Autoritatile nu pot explica scumpirea carburantilor din ultimele luni, in conditiile in care nici acciza, nici alte taxe nu au fost majorate, iar cotatia internationala a titeiului a scazut. Specialistii spun ca motivul ar putea fi decizia companiilor petroliere de a creste preturile pentru a profita de cererea tot mai mare.
In medie, un litru de benzina costa acum cu 37 de bani mai mult decat in aprilie. Practic, impactul este asemanator cu cel de anul trecut, cand Guvernul a introdus supraacciza pentru carburanti, scrie digi24.ro.
Romania are cel mai mare pret pentru un litru de benzina fata de tarile vecine. Platim 1,29 euro, in timp ce un bulgar plateste doar 1,17 euro, un ceh 1,20 de euro, iar un maghiar 1,23 euro. Carburantii costa mai mult si daca ne comparam cu tarile baltice sau Polonia. Doar in Slovacia si Slovenia benzina este mai scumpa.
„Scaderea pretului petrolului a fost in mare parte compensata de o depreciere a leului in fata dolarului american. in ultima perioada vedem ca Brentul, din zona de 50 de dolari pe baril, a crescut spre 65. Leul a fost la randul sau un pic mai puternic fata de dolarul american. Avand in vedere un anumit decalaj de o luna a transpunerii in pret, ar trebui ca in perioada urmatoare sa vedem o ieftinire. in momentul in care vedem aceasta ieftinire, concluzionam ca sunt transpuse fluctuatiile pietei. Daca nu o vedem, atunci putem sa avem anumite intrebari”, spune Claudiu Cazacu, specialist in tranzactionarea petrolului.
Pe plan international, specialistii se asteapta ca titeiul sa se ieftineasca in continuare datorita productiei mari din Irak si a ridicarii sanctiunilor aplicate Iranului. Potrivit reprezentantilor companiilor petroliere, pretul final e determinat de cotatiile internationale.
Sursa: digi24.ro