Aproape 6.000 de treceri pe rosu, filmate si inregistrate de camerele primariei in doar patru zile pe strazile din Timisoara. Administratia Fritz a trimis imaginile la Politie. Foto

TIMISOARA. Convinsi ca vor mai potoli soferii indisciplinati, reprezentantii Primariei Timisoara au trimis politistilor 5 DVD-uri cu inregistrari din trafic facute intre 2 si 5 decembrie. Potrivit municipalitatii, ar fi fost surprinse nu mai putin de 5.885 de treceri ale soferilor pe culoarea rosie a semaforului in cele patru zile.

Abaterile au fost inreigstrate de cele 37 de sisteme de detectie a trecerii pe rosu, instalate in cadrul sistemului de Trafic Management si Supraveghere Video al municipalitatii, implementat in 2017.

Primaria Municipiului Timișoara este interesata in implementarea de solutii care sa duca la scaderea numarului de accidente din oras si la reducerea numarului de situatii potential cauzatoare de accidente. 5885 este numărul exact de treceri care au fost înregistrate, iar media zilnica pentru finalul saptamanii a fost de 1470″, transmit reprezentantii Primariei Timisoara.

La scurt timp dupa ce a fost inaugurat sistemul de Trafic Management, in martie 2017, vechea administratie a facut la randu-i statistici legate de trecerile pe rosu. In mai putin de 2 saptamani, intre 9 si 21 martie 2017, sistemul de monitorizare a detectat peste 50.000 de conducatori auto care au trecut pe culoarea rosie a semafoarelor.

Acest Sistem de Trafic Management al nostru ne arata ca in perioada 9 martie 2017-21 martie 2017, pe cele 37 de sisteme de detectie a trecerii pe culoarea rosie a semafoarelor au fost inregistrate 50.187 de treceri pe rosu„, declara fostul primar Nicolae Robu in primavara anului 2017.

Trecerea pe culoarea rosie a semaforului se pedepseste cu amenda (intre 580 si 725 lei) si suspendarea carnetului de conducere pe o perioada de 30 de zile.

Toate filmarile facute de Primaria Timisoara si transmise zilele acestea Biroului Rutier nu vor avea insa consecinte pentru soferii care au sfidat legea, intrucat, deocamdata, ei nu pot fi lasati fara permisele de conducere cata vreme nu a existat in acel moment un agent de la Rutiera care sa constate si sa certifice incalcarea regulilor de circulatie, iar echipamentele nu sunt omologate si verificate metrologic, si in gestiunea Politiei Romane.

Politia Rutiera Timisoara explica de ce nu-i poate trage la raspundere pe soferii suprinsi de camerele Primariei. Cum il contrazic oamenii legii pe Ruben Latcau si ii transmit ca a incalcat el legea

La solicitarea opiniatimisoarei.ro, reprezentantii Politiei Timis au venit cu precizari legate de imaginile Primariei Timisoara. Agentii Rutieri explica de ce nu-i pot sanctiona pe soferii care au fost filmati trecand pe rosu. Mai mult, contrazic flagrant statisticile viceprimarului Ruben Latcau cu ajutorul carora justifica recent limitarea vitezei la 50 km la ora pe toate strazile din Timisoara, respectiv intrarile si iesirile din oras pana la limita cu unitatile administrativ teritoriale ale comunelor periurbane.

Potrivit articolului 109 din OUG 195/2002 Rep. raportat la art.6 pct.19 și 20 din același act normativ, constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se realizează în două modalități:
– direct de către polițistul rutier;
– de către polițistul rutier cu ajutorul mijloacelor tehnice certificate sau a mijloacelor tehnice omologate și verificate metrologic, aflate în dotarea și gestiunea Poliției Române.

De asemenea, Regulamentul 679/27 Aprilie 2016 privind protecția datelor obligă o autoritate a administrației publice să informeze persoanele vizate despre transmiterea unor date cu caracter personal unei alte instituții în vederea prelucrării acestora de către cea din urmă în calitate de destinatar al datelor.

Totodată, potrivit legislației în vigoare, evidența statistică a accidentelor de circulație se ține de către I.P.J Timiș prin Serviciul Rutier, care este singurul abilitat să pună la dispoziția persoanelor interesate, în condițiile legii, datele statistice privind accidentele de circulație.

În ceea ce privește numărul accidentelor rutiere produse pe fondul nerespectării semnificației culorii semaforului electric, la nivelul municipiului Timișoara, în ultimii 5 ani au fost înregistrate 78 de accidente rutiere soldate cu decesul unei persoane, rănirea gravă a 12 persoane și rănirea ușoară a altor 96 de persoane.

Procentual,la nivelul județului Timiș, în ultimii 5 ani, traversarea intersecțiilor pe culoarea roșie a semaforului electric reprezintă 1,93% din totalul accidentelor rutiere soldate cu victime.

Tot potrivit statisticilor existente, trendul accidentelor rutiere grave înregistrate la nivelul județului Timiș în ultimii 4 anii de zile este unul descendent„, au transmis pentru opiniatimisoarei.ro reprezentantii IPJ Timis.

Cifrele Politiei nu ‘pusca’ defel cu cele prezentate de viceprimarul Ruben Latcau. Saptamana trecuta, edilul publica o statistica pe 3 ani potrivit careia s-au produs 1350 de accidente de circulatie in Timisoara, soldate cu 31 de morti, 225 de raniti grav si 1380 de raniti usor. Departe de ceea ce sustin cei de la Politia Rutiera mai sus.

Va reamintim, Sistemele de detectie a trecerii pe rosu din Timisoara se afla in zonele: Calea Sagului – Liviu Rebreanu, str. Bratianu – Revolutiei – Hector, Piata Bratianu (Punctele Cardinale), str. Republicii – Jiul, str. Circumvalatiunii – Gh. Lazar, str. Simion Barnutiu – Dorobantilor – Gh. Adam, str. Mihai Viteazul – str. Vasile Parvan, str. Cetatii – Gh. Lazar, Calea Aradului – str. Miresei, Calea Circumvalatiunii – str. Brediceanu.

134 de intersectii supravegheate video prin 230 de camere, sapte radare de viteza si 13 de informare, sunt doar cateva dintre cifrele sistemului de Trafic Management, care a costat 24,1 milioane de euro, din care 10 milioane bani europeni, proiect implementat in 2017 la Timisoara.

Va reamintim, inca din 1 decembrie, administratia Fritz a decis limitarea la 50 km/h a vitezei pe toate strazile din Timisoara, dar si pe sectoarele de la intrarile si iesirile din oras care apartin unitatii administrativ teritoriale, pentru a preveni in acest fel producerea accidentelor rutiere, spuneau reprezentantii municipalitatii.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. timisorean spune:

    Sa curga cu amenzi! Asa s-au civilizat si nemtii: prin reguli si amenzi.

  2. Gicu spune:

    Vrem dar nu se poate! Ba, chiar suntem prosti!

    • Gogu spune:

      Exact! Administratia Robu ori a fost de o incompetenta crasa, ori a facut treaba asta cu buna stiinta. Si anume, la momentul deciziei de a se implementa un asemenea sistem in Timisoara, nu exista nicio acoperire legala care sa permita unui astfel de sistem sa emita amenzi in sistem automat. Si nici nu exista vre-un protocol semnat cu Politia Rutiera ca aceasta sa poate emite amenzi bazandu-se pe filmarile sistemului. Adica, mai simplu, sistemul a fost si este in continuare degeaba (nu exista nicio acoperire legala care sa permita asa ceva; deci ca un astfel de sistem sa functioneze, e nevoie de modificari legislative). Asta a transmis si Robu, dupa ce sistemul a fost pus in functiune si nu s-a putut da nicio amenda. Daca lucrul asta se stia inca de atunci, atunci avem aici un caz clasic de competenta OLAF – adica sistemul asta cumparat (si) pe bani europeni nu a fost decat un mare sifon. Pentru firmele care au fost „abonate” atunci la contracte cu Primaria Timisoara….

  3. badea ion spune:

    camere instalate de sase ani.

  4. Heil Pfizer! spune:

    FDA a anuntat ca va face publice datele pentru vaccinuri in 75 de ani.

  5. bac spune:

    Galbenul durează foarte puțin iar faptul că nu se păstrează distanta în trafic ma face de multe ori să nu franez violent ca ma trezesc cu cel din spate în portbagaj! Reparațiile se fac cum se fac, iar o mașină busita poți să nu o mai consideri stoc cât ai vrea!

  6. badea ion spune:

    galbenu dureaza arhisuficient sa opresti. daca esti aproape de intersectie, treci pe galben daca esti la 100m franezi

  7. wurt spune:

    fritz si echipa lui dau dovada de incompetenta. se vede ca se poate si mai tampiti ca ceilalti. parea putin probabil. in lipovei e dezastru. sincronizarea semafoarelor se poate face rapid. si inca o problema e faptul ca in lipovei spre stanga trece o masina , max doua pe verde, din cauza ca cei care vin din fata au si ei verde in acelasi timp. in intersectiile unde cei care fac stanga au verde si cei care merg in fata au rosu , s-a fluidizat traficul. in lipovei de ce nu se face asta? de aia se forteaza rosu.

  8. vasi spune:

    asa e , lipovei e dezastru. din pacate , fritz si echipa sunt dezastru. nu cred ca sunt capabili sa rezolve lipovei. doar anticipate la locale ne scapa de tembelii astia

  9. CH spune:

    Nu cred că intenția, în 2017 când au fost instalate a fost aceea de a amenda…alta era intenția, ca și cea cu sutele de semafoare…să curgă banul public…
    Dacă intenția era într-adevăr de a sancționa contravențiile și a disciplina șoferii agresivi, atunci trebuia prima dată aprobat modul de legiferare.
    În alte țări primești plicul acasă, cu poza și contravenția. După numărul de înmatriculare. Atașat este un formular unde trebuie să răspunzi dacă tu ești șoferul sau nu, iar dacă nu ((pentru că mașina e înmatriculată pe numele tău (sau al firmei tale)) ai responsabilitatea, conform legii, să spui cine a șoferit la data contravenției. Și contravenția se va îndrepta împotriva acestei persoane.
    Simplu și eficient.
    Noi însă trebuie tot timpul să reinventăm apa caldă (pe care oricum mulți nu o au sau nu o folosesc…).

  10. atat? spune:

    nu-i rau dar cred ca e numa o mana de praf in ochi, cum ca mai misca ceva prin primarie, in lipsa de altceva. cum ramane cu restul problemelor orasului? si de ce nu s-a facut asta pana acum? cine a stat sa numere pana la aproape 6000? creca numa latcau putea, daca era trezit la 3 dimineata zilnic

  11. john spune:

    Se vede clar ca Fritz este de vina ca s-a prins camera pe aia pe rosu. De fapt i-a prins din unghiul gresit, ei erau pe verde! Al dracu Fritz cum e el de vina ca trec astia cu miile pe rosu!

  12. stercalau cop spune:

    poate cineva sa spuna daca aceste camere sunt omologate ,daca legislatia permite amendarea pe baza imaginilor? daca da politia sa treaca la treaba si sa trimita amenzile la impricinati.s.daca nu este lege ce spun parlamentarii? sa faca legea.

  13. Dan A. spune:

    Ba ca n-avem legislatie, ba ca nu sunt omologate camerele, ca galbenul e prea scurt, ca te loveste ala din spate, etc, etc. Orice scuza e buna, soferul roman nu e niciodata de vina, de 1500 de ori pe zi, si asta doar in intersectiile care au camere.
    Uite ce propun eu: sa se observe intersectiile unde se produc mai des treceri pe rosu si sa fie puse echipaje de politie acolo, cateva ore pe zi. Nu mai trebuie nici omologare, nici legislatie suplimentara.

  14. politia va cerceta spune:

    Politia va analiza imaginile si va constata ca nu a depistat pe nimeni care sa nu poarte masca in locuri publice.
    Dosar inchis, cazul nu exista.
    Sau ce, aveti impresia ca in afara de amenzi pentru masca si certificat verde a mai dat Politia vreo alta amenda in ultimul an si jumatate?

  15. robu spune:

    Nu este baza legala….doar daca organul este de fata si esti prins.daca nu aste e. sa faca baza legala. Cine???????????

  16. e39 spune:

    Parerea multora este ca respectiva institutia , anume politia rutiera a fost desfiintata de foarte mult timp,nu se stie daca mai functioneaza,dar tot asa , dat fiind jungla traficului rutier , parerea multora este ca nu mai exista si deoarece acesti ,, lucratori ,, sint extrem de scumpi la vedere.

  17. bla bla spune:

    astia de la politie nu au inteles nimic. sa ia naiba dvd-urile si sa vada unde trebuie sa trimita politisti , in ce intersectii sunt cele mai multe infractiuni, si sa mai dea amenzi. nu sa stea toata ziua la cafea

  18. SS76 spune:

    Daca stai la semaforul de pe Barnutiu venind dinspre Carțan și se face verde, nu poți sa treci de camioanele care încă fac stânga din sensul opus. Trec cu nesimțire și tupeu mult timp după ce s-a făcut roșu. Acolo s-ar lua multe permise.

  19. Lae spune:

    Fritz e un dezastru. In cele din urma trebuie sa le multumim soferilor ca regleaza traficul altfel ar fi un dezastru. Niciodata nu vom mai vota un idiot ca Fritz.

  20. Adrian spune:

    Da e adevarat sa curga amenzile sar sa creasca si salariile . Sa puneti si voi dracu noaptea semafoarele pe intermitent ca si celalalre tari europene sau cel putin ca la severin sau orsova sau herculane…

  21. exemplul_vestic spune:

    As vedea o masura fireasca limita de 30 in oras. Se pare ca si 50 la intrarile in oras este mult. Pedalatul este mai sanatos si multi isi vor schimba atitudinea dupa ce isi vor lasa troacele acasa.

    • @Exemplu Vestic spune:

      Bai ciobane nu toti suntem ratati sociali ca tine.
      Unii avem familii, copii de dus la gradinite, alti joburi in care masina nu e un moft.
      Dar creierul tau de USRist onanist si singuratic ce lucreaza de acasa cu un monitor in Jira unu pe Pornhub nu poate sa priceapa asta

      • ion spune:

        si cand iti duci copii la gradinita iti lasi masina pe avarii pe banda 1?
        la fel de bine poti sa mergi cu ei cu tramvaiul.

        • @Ion spune:

          Ioane, ti-ai raspuns singur prin raspunsul tau la intrebarea: „De ce sunt singur si vad femei doar pe porntube”.
          Atat te duce capul tau ingust. Cu tramvaiu mizerabil care oricum nu merge peste tot in oras sa mergi tu cu copiii tai pe minus 7 grade.

      • loijkkj spune:

        si noi restul suntem mai fraieri ca stam la rosu si ne intereseaza si de ala de langa noi sau? jegule

  22. Supapa spune:

    Latcau e un bou!
    Fritz e un tampit !

  23. 314zde_PSD spune:

    Numai PSD-isti trec pe rosu ca au infractiunea in sange .

  24. Mishu spune:

    Treziti-va! Camerele sunt pentru supravegherea populatiei nu pentru rutiera sau alte scopuri „nobile”. Accesul la camere nu il are doar primaria sau alte entitati care le-au montat! Fara comentarii gen „conspiratii” sau altceva! Controlul deplin al populatiei se va face cat de curand dar „ochi au si nu vad, urechi au si nu aud”….

    • ion spune:

      mi se pare foarte amuzant ca tu credeai ca esti liber inainte sa puna camerele astea :)))

    • @Mishu spune:

      Da băi cap de fontă, camerele sunt montate să te vadă pe tine la semafor cum te scobești în nas la semafor în loc să pleci imediat la culoarea verde, ți-ai dreq de psihopați!
      Dacă vrei să vezi pentfu ce sunt camerele și radarele la semafoare în Elveția du-te și încearcă să treci de vreo 10 ori pe culoarea galbenă și după aia mergi la bancă înainte de a încerca să părăsești țara.

  25. exemplul_vestic spune:

    Mai bine usr-ist de psd-ist oricum. Nu mai fi retardat, poti sa il pui si pe cel mic pe bicicleta, daca altii pot, tu de ce n-ai putea ?

  26. badea ion spune:

    Eu am primit amenda din cauza camerelor in ’97. amenda a fost 50 marci.

    In romania inca nu is omologate

  27. Sifonul spune:

    Pe Fritz il doare in coor, el nu sofeaza. Si Latcau nu este soferi de asemeni, avand carnetul suspendat!