Este considerata ca fiind unul dintre “cei mai infectiosi ucigasi” din lume. in fiecare an, peste 3 milioane de oameni cad victime acestei maladii. Mai bine de 800.000 dintre cei care isi pierd viata sunt copii cu varsta mai mica de 5 ani. La fiecare 13 secunde, o persoana moare in lume din cauza pneumoniei. Acestea sunt doar cateva dintre cifrele strans legate de aceasta boala care, de fapt, este usor de prevenit, dar si de tratat.
“Fiecare respiratie conteaza” este sloganul ales de organizatiile internationale pentru a marca Ziua Mondiala de Lupta impotriva Pneumoniei. in 2009, Organizatia Mondiala a Sanatatii a decis ca data de 11 noiembrie sa fie dedicata combaterii acestui flagel.
“Din nefericire, infectiile de tract respirator inferior, pneumoniile, continua sa reprezinte o cauza mare de mortalitate. si asta, indiferent ca vorbim de patologia pediatrica sau de cea a persoanei adulte. As vrea, insa, sa trag un semnal de alarma in ceea ce priveste pneumoniile, cu atat mai mult cu cat vorbim de cativa ani incoace de abuzul de antibiotice. Pneumoniile virale se trateaza cu antivirale, iar cele bacteriene cu antibiotice. in ultimul timp, constatam, insa, o prescriptie excesiva la infectiile virale, inclusiv la Sars Cov 2, care e o pneumonie virala, de antibiotice, fara a exista o justificare. Riscul major este ca, in viitorul foarte apropiat, sa ne confruntam cu o rezistenta la antibiotice din ce in ce mai ridicata, mai ales la cele din clasa de macrolide si chinolone, si vom ajunge la momentul in care nu vom mai avea ce medicament sa administram, pentru ca organismul dezvolta rezistenta”, spune prof. dr. Cristian Oancea – manager Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.
Cu toate ca pneumonia este o boala tratabila, ea inca face victime. Anual, afecteaza 450 de milioane de persoane la nivel mondial.
Medicii spun ca imunizarea cu un vaccin a carui formula este imbunataţita in permanenta este cea mai eficienta soluţie de prevenţie.
„Un alt aspect important in abordarea acestor tipuri de infectii respiratorii il constituie medicina preventiva ce include, in acest caz, vaccinarea. Vorbim despre vaccinarea antipneumococica, antimeningococica, antigripala si chiar de cea impotriva Sars Cov 2. Asta mai ales la pacientii aflati in grupele de risc, la pacientii varstnici, cu comorbiditati multiple, dar si la persoanele institutionalizate. Totodata, vitaminoterapia reprezinta un alt aspect important in cresterea imunitatii noastre, a tuturor. De exemplu, vitamine ca C, D sau Zinc sunt foarte importante pentru a dezvolta o imunitate ridicata. Tratamentul de imunostimulare cu lizate bacteriene (particule fracţionate mecanic sau celule liofilizate degradate chimic, derivate din tulpini patogene responsabile de infecţii ale tractului respirator) poate sa fie iarasi o optiune buna la pacientii cu infectii respiratorii repetate„, spune prof. dr. Cristian Oancea – manager Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara.
in Romania, sunt depistate in jur de 2.000 de cazuri in fiecare an.