Presedintele Traian Basescu a vorbit, marti seara, despre situatia tensionata din regiune, dupa ce a participat la consultari alaturi de premierul Victor Ponta si membri ai Guvernului. Seful statului a declarat ca pozitia oficiala a Romaniei fata de criza din Ucraina este aceea ca in zona exista un risc major de federalizare, dupa interventiile Rusiei.
In plus, Traian Basescu a adaugat ca dialogul intre guvernul de la Kiev si separatistii din estul Ucrainei este absolut necesar, mentionand ca reprezentantii rebelilor prorusi nu trebuie sa participe la negocieri internationale, in caz ca acestea vor avea loc, pentru ca nu sunt reprezentativi pentru Ucraina.
Acesta a subliniat ca „Rusia doreste federalizarea Ucrainei pentru a o pune sub control”. In plus, presedintele a mai avertizat ca o destabilizarea a regiunii Odessa ar putea extinde influenta rusa chiar si in Bratul Chilia din tara noastra.
Traian Basescu a mai spus ca pozitia Romaniei fata de Republica Moldova este ca tara vecina trebuie sa semneze cat mai repede Acordul de asociere si Acordul de liber schimb cu UE, chiar mai devreme decat este programat, si anume pe 27 iunie.
Ziare.com v-a transmis in format LIVE TEXT declaratiile presedintelui Traian Basescu
– Am constatat ca toata presa este extrem de atenta la pozitiile institutiilor romanesti in intalnirile viitoare.
– Pozitiile stabilite azi (marti – n.red.) au fost deja exprimate si transmise in mod repetat catre toate cancelariile europene si ale Statelor Unite.
– Nefiind nimic de ascuns, cu mici exceptii, va dau explicatii.
– In ceea ce priveste Ucraina, pozitia Romaniei este ca exista un risc major de federalizare.
– Romania considera ca trebuie facute negocieri intre Kiev si reprezentantii minoritatii ruse din est.
– Solutia a fost aplicata pana acum, iar in Harkov referendumul nu a mai avut loc.
– Kievul trebuie sa continue dialogul si in Donetk si Lugansk, unde au avut loc voturile de duminica, nerecunoscute de comunitatea internationala.
– Romania propune ca in situatia in care se organizeaza negocieri internationale, separatistii sa nu ia parte.
– Negocierea intre Kiev si minoritatea rusa trebuie sa se desfasoare intern, minoritatea rusa nu e reprezentativa pentru Ucraina si nu trebuie sa participe la negocieri.
– In Transnistria, separatistii au fost implicati in negocierile internationale si de 20 de ani blocheaza procesul de rezolvare a problemei transnistrene.
– Pentru Romania, daca in urma negocierilor cu minoritatea rusa se va pastra limba rusa ca limba oficiala, cerem ca de aceleasi drepturi sa se bucure si minoritatea romana din Ucraina.
– Obiectivul Federatiei Ruse are doua prioritati: primul este federalizarea Ucrainei, proces care a si inceput prin recunoasterea referendumurilor, consideram ca e o grava incalcarea a Constitutiei Ucrainei, iar al doilea este impiedicarea alegerilor din 25 mai.
– E clar ca Rusia doreste destabilizarea Ucrainei pentru a o pune sub control.
– Kievul trebuie sa ia toate masurile pentru ca alegerile prezidentiale sa se defasoare si in Lugansk si Donetk.
– Care va fi efectul daca nu se intampla? Presedintele nu va fi cel legitim, ales de toata lumea.