TIMISOARA. Desi fusese pusa in drepturi pentru un imobil de langa Parcul Rozelor, Primaria Timisoara nu a pus in aplicare o sentinta a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, dezvaluie viceprimarul Traian Stoia. Iar in acest fel, cladirea a fost pierduta.
„Cladirea este pe dreapta pe academician Alexandru Borza nr. 5 (fosta Trandafirilor), langa Parcul Rozelor. A fost cumparata in 1935 de catre Radi Aurora. In 1950, prin Decretul 92, trece in proprietatea Statului… In 1994, printr-o decizie civila, se revine la situatia anterioara nationalizarii si, la scurt timp, apare ‘mostenitorul’ – Horga Dan Fabian. Se intabuleaza ca mostenitor prin decizia civila 1788 din 1994. La cateva luni, Horga vinde lui Stancu Milivoi si Vitcovschi Leonte cu sotia Elena. Ei devin noii proprietari ai acestei cladiri. Din moment ce Horga si-a luat banii si a plecat, ei sunt noii proprietari, Primaria face un gest de mare corectitudine, zic eu, prin faptul ca declanseaza procedura recursului in anulare impotriva deciziei civile din 1994, care il declara mostenitor pe domnul Horga si ii da dreptul sa se intabuleze ca proprietar. Primaria castiga in 1997 prin decizia 4117 a Curtii Supreme de Justitie. Curtea caseaza decizia civila care a dus la intabularea domnului Horga ca proprietar si declararea lui ca mostenitor – nu apare niciun certificat de deces… In acest an, cercetarile facute de Politie au demonstrat ca doamna Radi Aurora traia in momentul in care s-a intabulat Horga„, a amintit pe scurt viceprimarul Traian Stoia istoricul acestei vile.
Vicele explica mai apoi cum s-a ajuns in situatia ca Primaria Timisoara sa piarda imobilul.
„Primaria, in mod normal, trebuia sa puna in aplicare hotararea Curtii Supreme care casase sentinta civila. Primaria ia o decizie cel putin ciudata chemand in judecata pe al doilea proprietar – Vitcovschi si Stancu – pentru constatarea nulitatii absolute a contractului de vanzare-cumparare. In timpul procesului se mai produce o vanzare, in 98 vine Sain Petru si sotia. Care e de fapt treaba? Din moment ce ai castigat la Inalta Curte, care anuleaza o hotarare pe care o considera incorecta, tu trebuia sa-ti intabulezi dreptul. Din moment ce tu, Primarie, tu te alaturi lui Horga sa anulezi un contract de vanzare cumparare care era nul de drept dat prin sentinta de ICCJ. N-am mai intalnit asa ceva, vrem sa anulam ceva ce era anulat si pierdem pe baza acestei sentinte. Cladirea asta, in loc sa fie la primarie, este in proprietatea urmasilor lui Sain. Primaria trebuia sa isi intabuleze cladirea… , nu sa intenteze un proces inutil„, a declarat viceprimarul Traian Stoia.
Intrebat daca se mai poate face ceva, vicele si-a exprimat speranta ca da si a si initiat verificari in acest sens.
„Dupa parerea mea, exista posibilitatea repunerii Primariei in drepturi, avand in vedere ca o hotarare a unei instante inferioare nu poate anula o hotarare a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Acum 2 saptamani am vorbit cu cei care se ocupa de cercetari. E o ancheta in curs, dumnealor au inceput sa caute si au gasit ca, in timp ce Horga devenea mostenitor, doamna aceea traia. De-abia acum s-a descoperit. Politia face cercetari„, a precizat Traian Stoia.