Investitie importanta la Biserica Maria Radna din localitatea Lipova, judetul Arad. Aproape 11 milioane de euro vor fi folositi pentru renovarea bisericii in perioada urmatoare. Majoritatea banilor vin de la Uniunea Europeana.
Licitatia a fost deja terminata si s-a stabilit constructorul, o firma din Satu Mare. De altfel, muncitorii au inceput treaba. Ansamblul Maria Radna cuprinde, in fapt, 4 monumente istorice, care dupa reparatii vor intra in circuitul turistic. Practic, se vor consolida turunurile din beton construite in 1911, se vor intari fundatiile, se vor inlocui elementele deteriorate ale sarpantei, se vor consolida si boltile fisurate si se vor repara planseele deteriorate. In plus, va fi inlocuit si sistemul de evacuare a apei pluviale la turnuri si manastire. Si fatadele constructiilor vor fi refacute. Potrivit managerului de proiect, Teodor Neamtu, anexele Ansamblului Maria Radna, care sunt fara valoare istorica, vor fi demolate.
Totodata, se va amenaja un muzeu, un info-centru turistic, iar manastirea va fi ilumina arhitectural. Si mobilierul urban va fi schimbat, iar turistii care vor vizita manastirea vor avea la dispozitie si locuri de parcare odata cu finalizarea lucrarilor.
„Colectia de obiecte care se gaseste in cladirea manastirii Maria Radna este excelenta pentru infiintarea unui muzeu avand ca tematica pelerinajul bisericesc si manastiresc in perioada dintre secolul XVII si pana in prezent. Exista cantitati semnificative de obiecte liturgice, un stoc mare si unic in regiune constand din aproximativ 500 de obiecte votive, precum si materiale de documentare si de arhiva din secolele XVII – XXI”, a declarat managerul de proiect.
Potrivit reprezentantilor Episcopiei Romano-Catolice, peste 25.000 de turisti calca an de an pragul bisericii. In urma renovarilor, se estimeaza o dublare a numarului turistilor. De altfel, joi la amiaza, aproape 800 de pelerini din Ungaria au vizitat ansamblul din Lipova, in drumul lor spre judetul Harghita, la locul de pelerinaj Sumuleu Ciuc. Bazilica Maria Radna gazduieste o icoana facatoare de minuni, a Fecioarei Maria.
Valoarea totala a proiectului este de aproximativ 48 de milioane de lei, din care aproape 30 de milioane de la Uniunea Europeana. Guvernul Romaniei are o contributie de 4,6 milioane de lei, iar Episcopia Romano-Catolica investeste 12,6 milioane de lei. Lucrarile ar trebui sa fie finalizate la inceputul lunii iulie a anului 2015.