TIMISOARA. ‘As dori o cafea lunga cu lapte‘. Asta se aude cel mai des in restaurantele, barurile si cafenelele din Romania si asta pentru ca romanii nu stiu sa bea cafea. O spun specialistii din intreaga tara. Pe langa ca nu au o cultura a cafelei, romanii nici nu beau foarte multa. Tara noastra este pe un loc codas in Europa in ceea ce priveste consumul de cafea pe cap de locuitor: cam 2,3 kilograme intr-un an.
Cu o asemenea cantitate, tara noastra este pe locul 29 in Europa in ceea ce priveste consumul. Nu numai ca bem putina cafea, dar si cea pe care o consumam este proasta.
In ultima perioada numarul cafenelelor specializate, care incearca sa convinga clientii sa schimbe modul de a bea cafea a crescut.
Alexandru Deaconu, unul dintre proprietarii unei cafenele din Timisoara, a incercat prin diverse mijloace sa ii determine pe clienti sa renunte la ‘traditionala’ cafea cu lapte
„Cafeaua lunga cu lapte, care nu e cafea, e ceva nociv. Noi incercam sa le explicam dar… Am scos din meniu cafeaua lunga cu lapte si in urmatoarea saptamana am pierdut 30 la suta din clienti„, explica Alexandru Deaconu, barista in Timisoara.
Alexandru mai incearca o modalitate de a-i face pe clienti sa renunte la ‘cererea obisnuita’. Cei care comanda cafea cu lapte primesc bautura in cesti albe, spre deosebire de cei care cer un flatt white, un expreso sau un cappucinno.
„Suntem intr-o continua educare a clientilor si speram, pas cu pas, zi cu zi, sa ii convingem macar calitativ, daca nu cantitativ„, mai spune Alexandru Deaconu.
Razboiul cu cafeaua cu lapte se dovedeste aprig.
„Eu imi pun doar lapte foarte foarte putin, pentru ca imi place sa simt cat mai tare gustul de cafea„, sustine un client.
„Pur si simplu, era prima optiune„, adauga un altul.
Si, pentru a-i convinge totusi sa renunte, in fiecare sambata Alexandru prajeste cafeaua in local sperand ca macar asa, vazand procesul de prajire si simtind aroma, sa schimbe dorinta amatorilor de cafea de a bea celebra lunga cu lapte. Mai mult el le si explica doritorilor cum se prajeste cafeaua.
„In functie de minutele si de gradele la care se prajeste se determina gradul de prajire sau nivelul care e, de la light rost, preferata de nordici, o cafea mai mult vegetala, pana la un dark rost folosita de italieni si austrieci, o cafea foarte prajita sau foarte arsa„, explica Alexandru Deaconu, barista.
Intr-o alta cafenea din Timisoara, doi soti poarta si ei batalia cu… cafeaua lunga cu lapte. Emil si Roxana Greuceanu aduc in fiecare luna alt tip de cafea, fie din America de Sud, fie din Africa.
„Iata, asta e o cafea din Peru, cu note de caramel si migdale, aciditate medie si note florale„, explica Roxana Greuceanu, proprietar de cafenea in Timisoara.
De altfel, cei care vin in cafeneaua celor doi timisoreni primesc alaturi de ceasca de cafea si un biletel pe care pot citi detalii legate de cafeaua servita. Nu primesc insa zahar si asta pentru ca… o strica.
„Nu ii da o aroma buna. O strica. Cafeaua de specialitate este stricata prin adaosul de zahar pentru ca absoarbe din gust„, precizeaza Roxana Greuceanu.
Mai mult, prepararea cafelei este o intreaga arta. De fiecare data se cantareste electronic cantitatea si se adauga apa pastrand anumite proportii.
„Cafeaua de astazi este un pic mai densa si are, merge mai bine la 19 grame, asa am experimentat noi si atunci avem grija sa folosim o presiune constanta de tampare. Daca nu folosim presiune constanta, fiecare barista o sa tampeze diferit„, adauga specialistul.
Si atunci fiecare cafea va avea alt gust de fiecare data chiar daca o servesti in acelasi local.
VIDEO: George Stefanita
Vanzarea de cafea in cafenelele specializate este insa intrecuta de celebrele automate cu fise care au invadat majoritatea magazinelor mari sau cladirile de birouri. Nu e buna, dar e ieftina.
Specialistii in cafea spera insa ca sutele de cofee shopuri care vand inclusiv cafea to go si prajitoriile artizanale, din ce in ce mai dese, vor creste standardul privind prepararea cafelei oferind amatorilor de lichid negru revigorant o alta perspectiva in alegerea ei si asta pentru a simiti pe deplin gustul si aroma unei cafele bune.