Cu cat sunt mai mici prichindeii, cu atat mai usor este sa-i invatam sa se miste, sa faca gimnastica si sa le dezvoltam abilitatile ludice intr-un mod sanatos. Bebegym este un asemenea program prin care proaspetii parinti ii invata miscari terapeutice pe pitici. Astfel sunt corectate anumite pozitii eronate ale oaselor, incheieturilor si ligamentelor.
“De la doua luni pana la un an si jumatate este recomandat parintilor sa faca gimnastica terapeutica cu micutii lor. Pentru ca stau mult in anumite pozitii in burtica mamei, unii copii sunt nascuti cu tensiune pe ligamente si la incheieturi. Acest gen de miscare ii ajuta sa-si corecteze piciorusele paranteza sau gleznele strambe, spre exemplu”, ne spune dr. Ioana Vartosu, care organizeaza un program Bebegym in capitala Banatului inca din 2007.
Parintele coordoneaza miscarile copilului, iar in acelasi timp face si el exercitii. “Pentru mame, acestea sunt foarte utile, este un fel de terapie post-operatorie”, adauga dr. Ioana Vartosu. Adaptate varstei copilului printre exercitiile propuse sunt cele de Pilates si Yoga mama si copilul.
Multe studii au demonstrat ca practicarea acestor tipuri de exercitii nu dezvolta doar musculatura si capacitatea de coordonare, ci si inteligenta copilului. Atat mama, cat si tatal micutului pot petrece timpul impreuna exersand zilnic toate miscarile.
In ceea ce priveste alimentatia micutului in perioada exercitiilor, nu exista o regula. Singura conditie impusa priveste perioada de hranire. Prichindelul nu trebuie sa manance cu o jumatate de ora inaintea exercitiilor si nici in timpul acestora. Daca ii este, totusi, foame, poate manca, dar obligatoriu va face o pauza de 15-20 de minute inainte sa reinceapa gimnastica. Sunt lucrate toate tipurile de miscari pentru a acoperi cat mai multe grupe musculare, dar astfel incat sa nu fie obositor pentru bebe. Parintii folosesc jucarii, paturele, biberoane, tot arsenalul pentru ca pentru cel mic intreaga terapie sa fie perceputa ca o joaca si sa nu simta efortul depus.
Jocul in apa este o metoda foarte buna pentru a-l face pe copil sa se familiarizeze cu corpul lui. Gimnastica acvatica pentru sugari se practica alaturi de mama , atat bebelusul, cat si parintele executand miscari simultane. „Pe masura ce inotul este deprins, vei vedea cu ochii tai cum creste capacitatea de coordonare, forta, rezistenta si capacitatea de respiratie a bebelusului“, spune doctorul timisorean.
“Parintii pot face aceste exercitii si acasa, cate 20 de minute pe zi. Ei pot intreba medicul primar sau pe cel pediatru care le spun ce au de facut. Pana la 18 luni, parintii pot face aceste miscari terapeutice. Nu prea au cum sa greseasca, dar trebuie totusi intrebat medicul”, a completat dr. Ioana Vartosu.