O masa de sarbatori nu poate sa fie completa fara sarmele traditionale gatite in fiecare gospodarie din Banat.
In foi de varza si cu carne de porc proaspata, la care mai adaugam cateva ingrediente, este imposibil ca sarmele sa lipseasca din casa oricarui banatean.
Pentru a le pregati aveti nevoie de 1 kilogram de carne de porc cu grasime, 150 de grame de orez cu bob rotund, 3 cepe mari, 100 de ml de ulei, o legatura de marar, 2-3 linguri de bulion de ardei, piper, cimbru, doua verze murate si sare.
Iata cum se prepara sarmele in Banat!
Inainte de toate, orezul se pune intr-un va si peste el se toarna putina apa. Tocam marunt ceapa si o calim in ulei, iar peste ea adaugam doua linguri de bulion, dupa care se pune si orezul. Intreaga compozitie se amesteca continuu circa jumatate de minut. Adaugam apoi carnea de porc tocata, mararul tocat marunt, sarea, piperul si condimentele. Amestecam pana la omogenizarea completa si dam deoparte de pe foc. Lasam compozitia deoparte sa se racoreasca.
Intre timp se desfac foile de varza si se spala cu apa calduta. Daca varza este prea sarata frunzele pot fi lasate cateva ore in apa calduta in prealabil. Punem o lingura de umplutura in mijlocul frunzei si rulam strans presand totodata la capete cu degetele.
Foile de varza care au ramas dupa ce se fac sarmele se aseaza pe fundul vasilui si peste ele se adauga putin bulion. Se aranjeaza sarmele in vas in cercuri concentrice, fara sa se lase loc intre el. Dupa ce au fost aranjate, peste ele se mai pun alte foi de varza pentru a le acoperi complet si se toarna apa, dupa care se lasa la fiert.
Dupa cateva ore de fiert, se scot pe farfurie si se servesc cu smantana sau ardei iuti.
sursa foto: caietulcuretete.com