Opinia Timisoarei

Ce mancam in zilele de post? Vezi cateva idei de retete pe care le poti prepara inainte de Craciun!

Postul Craciunului presupune in primul rand rugaciune, apoi abtinerea de la mancaruri din carne, lapte si oua. Gospodinele vor gati in cele 40 de zile de post, mancaruri din legume si fructe.

Celor care nu au inspiratie le propunem cateva retete de post!

Putem avea o masa imbelsugata si gustoasa chiar si fara carne, lapte sau oua. Stau marturie o multime de bunatati ce pot fi facute din tot felul de ingrediente, in combinatii delicioase.

Ciupercile, lintea, dovleacul, orazul, rosiile sau morcovii sunt cateva ingrediente pe care le vor folosi gospodinele in bucatarii, in perioada postului.

Din cand in cand mai sunt permise si vinul si pestele. Iata cateva idei de retete pentru aceasta perioada:

 

 

Bruschete cu ciuperci
Ingrediente: felii de bacheta de paine; 2 catei de usturoi, oregano uscat, 250 g ciuperci, 1 ceapa, 50 ml vin alb, patrunjel, sare, piper, 4 linguri ulei masline.
Mod de preparare: Feliile de paine dupa ce au fost prajite in cuptor, se ung cu ulei de masline si usturoi. Ciupercile se prajesc intr-o tigaie la foc mediu, timp de 5 minute.

Intr-o alta tigaie prajim ceapa si usturoiul si adaugam vinul alb. Peste acest sos punem ciupercile timp de cateva minute. Amestecul va fi pus pe fiecare felie de paine, peste care se va presara patrunjelul verde si oregano.

Linte cu orez
Ingrediente: 1 ceasca orez, 250 g linte, 1 ceasca ulei masline, 3 rosii, 1 ceapa, chimen, sare, piper
Mod de preparare: Lintea se spala si se fierbe in apa cu sare. Cand se inmoaie, se strecoara. Separat, se procedeaza la fel cu orezul. Se clatesc si se pun in alta apa la fiert impreuna cu rosiile, piperul si chimenul.

Calim ceapa pana devine aramie, apoi o scoatem pe prosop absorbant pentru a inlatura excesul de grasime. Uleiul strecurat se toarna peste linte si orez. Se mai fierb cateva minute, amestecand mereu pentru a nu se lipi.

Chiftele cu dovlecei
Ingrediente: 3 dovleci de marime medie, 6 linguri de faina, pesmet, 2 catei de usturoi, sare, piper, ulei, patrunjel verde.
Mod de preparare: Curatam de coaja dovleceii si ii dam pe razatoare. Ii lasam timp de o ora sa se scurga. Se storc de zeama si se framanta cu putina sare, piper, usturoiul pisat si patrunjelul verde tocat.

Chiftele sunt date pe o parte si pe alta prin faina si pesmet, apoi sunt puse la prajit intr-o tigaie cu ulei incins. Dupa ce s-au prajit, se scot pe un servetel de hartie pentru a elimina surplusul de ulei.

Bruschete cu rosii
Ingrediente: 5 rosii, busuioc, ulei de masline, 5 catei de usturoi, 1 paine bagheta, sare.
Mod de preparare: Taiem rosiile in cubulete si le amestecam cu doua linguri de ulei de masline, busuioc si sare.

Curatam cateii de usturoi, ii pisam si frecam cu sosul rezultat feliile de paine prajite in cuptor pe ambele parti. Rosiile se adauga pe feliile de paine inainte de servire, pentru a nu le inmuia cu zeama pe care o pot lasa rosiile.

Salata de broccoli si conopida
Ingrediente: 4 buchete de broccoli, 4 buchetele de conopida, 2 linguri de migdale taiate, 1 ceapa taiata marunt, 1 lingura suc de lamaie, 1 ceasca mazare, 1 lingurita miere de albine.
Mod de preparare: Buchetele de broccoli si conopida se fierb intr-o oala cu apa si sare vreme de 3 minute.

Apoi se scot din apa fiarta, se pun sub un jet de apa rece si se lasa la scurs. In acest timp se prepara sosul pentru salata din miere, sare, piper, lamaie, migdale si ceapa. Acest sos se amesteca cu buchetele de broccoli si conopida.

Spaghete cu sos de usturoi
Ingrediente: 500 g spaghete, 4 capatani de usturoi, 4 linguri ulei masline, mustar, 1 lamaie, piper negru, 2 dovlecei, 300 g ciuperci, suc de rosii.
Mod de preparare: Se curata usturoiul, se toaca marunt si se pune in hartie de aluminiu in cuptor ca sa se inmoaie. Dupa ce s-a inmuiat, se pune impreuna cu mustarul, pieperul, zeama de lamaie in mixer, pentru a obtine un piure. Ciupercile si dovleceii sunt caliti in ulei incins. Se adauga rosile si se lasa la fiert timp de 25 min. Spaghetele se fierb in apa cu sare si ulei. Se scurg, se amesteca cu sosul si se servesc calde.

Maioneza de post
Ingrediente:2 linguri faina sau amidon, 1/2 cana apa, mustar, zeama de lamaie, ulei
Mod de preparare: Se amesteca cele 2 linguri faina cu un pic de apa rece pana se desface bine. Restul de apa se pune la fiert. Cand da in clocot se toarna amestecul de faina si apa rece si se amesteca la fel ca la o budinca. Se tine pe foc mic pana se ingroasa bine (nu dureaza mai mult de 1 minut). Se lasa la racit si cand e rece se amesteca cu mustar si zeama de lamaie, apoi se picura uleiul, ca la orice maioneza. Eu am picurat si un pic de sifon pentru ca dupa ce se incorporeaza uleiul devine foarte tare. Se potriveste de mustar si lamaie si se poate consuma imediat.

Placinta cu dovleac
Ingrediente: 1 kg dovleac, o cana de ulei, o cana de apa, ½ zahar, 700 g faina, un plic praf de copt, coaja de lamaie, scortisoara.
Mod de preparare: Curatam dovleacul si il dam prin razatoare mare. Il punem la calit impreuna cu jumatate din cantitatea de zahar propusa, timp de 15 minute. Apoi amestecam compozitia cu scortisoara si coaja de lamaie. Pentru aluatul prajiturii, trebuie sa amestecam uleiul, apa si zaharul ramas.

Dupa ce zaharul s-a topit, adaugam faina amestecata cu praful de copt. O adaugam treptat, pana obtinem un aluat elastic si neipicios. Apoi impartim aluatul in doua parti si il lasam sa se odihneasca.Din prima parte facem o foaie pe care o vom aseza in tava si peste care vom adauga compozitia de dovleac, iar din a doua parte a aluatului facem cea de-a doua foaie a aluatului pe care o vom adauga peste compozitia de dovleac.Coacem prajitura de dovleac timp de trei sferturi de ora, la foc mediu.

Ciocolata de casa
Ingrediente: 1 esenta de rom; 4 linguri cacao; 500 g lapte de nuca de cocos pudra; 1 pachet margarina; 1 pahar cu apa (200 ml); 500 g zahar tos.
Mod de preparare: Zaharul se pune la topit intr-un vas cu apa, la foc mic. Dupa zece minute de fierbere se adauga pachetul de margarina si se amesteca pana la omogenizare.

Se ia vasul de pe foc si se adauga laptele pudra cernut, cacao si esenta de rom. Se amesteca cu mixerul pana se obtine o pasta. Continutul se pune la racit pe o folie, intr-un vas.

Chec cu mere si portocale
Ingrediente: 8 mere; 3 portocale; 1 cana zahar; 1 cana nuca maruntita; 1 ceasca ulei; 3 cani faina; 1 ceasca stafide; 1/2 lingurita scortisoara; 1 plic praf de copt; 2 plicuri vanilie; 1 lingurita bicarbonat de sodiu.
Mod de preparare: Frecam zaharul cu ulei si adaugam merele date pe razatoare cu portocalele taiate marunt. Amestecam pana sfaramam pulpa de fructe. Adaugam faina, in care s-a amestecat praful de copt, pana obtinem o compozitie mai groasa decat cea de clatite.

Peste compozitie punem bicarbonatul stins in zeama de lamaie, mirodeniile, stafidele si nuca. Tapam tava cu hartie de copt si adaugam in ele jumatate din compozitie. Se coace la foc potrivit, vreme de 45 de minute. A nu se uita – tava se da la cuptor, numai dupa ce acesta a fost incins. Din cantitatile enumerate, ies patru tavi.

Gogosi cu cartofi
Ingrediente: 5 cartofi mari, 200 g faina, 50 g drojdie, 1 pahar ulei, apa, 1 lingura zahar, sare.
Mod de preparare: Se coc cartofii in coaja, apoi se curata si se dau pe razatoarea marunta. Separat se face un aluat obisnuit din 200 g faina, jumatate de cubulet drojdie, apa, o lingura de zahar, sare. Se incorporeaza cartofii in aluat.

Se framanta din nou pana la omogenizare, se acopera vasul cu un servet si se lasa sa creasca la loc cald. Dupa ce a crescut bine se intinde aluatul pe planseta (grosimea de cel mult 1 cm), se taie rondele cu un pahar si se prajesc in ulei incins. Se presara zahar pudra vanilat.

Clatite cu gem
Ingrediente: 100 g faina, 100 ml apa minerala, 50 g ulei, 25 g zahar, 10 g sare, gem.
Mod de preparare: Se amesteca ingredientele pana obtinem o pasta de consistenta unei smantani subtiri. Se coc intr-o tigaie de teflon, unsa cu ulei. Din cauza absentei oului, e posibil ca foaia sa se rupa. Pentru a se evita acest lucru, este de dorit sa facem foile mai groase.

Aluatul se ia fie cu un polonic, fie cu o ceasca de cafea. Se toarna peste uleiul incins, intins pe toata suprafata tigaii. Dupa ce s-au prajit pe ambele parti, se pun pe un platou. Apoi se umplu cu gem si se ruleaza.

Galuste cu prune in sirop de menta
Ingrediente: 1 kg cartofi, 250g faina, 1 lingura de ulei, 6 linguri pesmet, 500g prune, sare, zahar, sirop de menta.
Mod de preparare: Spalam prunele, le scoatem samburii, le asezam intr-un vas si presaram zahar peste ele. Punem pesmetul la rumenit intr-o cratita cu ulei incins. Dupa ce s-a rumenit, adaugam zahar si amestecam pana omogenizam. Facem un aluat din cartofii fierti si dati prin presa de cartofi. Adaugam sare, faina, o lingurita de ulei si zahar. Amestecam pana obtinem un aluat mai moale. Luam cate putin din compozitia formata, o intindem si cu ea imbracam o pruna, formand o galusca.

Galustele sunt puse la fiert intr-o oala, in apa clocotita, dar la foc mic, ca sa nu se desfaca. Cand galustele incep sa se ridice la suprafata, inseamna ca sunt fierte. Le scoatem cu o lingura cu gauri, ca sa le scurgem bine de apa si le tavalim in pesmet, apoi le stropim cu sirop de menta.

Dovleac cu rozmarin
Dovleacul copt este un desert rapid, simplu, sanatos si gustos. Este delicios la cuptor, cu ulei de masline si rozmarin. Ingrediente: un dovleac; o legatura de rozmarin proaspat, sare, piper, ulei de masline.
Mod de preparare: Dovleacul se spala, se taie in doua bucati si se curata de seminte. Dupa ce a fost curatat, se taie fiecare jumatate in sferturi. Bucatile de dovleac se ung cu ulei de masline si peste ele se presara piper si sare.

Rozmarinul se insereaza in mai multe locuri din pulpa dovleacului. Feliile de dovleac se aseaza pe o tava acoperita cu hartie de copt. Sunt lasate la copt timp de 30 minute, la o temperatura de 180 de grade.

 

Exit mobile version