Opinia Timisoarei

Biciclisti si trotinetisti cazuti in strada de caldura, ajunsi la Urgente in Timisoara. Medicii: Sunt si mai multe accidente pentru ca pe canicula oamenii sunt mai nervosi

TIMISOARA. In ultimele zile, media celor care s-au prezentat la Urgente, in Timisoara, a crescut insemnat, iar acest lucru e cauzat de canicula. Saptamana trecuta, medicii se confruntau cu o medie de 234 de cazuri, iar luni si marti au avut si 256.

CITESTE SI: A fost filmata tragedia de pe o trecere de pietoni din Timisoara. O soferita s-a urcat cu masina peste un barbat si l-a omorat. Video 

Medicul Mihai Grecu, seful UPU – SMURD Timis a precizat ca si variatiile mari de temperatura supun organismul oamenilor la eforturi suplimentare.

Din pacate, caldura asta are un impact si asupra structurilor de primiri urgente, nu numai a structurilor de urgenta prespitaliceasca. Am facut o analiza a numarului de prezentari a pacientilor in UPU, comparativ cu saptamana trecuta si media zilnica a crescut cu peste 22 de prezentari. Este foarte mult, pentru ca prelungeste timpii de asteptare. Media pe saptamana trecuta a fost de 234 de prezentari in 24 de ore, iar in primele doua zile de saptamana aceasta a fost de 256”, a declarat medicul Mihai Grecu, seful UPU – SMURD Timis, la Medika TV, miercuri seara.

Pacientii cardiaci, dar si biciclisti sau trotinetisti, care au cazut de pe vehicule sub soarele dogoritor, s-au prezentat la Urgente.

Cel mai frecvente au fost prezentarile la pacientii cu patologie cardiovasculara, pacientii cardiaci care s-au prezentat cu episoade lipotimice, aritmii, care probabil au fost generate de tulburarile electrolitice cauzate de transpiratie, ca urmare a expunerii la caldura. Au fost pacienti cu patologii infectioase, sunt pacientii neurologici, care sunt imobilizati la pat si care, din pacate, au facut complicatii, si a crescut numarul de pacienti care s-au prezentat cu patologie traumatica, nu neaparat majora. Au venit mai multi biciclisti sau conducatori de trotinete. Probabil ca, din cauza caldurii, au fost mai neatenti la circulatie.
Au fost si multe accidente rutiere pentru ca, iata, caldura, in afara efectelor somatice pe care le are asupra organismului, are afecte si asupra psihologiei. Oamenii sunt mult mai nervosi in perioadele acestea de caldura excesiva
”, a precizat medicul Mihai Grecu.

Doctorul mai atrage atentia si ca variatiile de temperatura afecteaza organismul.

Sa nu uitam ca a fost o variatie extrem de mare de temperaturi, la inceputul lunii temperaturile au scazut undeva la 12-13 grade noaptea, perioada care a venit dupa un alt episod de canicula.

Aceste variatii sunt cele care supun organismul la un efort suplimentar de adaptare. Cei mai vulnerabili sunt copiii foarte mici si batranii. Din pacate, solutia este asigurarea unui confort termic mai bun.

Atentie si celor care stau in casa, atata timp cat temperatura de afara este mai mare decat cea dinauntru, nu are rost sa deschida geamul. Sa stea cu geamurile inchise si acoperite, iar ventilatia sa se faca in primele ore ale diminetii sau in timpul noptii, cand trebuie sa se asigure o ventilatie corespunzatoare a locuintei”, a mai spus Grecu.

Mihai Grecu a atras atentia si asupra folosirii aerului conditionat in locuinte.

Vreau sa atrag atentia si asupra aerului conditioat care este minunat, dar e minunat atata timp cat temperatura de afara si ceea ce poti sa asiguri inauntru nu depaseste 5-6 grade, pentru ca altfel nu reusim decat sa supunem organismul la un stres suplimentar.
Nu este recomandat sa se foloseasca in locuinta temperaturi de 17-18 grade, nu este recomandat nici sa se consume lichide exagerat de reci, nu este recomandat sa se faca dusuri reci, ci mai degraba caldute care sa permita o stabilizare termica aorganismului”, a precizat Mihai Grecu.

Exit mobile version