TIMISOARA. Aproape 50 la suta dintre decesele cauzate de boli cardiovasculare o au drept cauza. in Romania, doar putin peste jumatate dintre bolnavi urmeaza un tratament. Mai mult, in tara noastra este considerata o problema de sanatate publica majora. Vorbim despre hipertensiunea arteriala, afectiunea care, diagnosticata la timp, poate duce la evitarea unui infarct miocardic sau a unui accident vascular.
Astazi, de Ziua Mondiala a Hipertensiunii Arteriale, medicii readuc in atentie aceasta boala.
„Multi o numesc ucigasul tacut, si asta pentru ca aceasta afectiune nu are simptome. Studiile facute in Romania arata ca ea urmeaza „legea sferturilor”: un sfert dintre persoanele adulte sunt hipertensive, un sfert dintre „cunoscuti” cu un asemenea diagnostic urmeaza un tratament pentru HTA si doar un sfert dintre cei carora li se administreaza un tratament ajung la valoarea recomandata de ghidurile medicale.
Nu putini sunt cei care afla ca au o asemenea boala de abia dupa ce sufera un AVC sau un infarct. Hipertensiunea arteriala inseamna, de fapt, o crestere, pe o perioada mai indelungata, a presiunii pe care o exercita sangele arterial asupra vaselor. Valorile standard, normale, sunt tensiune arteriala sistolica de pana la 130 mmHg si o tensiune arteriala diastolica de 75-80mmHg. Putem vorbi de o tensiune usor crescuta atunci cand valorile sunt de pana la 139 mmHg tensiune sistolica si de pana la 89 mmHg tensiune diastolica. Orice indice peste aceste valori inseamna HTA (hipertensiune arteriala) care poate fi de gradele 1, 2 sau 3. in acelasi timp, vorbim de anumiti factori de risc in cazul HTA: varsta, de peste 55 de ani la barbati si 60-65 la femei, nivel ridicat al trigliceridelor si al colesterolului, o glicemie ridicata, dar si existenta unui factor familial ereditatea), iar printre factorii favorizanti sunt excesul de alcool, fumatul, obezitatea, consumul ridicat de sare, sedentarismul, stresul, oboseala cronica. Pentru a stabili diagnosticul de hipertensiune arteriala este necesara, in primul rand, monitorizarea tensiunii arteriale in diferite momente, pe parcursul unei zile”, spune conf dr. Stela Iurciuc – medic primar cardiolog Spitalul Clinic CF Timisoara.
Una dintre metodele recomandate pentru depistarea HTA este purtarea unui dispozitiv special, un holter tensional, care permite masurarea tensiunii arteriale pe parcursul a 24 de ore. Spitalul Clinic CF Timisoara dispune de mai multe asemenea aparate care asigura urmarirea valorilor maxime si minime ale TA (tensiune arteriala) pe parcursul unei zile, desfasurand activitatile obisnuite.
„Consultul medicilor cardiologi din spitalul nostru se face prin Ambulatoriul unitatii sanitare, pe baza trimiterii de la medicul de familie catre medicul specialist. De altfel, prima suspiciune de HTA o are medicul de familie, care face si recomandarea de realizare a unor investigatii mai complexe. Pe langa montarea acestui dispozitiv, medicul cardiolog poate cere si efectuarea unor analize de sange cu rezultatul carora sa fie corelate datele furnizate de holter”, precizeaza conf. dr. Stela Iurciuc – medic primar cardiolog Spitalul Clinic CF Timisoara.
Hipertensiunea arteriala este factor de risc pentru mai multe boli: infarct miocardic, accident vascular cerebral, aritmii, insuficienta cardiaca, anevrism, cardiopatie ischemica, dar si pentru unele afectiuni renale. Mai mult, adultii netratati corect pana la varsta de 55 ani dezvolta modificari neurologice cerebrale cu declin cognitiv.
La nivel global, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, se estimeaza ca peste 1,2 miliarde de oameni au hipertensiune arteriala, majoritatea traind in tari cu venituri medii si mici