TIMISOARA. Primaria Timisoara nu mai poate vinde nicio locuinta pe Legea 112, din fondul locativ de stat. Motivul? Procurorii DNA efectueaza o ancheta cu privire la vanzarea apartamentelor de catre municipalitate.
Consilierii locali vor aproba, cel mai probabil saptamana viitoare, cand se intalnesc intr-o noua sedinta ordinara, suspendarea activitatii de vanzare-cumparare a locuintelor din fondul locativ de stat, „pana la finalizarea procedurilor administrative, precum si pana la finalizarea cercetarilor si masurilor ce trebuiesc luate in urma controlului efectuat de organele de control abilitate”. Exceptie fac solicitarile de cumparare a locuintelor care au facut obiectul unor procese in instanta, la dosare fiind emise sentinte judecatoresti investite cu formula executorie, sentine in baza carora institutia de pe C.D. Loga este obligata sa procedeze la vanzare. In cazul acestora, valoarea de vanzare a locuintei va fi calculata, conform prevederilor legale aflate in vigoare, de catre un expert autorizat, se arata in proiectul de hotarare ce va ajunge pe mesele alesilor.
Potrivit city managerului, Sorin Dragoi, in cauza sunt locuintele vandute prin OJCVL Timis – Oficiul Judetean pentru Vanzarea si Cumpararea Locuintelor.
„Este vorba despre locuintele care se vand prin OJCVL. Deocarece este o ancheta in curs a DNA, am stabilit sa initiem un proiect de hotarare si sa nu mai vindem”, ne-a declarat Dragoi.
Practic, Directia Nationala Anticoruptie ancheteaza legalitatea procedurilor de vanzare a locuintelor instrainate din fondul locativ de stat, facute in perioada 1995-2015. Se verifica in special documentatia apartamentelor vandute prin Legea 112.
Potrivit reprezentantilor Primariei Timisoara, prin Decretul de Lege 61 din 7 februarie 1990 privind vanzarea de locuinte construite din fondurile statului catre populatie si prin Legea 112 din noiembrie 1995, Primaria Timisoara a vandut, din 1995 si pana in 2014, un numar de 17.835 de apartamente, insa nu prin OJCVL.
Oficiul Judetean pentru Vanzarea si Cumpararea Locuintelor s-a aflat vreme de multi ani in administrarea Consiliului Judetean Timis, sustin reprezentantii municipalitatii. In anul 2000 a fost privatizata, insa vanzarile prin aceasta firma au continuat la nivelul Primariei Timisoara.
Potrivit oficialilor de la Biroul Locuinte din cadrul institutiei de pe C.D. Loga, din 1994 si pana in 2015, OJCVL a vandut, de la Primaria Timisoara, aproximativ 3.700 de locuinte. Municipalitatea inca mai detine apartamente, aproape 1.700, care intra sub incidenta Legii 112.
Procurorii anticoruptie au efectuat o serie de perchezitii la sediul Primariei Timisoara in 24 iulie. Au fost insotiti de ofiteri de la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Timis si au luat la puricat mai multe documente din institutie.
In luna aprilie, procurorii DNA au mai trecut o data pe la Primaria Timisoara si au adunat sute de dosare privind vanzari de imobile in Timisoara, catre chiriasi, prin Legea 112/1995.
Dosarele au fost impachetate in aproximativ 40 de saci care au fost incarcati intr-un microbuz, ce aproape ca s-a umplut de documentele ridicate de anchetatori. Microbuzul burdusit cu acte a luat drumul Bucurestiului pentru cercetari amanuntite.
Potrivit legii 112, locuintele care fusesera nationalizate de catre comunisti, aflate in proprietatea statului, puteau fi vandute chiriasilor care le ocupau. Numai ca la Primaria Timisoara, comisia de aplicare a Legii 112 a emis o nota prin care se permitea vanzarea unor astfel de locuinte celor care nu erau chiriasi in momentul intrarii in vigoare a legii. Atunci, din aceasta comisie faceau parte fostul primar al Timisoarei, Gheorghe Ciuhandu, fostul director al Directiei de Patrimoniu, Nicusor Miut si Liviu Barbu fostul sef al ADP.