TIMISOARA. De ani de zile se discuta la Timisoara despre instalarea de camere video in trafic, mai ales in intersectiile din oras.
Administratia Ciuhandu a scris un proiect, reusind sa obtina fonduri europene, iar Administratia Robu a pornit implementarea acestuia. S-a oprit insa de la primii pasi, pentru ca firmele care participa la licitatie pun bete in roate implementarii propriu-zise, sustine primarul Timisoarei.
Licitatia este in desfasurare de un an si jumatate si reprezentantii primariei nu dau niciun semn c-ar fi gata in curand.
Daca nu este finalizata in acest an, Robu anunta ca municipalitatea redirectioneaza fondurile unui alt proiect: Michelangelo 2, care se afla pe lista de rezerva a primariei pentru fonduri europene. Vorbim despre o suma de aproximativ 44 de milioane de lei, aproape 10 milioane de euro.
Proiectul Michelangelo 2 a fost scris tot de Administratia Ciuhandu si tot pentru fonduri europene. 7,6 milioane de euro ar trebui sa vina de la UE pentru largirea strazilor Surorile Martir Caceu si FC Ripensia la trei benzi, dar si pentru amenajarea mai multor locuri de parcare pe FC Ripensia.
„Suntem intr-o intarziere cu proiectul de management inteligent al traficului, proiect la care, din pacate, licitatia nu s-a incheiat nici acum, de un an si jumatate suntem tot in licitatie. Nu ne putem noi imputa nimic, pentru ca acolo caietul de sarcini este facut de specialisti, nu de angajati ai primariei. Ne-am straduit si noi, dar si specialistii care ne sunt consultanti sa raspundem tuturor cererilor de clarificare, sa gestionam aceasta licitatie cat mai bine. Din pacate, firmele au avut mereu obiectii si s-a prelungit neobisnuit de mult aceasta licitatie. Inca suntem in timp util. Daca in perioada urmatoare vom reusi sa finalizam licitatia si eu nadajduiesc ca vom reusi, atunci si acest proiect va putea fi implementat”, a explicat primarul Nicolae Robu.
Asadar, daca licitatia nu este gata pana la sfarsitul anului, suntem in pericol sa pierdem banii europeni pentru proiectul „Trafic management si supraveghere video„. Edilul insa o tine pe-a lui si ne asigura ca proiectul poate fi amanat si banii pot fi redirectionati pentru Michelangelo 2.
„Proiectul poate fi amanat, pentru ca noi am aplica pe noile programe, iar banii nu s-ar pierde, pentru ca i-am directiona catre alte proiecte pe care le avem pe lista de rezerva, spre exemplu, catre Michelangelo 2”, a completat edilul-sef.
Potrivit unei informari facute de reprezentantii Primariei Timisoara, Big Brother ar fi trebuit sa ajunga deja in intersectiile din Timisoara, la inceputul anului 2014.
Practic, este vorba despre modernizarea si extinderea sistemului de semaforizare in 134 de intersectii, dotarea intersectiilor cu 230 de camere video si crearea unui centru de comanda si control pentru supravegherea video si managementul traficului. Valoarea totala a proiectului este de aproximativ 44 de milioane de lei, adica aproape 10 milioane de euro, de la Uniunea Europeana venind 35 de milioane de lei.
Printr-un alt proiect, tot pe fonduri europene, municipalitatea instaleaza camere video in mai multe locuri publice din oras, in principal in pietele istorice si pe strazile cu licee.
Se monteaza 94 de camere de supraveghere in Piata Libertatii, Piata Unirii, Piata Sf. Gheorghe, Piata Victoriei, Piata 700, Piata Badea Cartan, Primaria Timisoara, Piata Traian, Liceul C.D. Loga, Liceul Eftimie Murgu, Liceul Jean Louis Calderon, Liceul Lenau si Liceul Grigore Moisil. 4 milioane de lei de la UE vin pentru acest proiect, aflat deja in implementare la Timisoara.