TIMISOARA. De la cea mai slab dezvoltata comuna de langa Timisoara ajunge incet incet sa se bata de la egal la egal cu cele mai bogate. Tot mai cautata de timisorenii care migreaza din oras, comuna Sag se inscrie in topul dezvoltarii imobiliare din ultimii ani. Asa se face ca administratia trebuie sa tina pasul cu familiile care isi cumpara proprietati in zona si intineresc localitatea.
Oficial, comuna Sag numara aproximativ 4000 de suflete, insa numarul locuitorilor este cu mult mai mare, intrucat multi timisoreni nu si-au schimbat adresele si in buletin.
„In zona manastirii avem mai multe PUZ uri private pentru 1.800 de locuri de case. Vechea administratie nu a dorit sa preia drumurile din PUZ private, astfel ca nu s-a putut asfalta, nu s-a putut pune iluminat, face parcuri. Din 2016 am preluat aproape 80% din aceste zone, au mai ramas cateva drumuri cu probleme, cu sechestru de la ANAF. Dupa ce se vor rezolva problemele, le vom prelua si pe acestea. Dupa alegeri, dupa ce am preluat primele drumuri, am inceput sa extindem iluminatul public pe LED. Nu era nicio lampa, pana in 2016, chiar daca in acea zona erau aproximativ 300 de locuinte. Am extins iluminatul, am pietruit peste 20 km de drumuri, iar anul asta am finalizat un parc foarte frumos„, spune primarul comunei Sag, Flavius Rosu.
Cum in localitate sunt tot mai multi copii si tineri, administratia si-a reorientat investitiile.
„Am inceput sa reabilitam toate institutiile ce tin de primarie. Cladirea primariei era intr-o stare degradata, apoi am reabilitat scoala, am schimbat tot, de la tamplarie, tencuieli, zugraveli, mobilier si dotari. In curtea scolii, din cauza conditiilor, copiii nu aveau unde sa isi faca orele de sport, motiv pentru care in 2017 am realizat un teren sintetic. In 2018 am ajuns la reabilitarea caminului cultural si anul trecut a fost prezentat drept cel mai frumos si modern camin din Timis. Am continuat investitiile prin parcari pavate. De anul trecut avem 11 parcari amenajate, in fata institutiilor, lucru necesar pentru locuitorii comunitatii noastre. Anul acesta am finalizat un nou parc in zona manastirii, anul trecut am mai realizat alte doua. Ma mandresc cu aceste parcuri. Avem in pregatire un centru social medical, o cresa si o extindere de gradinita„, a mai spus edilul din Sag.
Primarul isi pune nadejdea in Compania Nationala de Investitii pentru a amenaja la Sag un bazin de inot, dar si o sala de sport moderna.
„Am depus o solicitare la CNI pentru o sala de sport cu 102 locuri. Am pus terenul la dispozitie deja, asteptam ordinul de ministru. Apoi va urma licitatia. Voi depune o solicitare pentru un bazin de inot didactic, deoarece anul acesta a inceput finantarea pe bazine de inot. Am considerat ca e oportuna si necesara si aceasta investitie„, a precizat Flavius Rosu.
Edilul spune insa ca una dintre cele mai importante investitii pentru Sag va incepe la sfarsitul lui 2019 sau cel tarziu la inceputul anului 2020.
„Cel mai important si asteptat proiect este reteaua de canalizare. Dupa cum stiti s-a semnat contractul, iar in urma discutiei cu Vlaicu (Ilie Vlaicu, directorul Aquatim, n.r.), comuna Sag va fi printre primele 5 in ceea ce insemana executia. Fie in toamna, fie la inceputul anului viitor„, a mai spus Flavius Rosu.
Comuna Sag este pe lista celei mai mari investitii pe care Aquatim o va face cu bani europeni in Timis, de 180 de milioane de euro, in urma careia cateva zeci de localitati vor beneficia de introducerea alimentarii cu apa si a canalizarii, statii de tratare si de pompare.