Opinia Timisoarei

Ca la privat. Cum arata salile de nastere si saloanele de la noua Maternitate Bega din Timisoara, primul spital de stat ridicat de la zero in ultimii 50 de ani in vestul tarii. Video

TIMISOARA. Dupa 4 ani de la punerea pietrei de temelie la Maternitatea Bega, luni, aceasta a fost inaugurata oficial.

CITESTE SI: Ritm bun pe santier intre Lugoj si Timisoara, pe cel mai avansat tronson CFR din magistrala de cale ferata care se modernizeaza cu bani europeni. La final, trenurile vor merge cu 160 km/h. Foto

Primii bebelusi vor veni pe lume in noua maternitate incepand de saptamana viitoare.

VIDEO: George Stefanita

La festivitatea de inaugurare au participat managerul spitalului Dorel Sandesc, managerul de proiect Isabella Petre, presedintele CJ Timis Alin Nica, presedintele ales al Consiliului Judetean Timis Alfred Simonis, prefectul Mihai Ritivoiu,  Mitropolitul Banatului si sculptorul Bata Marianov.

„Foarte important, maternitatea se naste la termen. Iata, slava Domnului, reusim sa atingem acest obiectiv, care nu a fost deloc usor. Doamne ajuta ca am reusit, si asta este un lucru remarcabil peste care nu putem trece asa usor. Sa ne gandim ca exista prea multe exemple de obiective medicale complexe care nu s-au finalizat la timp…

Aceasta nastere despre care vorbim nu a fost usoara. Am avut momente de criza, blocaje, tensiuni, dar am reusit, cu ajutorul multor oameni care au fost implicati, in ducerea la bun sfarsit a acestui proiect…

Noi am spus ca foarte multi am „moșit” acest copil minune numit maternitate. Eh, il avem aici langa noi, si ma bucur, ca domnul Alfred Simonis a aratat intotdeauna un interes deosebit pentru tot ce inseamna obiective in zona noastra, in Timis si Timisoara, din pozitiile pe care le-a avut, precum cea de presedinte al Camerei Deputatilor, dar si din viitoarea pozitie de presedinte al Consiliului Judetean.
Acum noi am „moșit” maternitatea, avem un copil minune, si avem si nașul, caruia sa i-o dam, sa aiba grija de ea, sa o dezvolte si sa aiba succes in viata”, spune Dorel Sandesc, managerul Spitalului Judetean Timisoara.

Constructia a fost finantata din fonduri europene, precum si din bugetul de stat si cel al Consiliului Judetean Timis, printr-un proiect Romania-Ungaria. Initiatorul proiectului a fost presedintele Consiliului Judetean de la acea vreme, Sorin Grindeanu, si a fost continuat de Calin Dobra si Alin Nica. Costurile totale au ajuns la aproape 20 milioane de euro.

„Ne bucuram ca, dupa acesti ani grei de implementare si munca efectiva, putem sa avem satisfactia unui lucru bine facut. Daca in alte parti din tara vedem azile ale groazei sau spitale precum cel de la Piatra Neamt sau alte grozavii din sistemul sanitar, iata un exemplu de buna practica aici, la Timisoara.
Prima maternitate construita dupa Revolutie in Romania este cea pe care o inauguram astazi si, de asemenea, primul spital construit de la zero in ultimii 50 de ani in regiunea de vest a tarii.”
a transmis presedintele Consiliului Judetean, Alin Nica.

 

Noua maternitate are compartimente de fertilizare in vitro, obstetrica-patologica, ginecologie, chirurgie laparoscopica si histeroscopica, obstetrica fiziologica si de spitalizare de zi. De asemenea, exista compartimente de terapie intensiva, pentru prematuri, nou-nascuti eutrofici, precum si facilitati pentru insotitori. Maternitatea are si o sectie ATI, bloc operator, sali de nasteri si camere de garda.

„Este ceva deosebit. Din pacate, in Romania este ceva unic, dar speram ca este un inceput si ca acest spirit al dezvoltarii nu se va ofili, ci, dimpotriva, va merge inainte. Nu putem sa nu observam ca se intampla lucruri. Asa cum putem vedea in curtea Spitalului Judetean, se construieste un alt spital care, in doi ani, va fi gata, pentru ca este clar ca povestea abia acum incepe, astfel va creste increderea populatiei in spitalul public”, a transmis managerul Spitalului Judetean Timisoara, Dorel Sandesc.

Simonis: Maternitatea asta costa cat panselutele pe 1 an in Timisoara

Alfred Simonis, presedintele ales al Consiliului Judetean Timis, care isi va prelua in octombrie mandatul, a subliniat suma atrasa din bani europeni pentru acest obiectiv si a facut o comparatie cu cat se cheltuie pe panselute in Timisoara.

„E un obiectiv extrem de important pentru regiune, este un efort comun al multor oameni, care fac parte din mai multe partide politice, de la Bojin, la Grindeanu, la Dobra, la Alin Nica, care a avut cel mai greu rol, acela de a implementa proiectul, si pentru asta il felicit, si eu, si echipa. Totusi, ceva trebuie spus. Ne bucuram ca la 34 de ani de la Revolutie participam impreuna, intr-un moment festiv, la inaugurarea primei maternitati din Romania dupa Revolutie, si prima din Timisoara/ Timis, dupa 50 de ani. O investitie care a costat 14 milioane de euro, plus dotari, deci undeva la 20. Imi spunea Alin mai devreme, undeva la 19 milioane de euro. Cred ca dam pe panselute in fiecare an banii astia. Cred ca ii cheltuim pe panselute si e foarte important de spus ca aceasta e finantare europeana. Cu alte cuvinte acest oras, acest judet, acest motor economic atat de important al Romaniei care contribuie cu sume record in fiecare an, de 34 de ani, reuseste sa faca o investitie de anvergura, ce trebuie apreciata, si in niciun fel nu vreau sa minimalizez eforturile celor care au fost implicati in derularea acestui proiect si implementarea lui, dar, totusi, costa cat costa panselutele in municipiul Timisoara intr-un an de zile”, spune Alfred Simonis, presedintele ales al Consiliului Judetean Timis.

Noua Maternitate Bega a venit la pachet cu un cadou: extinderea si modernizarea receptiei Spitalului Judetean

Constructorul care a ridicat Maternitatea Bega a oferit deja un dar de casa noua. Constructii Erbasu a anuntat ca va moderniza si extinde cu 400 mp receptia Spitalului Judetean Timisoara pe banii sai.

Exit mobile version