentele legate de prezenta Robertei Anastase in scaunul presedintelui Camerei Deputatilor. „Traian Basescu a zis sa incheiem un armistitiu, nu o sa o iertam pe Roberta Anastase”, a spus Victor Ponta.
„Suntem gata si vom solicita sa ne intalnim unde vor, cand vor, dar discutii serioase, de fond, despre adevarata reforma, reconstructia statului, despre debransarea clientelei politice de la resursele publice si despre un nou pact de comportament, de atitiudine si principiu intre toate partidele parlamentare, legate si de raporturile putere-opozitie si de functionarea Parlamentului, de o noua formula de guvernare. Vom face acest lucru incepand chiar de maine”, a spus liderul PNL Crin Antonescu.