TIMISOARA. Tehnologie, viziune, viitor. Teme principale pentru un concurs inovator. Pe scurt, a IV-a editie a celui mai important concurs studentesc al anului, Building Construct, organizat de Facultatea de Constructii din cadrul Universitatii Politehnica Timisoara, impreuna cu Organizatia Studenteasca Traian Lalescu.
Building Construct este un concurs devenit deja traditie care se adreseaza studentilor din anul I, cu tema „solutii si materiale moderne in constructii”. Conceput pentru pregatirea studentilor ca viitori specialisti in domeniul constructiilor si in special al materialelor de constructii, proiectul urmareste dezvoltarea imaginatiei, imbunatatirea abilitatilor studentilor si familiarizarea, inca din primul an, cu munca in echipa.
Marea provocare din acest an a fost ca, din cauza pandemiei, competitia s-a desfasurat in online, iar tinerii n-au mai putut face parada machetelor cu proiectele lor, asa cum se intampla in trecut.
Au participat studentii de la programele de studii de inginerie civila în limba romana (IC), limba germană (ICG) si in limba engleza (ICE) care s-au organizat in echipe si impreuna au realizat un studiu didactic din literatura de specialitate, sub indrumarea profesorilor Catalin Badea, Liana Iures si Remus Chendes.
Au participat peste 190 de studenti organizati in 30 echipe.
Daca pana acum competitorii realizau tot felul de constructii, care mai de care mai indraznete, pe care le prezentau public, de aceasta data concursul s-a axat pe partea teoretica.
Prima etapa a presupus realizarea studiului, studentii avand un interval de timp, din 22 februarie pana in 12 mai, sa adune informatii despre tema aleasa de fiecare echipa si sa intocmeasca o prezentare scurta, cu format impus.
Cea de-a doua etapa a insemnat prezentarea studiilor intr-o conferinta online, acestea fiind evaluate de catre un juriu alcatuit de profesorii Dan Sorin – director departament Constructii Civile si Instalatii, Aurelian Gruin – director al INCD URBAN-INCERC Sucursala Timisoara, Maura Vioreanu – student doctorand si Daiana Rosu – reprezentanta Ligii Studentilor.
Echipele plasate pe podium, au prezentat studii bazate pe materiale de constructii inovatoare: „Secolul 21 – Epoca fibrei de carbon”, „Panouri Compozit”, „Self – healing Materials – Concrete”, „Aluminiul transparent”.
Locul I a fost castigat de ICG 1 cu tema Secolul 21: Epoca fibrei de carbon (Daniel Varga, David Bic, Daniel Gui, Vlad Gyenge, Bogdan Marcovici, Bogdan, Savi, Florin Burta, Mihai Hudac).
Pe locul 2 s-a situat Grupa 114B-2 cu Panouri Compozit (Florin Pernea, Monica Gusa, Marcian Adelin Popescu, Valentin Popescu, Miriam Alexandra Porcariu).
Locul 3 a fost adjudecat de Group 2A – Civil Engineering 1 st year cu Self Healing Materilas – Concrete (Adrian Paraschivei, Stefano Bujdei, Yassine Boulkhalil, Sailfeldin Elrashidy, Raluca Filip, Denisa Marc, Marius Militaru).
A fost acordata si o mentiune Grupei 115B-2 pentru Aluminiu transparent (Eduard Vamvu, Zagoni-Szabo Jozsef, Lia Adriana Tireac, Andrei Uzun, Diana Vijdea).
Toate studiile didactice realizate de catre studenti si prezentate in cadrul concursului vor fi publicate de catre Editura Politehnica in revista „BUILDING CONSTRUCT”, Editia 3 din 2021.
Iata temele de studiu pregatite de cele 30 de echipe de studenti
Nr Echipa – Nume studiu didactic
1. ICG I – Secolul 21: Epoca fibrei de carbon
2. ICG II – Hidrogelul – un element cheie pentru noile materiale de construcții
3. ICG III – Hidrofobizarea pe bază de silan
4. 114A-1 – Parchetul și tipurile acestuia
5. 114A-2 – Fibrocementul în construcții
6. 114B-1 – Șapă autonivelantă
7. 114B-2 – Placări cu plăci compozit
8. 113A-1 – Beton pentru subturnare aparate de reazem
9. 113A-2 – Geocelul
10. 113B-1 – Betonul verde
11. 113B-2 – Betonul de cânepă
12. ICE 1A – Cigarette Butt Bricks, a worldwide solution
13. ICE 2A – Self Healing Materials – Concrete
14. ICE 3A – Light Transmitting Concrete (LTC)
15. ICE 1B – Transparent Wood
16. ICE 2B – Cross laminated timber
17. 112A-1 – Construcții rezindețiale din CLT
18. 112A-2 – Vata bazaltică
19. 112B-1 – Lemnul lamelar
20. 112B-2 – Microciment
21. 115A-1 – Tehnologia BIM
22. 115A-2 – Rășini epoxidice
23. 115A-3 – Sticlă inteligentă
24. 115B-1 – Materiale de construcții realizate prin imprimare 3D
25. 115B-2 – Aluminiu transparent
26. 115B-3 – Betonul transparent
27. 111A-1 – Betonul autocompactant de înaltă rezistență
28. 111A-2 – Aerogelul, material de construcție pentru izolare
29. 111B-1 – Mortar de impermeabilizare bicomponent
30. 111B-2 – Blocuri ceramice cu goluri, umplute cu vată bazaltică