TIMISOARA. Mai bine de 3 ani a fost inchis Domul Romano-Catolic din Piata Unirii din Timisoara, pentru cele mai ample lucrari de reabilitare, atat la exterior, cat si la interior. S-a lucrat, in tot acest timp, cu migala, la restaurarea picturilor, a statuilor, precum si la multe alte detalii. S-au facut lucrari importante la fatade, in pod si la subsol.
A fost nevoie de multa atentie, materiale de cea mai buna calitate si specialisti care sa puna in valoare cu dedicare fiecare element de arta din lacasul de cult vechi de peste 300 de ani.
Acum ni se dezvaluie in toata splendoarea bijuteria arhitecturala ce inzestreaza cea mai frumoasa piata din Timisoara.
Se pregateste redeschiderea Domului Romano-Catolic, dupa renovare, si a fost deja programata prima slujba.
„Mult a fost, putin a mai ramas pana la deschiderea „Domului Romano-Catolic”!
In 22 aprilie va avea loc Sfanta Liturghie solemna pontificala, in cadrul careia va fi consacrata Catedrala Romano-Catolica „Sf. Gheorghe” din Timisoara – una dintre cladirile-simbol ale Pietei Unirii din oras.
⛪️ Pana atunci, va dezvaluim cateva din detaliile spectaculoase din interior, acolo unde au fost restaurate elementele de decor si componentele artistice.
👆 Va reamintim, edificiul de cult a trecut printr-o serie de transformari in urma unei investitii de aproape 22 de milioane de lei, realizate prin Programul Operational Regional 2014-2020„, au transmis reprezentantii ADR Vest care au vegheat in tot acest rastimp pentru ca lucrarile cu bani europeni sa fie facute ca la carte.
Iata, in imagini, cateva dintre detaliile restaurante impecabil in Domul Romano-Catolic din Timisoara ce poarta hramul Sfantului Gheorghe.
Lucrarile la Catedrala Sfantul Gheorghe, cea mai frumoasa cladire in stil baroc din Timisoara, au inceput in 2019. S-a mers pe doua directii, cea de arhitectura si cea a componentelor artistice.
Valoarea totala a lucrarilor de la Domul Catolic din Timisoara este de 21.767.121,96 de lei. Finanantarea nerambursabila a fost de 21.316.962,01 lei, dintre care 2.827.760,26 lei provin din bugetul national, iar 18.489.201,75 provin din Fondul European de Dezvoltare Regionala. Reabilitarea lacasului de cult simbol al Timisoarei a fost realizata de firma Constructim.
****
Constructia Domului romano – catolic din Piata Unirii din Timisoara a inceput in anul 1736 si s-a incheiat in 1774. Acesta este cel mai important monument baroc din Banat in care slujbele se tin in limbile romana, maghiara si germana. Datorita acusticii deosebite, aici au loc concerte de orga sau de muzica sacra. Orga a fost construita in atelierele Wegenstein din Timisoara.
In timpul razboiului ruso-austro-turc, intre anii 1788 – 1791, Domul a fost depozit militar si a servit si ca depozit de sare.
In anul 1849, in timpul asediului din razboiul dintre tanara Republica Maghiara si Monarhia Austriaca, un proiectil a lovit acoperisul domului, perforand bolta. in acel moment, biserica era plina de refugiati civili, insa nu a existat nicio victima, fapt considerat la acea vreme o minune cereasca.
Pentru prima data s-a slujit in Dom in anul 1754, desi cladirea era inca destul de departe de faza finala.