Opinia Timisoarei

Bucla de intoarcere pentru tramvaie de la fosta Optica, mutata la intrarea in viitorul stadion lego de la Timisoara. Va fi asezata intr-o piata publica noua, dar nu se stie cine o va face

TIMIȘOARA. Chiar dacă nu știe încă cine o va construi, viceprimarul Timisoarei Ruben Latcau da asigurări că bucla de întoarcere pentru tramvaie, de la fosta Optica, în cartierul Ciarda Roșie, va fi refăcută și se va regăsi în dreptul intrării în viitorul Stadion Eroii Timișoarei, aflat în construcție.

CITESTE SI: Hotii de buzunare si calatorii fara bilet, anuntati din vreme de seful STPT ca vor fi controale in tramvaie si autobuze la Timisoara. Cand sa-si ia ‘concediu’

Vom face o buclă nouă acolo, da. Va fi refăcută buclă pe o altă locație, pentru că buclă veche era chiar în drept cu stradă Siemens, acolo în capăt. Se suprapunea cu amplasamentul stadionului și ea va fi adusă înainte de stadion, unde va fi o piață publică, principala zonă în care va fi accesul în noul stadion, și acolo va fi introdusă și nouă buclă. Practic, ea va servi nu doar stadionului și infrastructurii sportive, dar și tuturor companiilor care operează în acea zonă„, a declarat Ruben Latcau.

Edilul susține că documentația pentru buclă este înaintată însă nu știe dacă ea va fi amenajată cu o firma desemnată prin licitație publică sau lucrările vor fi asigurate de societățile din subordinea primăriei, SDM (Societatea Drumuri Municipale) și STPT (Societatea de Transport Public Timișoara).

În momentul în care studiul de fezabilitate va avea toate avizele, și suntem foarte aproape de acel moment, și va fi apropat în consiliul local, vom derula proiectarea și execuția.
Nu am luat încă decizia dacă vom face o licitație și vom contracta o firmă de pe piață sau dacă vom utiliza companiile primăriei, SDM, STPT, că să o executăm propriu-zis. În funcție de disponibilitatea pe care o vom avea, noi cu companiile noastre vom lua această decizie, pentru că avem destul de multe planuri, atât cu SDM, cât și cu STPT, în anii care vin și trebuie să ne asigurăm că avem capacitatea să putem să facem această reabilitare să fie finalizată anul viitor când va fi și stadionul gata„, a mai spus viceprimarul Timișoarei.

Administrația Robu a udat gazonul din sensul de la AEM și asta a dus la putrezirea traverselor de sub liniile de tramvai

Ruben Latcau adaugă că în următorii doi ani va fi înlocuită linia de tramvai în întreg sensul giratoriu de la AEM. Acesta a precizat că sistemul de irigare introdus de fosta administrație pentru întreținerea gazonului din mijlocul giratiei a dus la… putrezirea traverselor de sub șine.

Avem un studiu de fezabilitate în lucru cu cei de la STPT și probabil în următorii 2 ani de zile întreaga linie cale cu fir contact și toată structura edilitară, atât în sensul de la AEM, cât și prelungirea până la stadion va fi înlocuită, în așa fel încât tramvaiul să poată circulă în acea zonă și să nu mai avem probleme.
În momentul ăsta, în sensul giratoriu de la AEM, traversele de sub linia cale sunt de lemn, unele dintre ele sunt putrezite. Acum câțiva ani, o administrație trecută a luat decizia să irige iarbă de sub linia de tramvai. În mod evident, asta a dus la accelerarea putrezirii acelor șine și la accelerarea degradării stării tehnice ai infrastructurii cale, dar o vom înlocui în întregime în această zonă„, susține viceprimarul.

Va reamintim, stadionul „Eroii Timișoarei” va ocupă o suprafață de peste 9.000 mp și va avea 10.101 locuri pentru spectatori. Lângă arena vor fi amenajate și un parc cu loc de joacă, precum și o parcare cu peste 450 locuri, care va putea fi folosită și de locuitorii din zona.

Nouă construcție va avea fundația din beton și structura metalică și va fi de categoria 4, în conformitate cu cerințele UEFA și IFAB (Internațional Football Association Board). Pentru acoperirea stadionului vor fi folosite membrane tensionate – structuri ușoare din materiale compozite, pentru a obține o iluminare naturală.

Stadionul ar trebui să fie gata în 2 ani și 3 luni, adică până în iunie 2026. A ajuns acum la 40% realizare.

Costă 115 milioane lei cu TVA, adică aproape 24 de milioane de euro, bani de la bugetul local.

Exit mobile version