Parlamentarii de Timis, aflati la primul lor mandat s-au dus la locul de munca precum in prima lor zi de scoala: cu emotii si pusi pe fapte mari. Mai intai au avut nevoie de indrumari prin Palatul Parlamentului de la colegii cu vechime sau de la personalul angajat, apoi au inceput sa descopere, rand pe rand, beneficiile statutului de deputat ori senator.
Unii s-au integrat repede si chiar au participat la primele ”proteste”, in timp ce altii s-au pus pe treaba din primele zile. Cert este ca, fara nicio exceptie, parlamentarii au trecut pe la tribuna pentru depunerea juramantului. Apoi s-au cazat care pe unde, prin hoteluri ori apartamente si au inceput sa gandeasca la posibile proiecte care poate pana la final de mandat vor deveni legi. Cititi in paginile 2-3 primele impresii ale politicienilor boboci din Parlamentul Romaniei!
Dupa ce s-au asezat pe locurile lor, in banci si au depus juramantul, noii parlamentari de Timis sunt pusi pe fapte mari
Euforia alegerilor a ramas doar o amintire placuta pentru ei, intre timp au pasit increzatori in Palatul Parlamentului, au inceput sa se acomodeze cu atmosfera de acolo, dar pana acum recunosc ei insisi, nu au facut mare lucru. Este vorba despre ”bobocii” din Parlamentul Romaniei, o parte dintre parlamentarii de Timis aflati la primul mandat. Au ”facut cunostinta” cu ce inseamna munca in forul legislativ al tarii, au depus juramantul, s-au imprietenit cu colegii de banca (in unele cazuri), au cerut sa fie indrumati, iar acum sustin ca sunt pregatiti de munca.
O parte dintre parlamentarii de Timis, aflati la primul mandat au vorbit si despre unele subiecte considerate tabu de unii, cum ar fi legalizarea prostitutiei sau pedeapsa cu moartea ori eutanasia. E drept, raspunsurile lor arata retinerea in privinta acestor teme, insa, daca facem o medie, rezulta ca ”bobocii” de Timis prefera legi cu impact local, care sa vizeze comunitatile in care au fost alesi.
Catalin Tiuch, 34 de ani, deputat de Timis din partea PSD
Prima impresie din Parlamentul Romaniei: Trebuie sa spun ca nu am fost la bufet, dar o sa ma duc. E complicat, sunt mai multe cutume. Cei mai vechi sunt mai privilegiati ca au mai fost, stiu de unde sa isi ia unele-altele, cu cine sa ia legatura. Daca ai insigna in piept, aparatul Camerei e dragut si disponibil. Il avem vicelider de grup pe Sorin Stragea, el raspunde de vestul tarii. E un loc care se impune, e adevarat, e mare, e imensa cladirea. Am facut cunostinte noi. La mine era mai usor, eu fiind vicepresedinte la nivel national la tineret, in cadrul partidului. Suntem un grup de 30-35 de parlamentari tineri.
Despre colegul de banca: Colegul meu de banca este Petru Andea, un alt deputat de Timis.
Legalizarea prostitutiei: Nu e o prioritate a parlamentului, nu am citit proiectul de lege existent. E drept, Colegiul meu electoral are nevoie de o centura… Nu am primit nicio astfel de solicitare. Eu stiu ca ma ocup de Colegiul 6. Sunt convins ca sunt parlamentari care se ocupa si cu astfel de legi.
Despre pedeapsa cu moartea si eutanasia: Pedeapsa cu moartea e complicata, noi avem acorduri internationale de respectat, la fel euthanasia. stiu ca ne-am asumat interzicerea pedepsei cu moartea ca stat. Nu cunosc problema eutanasiei, daca ne-am asumat-o in vreun organism din care Romania face parte.
Despre casatoria intre persoane de acelasi sex: E o discutie lunga aici si destul de complicata.
Matei Suciu, 44 de ani, senator de Timis din partea PSD
Prima impresie despre Palatul Parlamentului: Cladirea e somptuoasa, am mai fost si cu alte ocazii. Prima data am fost cand eram la liceu. Acum, ca senator nu m-am ratacit, ma orientez in teren, doar sunt inginer. Am auzit ca e un bufet, nu am ajuns la acel celebru bufet – nu l-am gasit.
Despre colegul de banca: Sova este colegul meu de banca, iar in partea cealalta este Darius Valcov, fost primar de Slatina. Apoi e Orlando Teodorovici, ministrul pe fonduri europene. Suntem cu totii prieteni, am stat de vorba, incerc sa stau de vorba cu fiecare senator din grupul PSD deoarece sunt secretarul grupului.
Despre cazare: Am fost repartizati, eu am fost la Mariott, dar sa vedem ce se va intampla in continuare. Voi cauta in alta parte, inchirierea unui apartament e o optiune.
Legalizarea prostitutiei: E discutabil. Ca practicant ortodox cred ca mai bine sa lasam in pace subiectul. Pe de alta parte UE impune o astfel de lege, eu militez ca sa nu initiem o astfel de lege. Degeaba le dam amenzi.
Despre pedeapsa cu moartea si eutanasie: Pedeapsa cu moartea mi se pare prea mult desi unii ar merita, dar incarcerarea pana la 40 de ani poate e suficienta, asa isi primesc rasplata cuvenita. Cat despre eutanasie, sunt ortodox, viata ne-o poate lua doar cine ne-a dat-o. Speranta moare ultima. S-au vazut cazuri.
Despre casatoria intre persoane de acelasi sex: E, la fel, un subiect sensibil, eu nu sunt de acord, cred ca e o forma de boala.
Sorin Grindeanu, 39 de ani, deputat de Timisoara din partea PSD
Prima impresie din Parlamentul Romaniei: Am avut mai multe chestiuni organizatorice, cele de la sfarsitul anului trecut, zilele acestea s-a discutat de statut, chestiuni care nu tin neaparat de activitatea normala. Oricum, lucruri noi pentru mine. Cat despre orientare in Palatul Parlamentului, eu ma orientez foarte bine, desi, recunosc, nu e usor sa te orientezi in acea cladire. Nu cred ca e cineva care oricat de inteligent ar fi care sa intre pentru prima data si sa spuna ca stie sa se descurce, sigur, mai intrebi in stanga, in dreapta te descurci. Am fost si la bufet unde am baut doua cafele.
Despre colegul de banca: In spatele meu sta Petru Andea cu Catalin Tiuch, eu cu domnul Gheorghe Ciobanu si mai in spate e Sorin Stragea si Dorel Covaci. Asa ramane, in principiu. Suntem grupati.
Legalizarea prostitutiei: Nu pot spune ca sunt pentru sau impotriva fara niciun fel de retinere. Trebuie studiat proiectul existent. Exista argumente si pro si contra. impotriva ar fi pozitia ferma a Bisericii Ortodoxe, iar eu ca ortodox tin cont. Pe de alta parte, e cea mai veche meserie si probabil ca argumentele forte sunt legate de sanatate si venituri in plus la buget.
Despre pedeapsa cu moartea si eutanasie: Sunt impotriva, desi as avea o virgula in cazul pedofililor.
Despre casatoria intre persoane de acelasi sex: Sunt total impotriva!
Cornel Samartinean, 45 de ani, deputat de Timisoara din partea PDL
Prima impresie despre Palatul Parlamentului: E clar ca pe langa impresia vizavi de statutul pe care ti-l ofera faptul ca esti deputat, care impune responsabilitati sunt si lucruri pozitive. La nivel psihologic iti pune tot ce inseamna sufletul si eul la munca mai profunda. In momentul in care intri in cladirea Parlamentului o cladire imensa, ai nevoie de sprijin sa gasesti salile unde se tin manifestarile, comisii, plen, toate salile, holurile si culoarele, ai nevoie de 1-2 saptamani sa le inveti. E clar ca intrebi pe cei vechi. Am mers cu cei vechi, din Timisoara. Faptul ca am primit sprijin, atat de la colegii de la PDL, PNL sau PSD, a insemnat mult pentru mine. La bufet nu am fost inca. E la subsol, am inteles.
Despre colegul de banca: Nu am un loc stabil, am avut mai multe locuri, in functie de cum am ajuns in sala. In principiu te asezi unde gasesti loc. Am stat cu fostul ministru al telecomunicatiilor, cu colegii de la Arad, cu colegul meu din Timis, Alin Popoviciu, cu un coleg de la Turda, cu Claudia Bogoevici fost ministru al Muncii.
Despre cazare: Locuiesc la un hotel, momentan.
Despre legalizarea prostitutiei: Nu stiu proiectul de lege, nu m-am gandit la zona respectiva a lucrurilor. Ca om pot sa imi spun opinia, nu ar fi rau sa existe o asemenea lege. Sunt legi care pana intr-o anumita faza reglementeaza prostitutia, e clar ca ea se practica, exista.
Despre pedeapsa cu moartea si eutanasie: Sunt impotriva acestor legi, Dumnezeu a lasat, Dumnezeu ia. Nu ar trebui nici sa ne gandim la asa ceva.
Despre casatoria intre persoane de acelasi sex: Aici sunt de acord, fiecare ale de ales, ca la alcool si alte zone. In principiu sunt de parere ca trebuie limitat abuzul, daca ne referim la alcool sau droguri de exemplu. si mancarea daca o mananci in cantitati mari nu e bine. Trebuie sa existe legi impotriva abuzurilor, in general.
Adrian Diaconu, 46 de ani, deputat de Timis din partea PP-DD
Prima impresie despre Palatul Parlamentului: Cladirea e impresionanta ca arhitectura, ca dimensiuni. Pana ne-am orientat a durat, dar asta a fost impedimentul. Pana cand invatam de la cei mai vechi sau de la functionari cum se face meseria, mai dureaza. In primul rand, noi, cei din PP-DD a trebuit sa ne cunoastem, sa vedem cum sa putem sa ne ajutam.
Despre cazare: Ne-am cazat la un hotel, era impozant, apoi ne-am mutat la un alt hotel cu apartamente, special destinat cazarii parlamentarilor.
Legalizarea prostitutiei: Probabil ca premizele de la care au pornit proiectele acestea erau de igiena personala, bani la buget. Am fost politist si am lucrat in acest domeniu, m-am atins in profesie si de aceste fete si dincolo de orice, sunt putine care practica aceasta meserie din vocatie. Eu as merge pana acolo incat as deschide cumva, m-as indrepta spre ONG-uri, pentru ca aceste fete vad in prostitutie ultima lor sansa de subzistenta.
Despre pedeapsa cu moartea si eutanasie: Au fost intregi polemici pe aceasta tema. Nu ca nu ar merita unele persoane. Personal nu as merge pana acolo. Iar cu eutanasierea, nu stiu, s-a facut atat tam-tam cu incinerarea in ultima perioada. Parerea mea e ca e la indemana sinuciderea, pana la urma. Sunt lucruri care ne depasesc.
Despre casatoria intre persoane de acelasi sex: Ar trebui sa se recunoasca un concubinaj, sa fie reglementari civile. Nu o sa ne putem opune pana la urma.
Ben-Oni Ardelean, 37 de ani, senator de Timisoara din partea PNL
Prima impresie despre Palatul Parlamentului: Nu sunt pentru prima data aici, sunt de opt ani consilier la Senat, cunosc indeaproape cum functioneaza aceasta institutie. Nu imi trebuie harta si nici ghid pe aici, prin Parlament. De prin anul 1994 de cand am terminat facultatea, sunt familiar cu Bucurestiul si parlamentul. Acum sunt secretarul comisiei de politica externa. E o comisie foarte puternica pentru ca avem fosti ministri, cum ar fi Victor Ciorbea, Mihai Razvan Ungureanu si Calin Popescu Tariceanu. Chiar azi (marti – n.r.) am avut audierea lui Titus Corlatean, pe cazul Algeria.
Despre colegul de banca: In ce priveste Senatul, aici nu sunt bancute ca la Camera Deputatilor, sunt mai rarefiate scaunele acolo. Imi este aproape un coleg de la Galati, Paul Ifrim si un alt coleg de la Vrancea. Am multi cunoscuti in Senat. Sunt putini care nu ii cunosc.
Despre cazare: Ne-am cazat, eu stau la un hotel, majoritatea stau la hotel si in decurs de o luna vom gasi un alt hotel, o chirie, pe suma diminuata.
Despre legalizarea prostitutiei: Sunt multe legi care au cunoscut proiecte de legi, de-a lungul anilor sunt si legi cu cate 20 de proiecte, ele se reiau, in momentul in care se gaseste in noua legislatura. Vreau sa vad ce inseamna acel proiect de lege, ce inseamna legalizare sau nelegalizare? In sensul ca accepti ca exista fenomenul respective, il accepti in ideea comercializarii, sunt foarte multe nuante.
Despre pedeapsa cu moartea si eutanasie: Toate aceste legi au acelasi specific. Sunt motive etice, politice si financiare si calculate. Sunt acele principii etice care trebuie votate in conjunctura. Daca legea o fac pentru mine, nu are sens. Toata dezbaterea se bazeaza pe nunatarea acestui principiu etic din cadrul legislativ.
Despre casatoria intre persoane de acelasi sex: In ce priveste casatoria intre persoane de acelasi sex, exista un cod adoptat, o constitutie, in care e clarificata situatia. Pe de alta parte, sunt proiecte care au pornit bine, dar care au iesit schimbate 90% din legislativ.