TIMISOARA. Fabrica de campioni la canotaj aflata pe malul canalului Bega, cladirea clubului CSM Timisoara, in care se antrenau sau erau cazati sportivi din afara orasului, este pusa la pamant de buldozerele administratiei Fritz in razboiul primarului cu ‘mafia si interlopii’.
Astfel, canotorii raman fara sala de antrenament, dar si fara un imobil in care in anii trecut s-au desfasurat chiar campionatele nationale pe ergometru.
Sportivii sunt alungati din aceasta locatie in care activau de aproape 100 de ani si nu stiu unde se vor duce, nu stiu nici unde isi vor depozita barcile, iar o competitie nationala de traditie pe Bega a fost mutata zilele acestea din oras tocmai langa Bucuresti, pe lacul Snagov.
Administratia Fritz a aratat inca o data ca nu-i pasa de sportul de performanta. Buldozerele pun la pamant baza de langa Podul Mihai Viteazu, care de aproape 100 de ani era casa canotajului timisoarean. Acolo erau construite o cantina, o sala de forta si locuri de dormit pentru sportivii care nu erau din Timisoara, iar in acel spatiu erau adapostite si ambarcatiunile de concurs.
Antrenorul campionilor Zlatomir Balojin, in biroul Elisabetei Lipa: Dinspre Primarie niciun ajutor. Nu stiu unde vom sta
Zlatomir Balojin este cu siguranta cel mai cunoscut nume de antrenor in acest domeniu, si nu doar din Timisoara. Zeci de campioni au trecut prin mainile lui, el ocupandu-se mai bine de 30 de ani de canotori, dupa ce 15 ani a fost si sportiv de performanta.
„Pot sa spun cu mana pe inima ca efectiv m-am imbolnavit. Nu pot sa cred ca locul care era acasa pentru multi dintre noi nu mai exista. Poate ca nu noi, sportivii, eram vizati de buldozerele Primariei, dar noi suntem cei mai afectati.
Am ramas practic fara casa, iar in aceste conditii nu stiu ce viitor mai are acest sport in Timisoara. Situatia este de-a dreptul disperata, noi suntem acuma cu sportivi si cu barci la Nationalele de la Snagov. Saptamana viitoare, cand venim acasa, nu stiu unde vom sta”, a declarat marti dimineata pentru opiniatimisoarei.ro profesorul Zlatomir Balojin.
In acest moment sunt circa 40 de sportivi legitimati la CSM Timisoara, dar deja multi au plecat din cauza situatiei incerte.
Ultimele doua nume de campioni faurite de Balojin sunt Laurentiu Danciu(desemnat de 3 ori cel mai bun sportiv al judetului in ultimii 5 ani) si Andreea Iorgovan, cu aur la Europenele de Tineret, dar absolut la toate competitiile care conteaza, Mondiale, Europene, Olimpice, Olimpice de Tineret si Campioante Nationale, Timisoara a fost repezentata cu brio.
Sunt peste 100 de medalii castigate de elevii lui Zlatomir Balojin si alte sute de medalii cucerite de-a lungul istoriei de canotorii banateni
Pe Bega s-au pregatit si nume ca Ladisalu Lovrenschi, Camelia Macoviciuc Mihalcea, Aurora Darco Plesca, Herta Anitas, Maria Micsa Mosneagu, Viorica Ioja Veres, Hilde Lauer, etc., oameni care au repezentat Timisul la cel mai inalt nivel, cum ar fi Jocurile Olimpice, de unde au adus acasa medalii.
„Acum ma aflu la sediul Federatiei Romane de Canotaj. Doamna Elisabeta Lipa incearca din rasputeri sa ne ajute, speram ca acest sport sa nu moara pe Bega si cautam cu totii solutii.
Insa dinspre Primarie nu vine niciun ajutor, desi in cartea funciara scrie ca acel loc este destinat canotajului. Viitorul se arata sumbru, efectiv ma doare inima sa vad ca locul unde am mers 50 de ani nu mai exista, dar speram in continuare sa ne putem cumva continua activitatea”, a mai declarat pentru opiniatimisoarei.ro Zlatomir Balojin.
Campionatele Nationale de canotaj mutate de la Timisoara la Sangov din cauza actiunii de demolare ordonata de primarul Dominic Fritz
Demolarea bazei de la CSM Timisoara nu a facut rau doar sportivilor care se pregateau aici, ci a dus si la mutarea Campionatelor Nationale de Canotaj de seniori si juniori, care ar fi trebuit sa se desfasoare la jumatatea acestei luni pe Bega.
Intrecerea devenise traditie in ultimii ani. Plecarea in competitie se dadea in zona fostei Fabrici de Zahar, sosirea era in spatele Catedralei Mitropolitane, iar pe pontonul bazei sportivii ieseau din apa si isi depozitau barcile de concurs.
Cum competitia nu s-a mai putut desfasura la Timisoara, pe Bega, concursul se organizeaza in aceste zile pe lacul Snagov, langa Bucuresti.
Administratia Fritz tace malc
La solicitarea opiniatimisoarei.ro, conducerea Primariei Timisoara nu a oferit nicio explicatie pentru actiunea de demolare a clubului de canotaj care a urmat operatiunilor de desfiintare a ramasitelor din vechea terasa Boss, care nu mai functiona de mai bine de 10 ani, respectiv a unor constructii de pe amplasamentul clubului Gatsby. Imobilele mostenite de la un club la altul in ultima suta de ani nu sunt, se pare, intabulate in totalitate, insa primaria nu s-a gandit sa ajute sportivii sa-si faca ordine in Cartea Funciara, si a pus buldozerele la treaba.
Mai bine de un secol de performanta in canotaj la Timisoara
Daca in sporturi precum fotbal, polo sau badminton inca sunt discutii daca primele competitii au avut loc la Timisoara, in cazul canotajului, aici au avut loc primele concursuri dedicate acestui sport de pe actualul teritoriu al Romaniei.
La inceputul anului 1864, s-au pus bazele „Societatii de Luntrisoare”, prima asociatie de canotaj de pe actualul teritoriu al Romaniei, infiintata de cativa studenti intorsi de la studii din strainatate. Intrecerile cu ambarcatiuni incepusera sa se dezvolte in mediul universitar englez inca din secolul al XVIII-lea, iar primul club de canotaj din lume, Leadner Club, lua fiinta in 1818. Din 1852, in Statele Unite, se desfasura, anual, celebra regata Harvard-Yale.
In marea majoritate a lucrarilor de specialitate, infiintarea „Societatii de Luntrisoare” de la Timisoara e concomitenta cu nasterea Canotajului in Romania.
La mica distanta de la infiintarea acestui club, se „naste” si A.S. Regatta, a doua structura de profil a orasului. In 1866, consemnam si infiintarea Asociatiei de Canotaj din Timisoara, care va suferi, de-a lungul timpului, doua procese de reorganizare, in 1899 si 1909.
In prima jumatate de secol de canotaj, ambarcatiunile ce pluteau pe Bega erau, in marea lor majoritate, rudimentare chiar si pentru standardele acelor vremuri. Popularitatea sportului a crescut insa constant si, cu timpul, baza materiala s-a imbunatatit. Soproanele de lemn de pe malurile Begai au fost inlocuite, in anii 1910-1912, cu un pavilion modern, pentru adapostirea ambarcatiunilor.
Dupa primul razboi mondial, isi reia activitatea AS Regatta, facandu-si aparitia si cateva cluburi sportive noi cu sectii de canotaj, AS „Inainte” si Politehnica. In 1922 notam si infiintarea Societatii de Canotaj Timisoara. In 1932 consemnam prima participare romaneasca la o competitie internationala oficiala. In cadrul Campionatului European de la Belgrad, tara noastra a fost reprezentata de schiful 4+1 al clubului Regatta Timisoara.
In 1933, Primaria ofera un teren destinat acestui sport in Timisoara. Se face performanta sub denumirea Clubului Sportiv Banatul, care intra in vremea comunistilor sub cupola CFR Timisoara. Dupa anii grei de dupa Revolutie si tranzitia care parca nu s-a terminat nici in ziua de azi, canotajul se regaseste din 2001 la CSM Timisoara, club al Ministerului Tineretului si Sportului.
Din 2004, acest nou club are sectie de canotaj, tocmai pentru ca a preluat ceea ce aveau cei de la Banatul, apoi CFR, sportivi, antrenori, baza materiala si baza de pregatire. Rezultatele au continuat sa vina, Timisoara fiind un pilon important in canotajul romanesc, mai ales ca aici au loc an de an nationalele de fond. Pana acum. Din cauza demolarilor administratiei Fritz, competitia s-a mutat la Snagov.
UPDATE: De aproape 7 ore au avut nevoie reprezentantii Primariei Timisoara sa formuleze un punct de vedere legat de situatia clubului de canotaj
„Pe terenul aflat in proprietatea Primariei Municipiului Timisoara au existat cateva constructii neintabulate, edificate fara autorizatie de construire. Aceste cladiri au fost extinse ilegal rezultand cladiri noi pentru care eliberarea unei autorizatii in vederea intrarii in legalitate era imposibila. Atat clubul sportiv cat si celelalte entitati juridice care ocupa acel spatiu nu detin un contract de inchiriere sau concesiune, nici pe cladiri si nici pe teren. Este vorba de o suprafata de 3.863 mp de teren intravilan, aflat in proprietatea Municipiului Timisoara.
Exista o hotarare definitiva si irevocabila, care a transat problema dreptului de proprietate in favoarea Primariei Timisoara. Totodata, exista hotarari ale celor doua instante (Tribunal si Curte de Apel) prin care dispozitia emisa de primarul Dominic Fritz, privind demolarea constructiilor neautorizate amplasate pe acest teren a ramas in vigoare.
Actiunea de demolare a constructiilor ilegale de pe malul Begai a inceput saptamana trecuta, si printre constructiile care se demoleaza se numara si cele apartinand bazei de canotaj„, a transmis dupa aproape 7 ore biroul de presa al Primariei Timisoara.
Reprezentantii administratiei Fritz pretind si ca ar fi discutat cu cei ai clubului de canotaj si chiar cu Elisabeta Lipa si ca ar fi convenit ca activitatea sportiva sa fie mutata pe bulevardul Parvan la nr. 5.
„Primaria Municipiului Timisoara s-a aflat in legatura cu reprezentantii clubului de canotaj si s-au discutat mai multe optiuni pentru ca baza de canotaj sa isi gaseasca un alt spatiu in care sa isi depoziteze ambarcatiunile si accesoriile necesare pentru antrenamente. Aceasta solutie a fost gasita si agreata de ambele parti in urma cu cateva zile si consta in mutarea bazei de canotaj intr-un spatiu al Municipiului Timisoara situat pe bdul Vasile Parvan nr. 5.
De altfel, primarul Dominic Fritz s-a aflat in contact direct in toata aceasta perioada cu Elisabeta Lipa, Presedinta Agentiei Nationale pentru sport. Chiar astazi, primarul Timisoarei a discutat cu doamna presedinta despre solutia gasita. Apreciem in mod deosebit eforturile si rezultatele sportivilor nostri si respectam munca antrenorilor. Vom face toate demersurile ca activitatea lor sa beneficieze de conditii decente si corecte.
Aceasta este o solutie temporara„, au completat reprezentantii municipalitatii.
In realitate, in biroul Elisabetei Lipa, astazi, primarul Dominic Fritz aflat la Bucuresti a vorbit prin telefon cu reprezentantii Clubului de Canotaj pentru prima oara, aceasta dupa ce zilele trecute omul sau de la sefia SCM Timisoara le-a propus utilizarea pe termen limitat a unor containere, care nu le erau, insa, de folos pentru depozitarea barcilor de concurs.
In cele din urma, edilul le-a transmis ca o cladire programata pentru demolare va ramane in picioare pentru o vreme ca sa adaposteasca ambarcatiunile sportivilor si ca la anul va gasi o solutie pentru canotori.