Explicatia sta in diferenta dintre vechile baterii Nichel-Cadmiu si noua generatie de baterii Nichel-Ion. Daca primele avea capacitatea de a-si „aminti” capacitatea cea mai mare, la cele din urma, acesta nu mai este cazut.
Asadar, o baterie Ni-Cd trebuie descarcata la maximum, in timp ce pentru bateriile litiu-ion, aceasta nu mai este norma, ci chiar trebuie incarcate inainte de a se descarca in totalitate. De exemplu, Apple recomanda sa incarcati bateria in momentul cand primiti alerta de baterie descarcata (20%). Bateria litiu-ion nu are un efect al memoriei si puteti sa o incarcati de cate ori vreti, la orice capacitate doriti.
Dar, pentru bateriile litiu-ion exista un sfat: nu incarcati bateria la 100%. De asemenea, nu sunt recomandate ciclurile de descarcare completa. Exista o singura exceptie, mentionata intr-un articol Tech Republic – expertii sugereaza ca dupa 30 de incarcari, ar trebui sa permitem bateriilor litiu-ion sa se descarce aproape complet.
Producatorii de laptopuri, in principal, recomanda ca o data pe luna sau la un interval regulat, sa lasati bateria sa se descarce pana la capat pentru a calibra estimarile de autonomie pe care le ofera sistemul. Astfel, aceasta are doar un sens de calibrare si nu trebuie facut un obicei din asta. Acest lucru poate fi valabil si pentru telefoane, dar intervalele trebuie sa fie rare.
Mai multe detalii pe site-ul playtech.ro