TIMISOARA. Spitalul de Boli Infectioase Victor Babes Timisoara impreuna cu Centrul Chinologic Dr. Aurel Greblea Sibiu au pus bazele unui proiect pilot de cercetare in Romania ce presupune dresarea unor caini pentru depistarea infectiei cu noul coronavirus. Primii pasi au fost deja facuti in luna septembrie a anului trecut la centrul chinologic de la Sibiu. Au fost selectate 5 exemplare din rasa Ciobanesc German si unul din rasa Ciobanesc Belgian Malinois, cu varstele intre 7 si 9 luni. In ianuarie 2021 a demarat antrenamentul cu primele probe SARS CoV 2 recoltate de la pacienti infectati cu noul coronavirus.
“Faza intai a presupus selectia politistilor conducatori de caini, a specialistilor din cadrul Centrului Chinologic, care urmau sa participe la acest proiect, selectia exemplarelor canine care urmau sa isi desfasoare activitatea in cadrul proiectului si amenajarea laboratorului de pregatire a exemplarelor canine de detectare a persoanelor infectate cu SARS CoV 2. A doua faza a fost dresajul propriu-zis. Faza urmatoare este de avizare iar ultima este cea de operationalizare a acestui proiect, care presupune desfasurarea de activitati in Aeroportul Sibiu pentru depistarea pasagerilor cu coronavirus si, ulterior, acreditarea acestor echipe canine”, spune Cms sef Claudiu Leonard Bila, director Centru Chinologic Dr. Aurel Greblea Sibiu.
Spitalul de Boli Infectioase ictor Babes a fost prima unitate sanitara care a pus la dispozitia specialistilor Centrului Chinologic Sibiu probe prelevate de la pacientii infectati cu COVID 19. Ulterior, in proiect au fost cooptate si alte spitale, majoritatea din judetul Sibiu.
“Am conceput un proiect in care am cerut persoanelor care veneau in evaluare la noi si care aveau testul pozitiv sa accepte sa li se recolteze, din transpiratia de sub brat, o mostra de miros, care era preluata apoi de echipa de la centrul de dresaj. Am participat la sedinta de demonstratie si de avizare a rezultatelor acestui proiect si am ramas surprins, dar si impresionat. Toti cainii care au participat au recunoscut suta la suta probele cu infectie COVID 19, chiar si in conditiile in care instructorul a incercat sa le devieze atentia sau sa ii retraga din zona unde era proba. Ei reveneau si insistau pentru proba respectiva”, spune SL. Dr Virgil Musta de la Spitalul Victor Babes Timisoara.
Cea mai importanta conditie a fost ca pacientii selectati, care aveau confirmarea ca sunt infectati cu noul coronavirus printr-un test RT-PCR, sa nu fie sub tratament medicamentos impotriva COVID 19. Toate probele au fost recoltate inainte de administrarea medicatiei impotriva bolii.
In total, pentru dresajul cainilor, au fost folosite cateva sute de probe. Initial, le-au fost prezentate probele pozitive, apoi cele negative. Dupa primele sase zile de antrenament, cainii au inceput sa recunoasca probele pozitive provenite de la pacientii COVID 19. Specialistii spun ca animalele pot recunoaste mirosurile emanate de persoanele infectate cu noul coronavirus.
“In functie de practica pe ziua respectiva si in functie de antrenamentele anterioare, se prezinta probele pozitive, se prezinta probele negative in acelasi antrenament si probe distractoare, care pot varia de la foarte multe substante, obiecte, medicamente pana la mancare. Dintre toate, cainele va identifica mirosul specific bolii. si, atunci, in momentul in care va identifica mirosul, ne va semnala. O poate face fie prin pozitie asezat, fie prin pozitie de urmarire, de preluare a subiectului respectiv, fie printr-un interes maxim catre o persoana, in functie de cum e prezentata situatia”, spune ag. sef princip. Silviu Stan de la Centrul Chinologic Dr. Aurel Greblea Sibiu.
Pentru inceput, cainii special dresati pentru depistarea persoanelor cu COVID 19 urmeaza sa fie folositi pe Aeroportul International Sibiu. Acestia vor fi amplasati in aerogara, la sosiri externe, inainte de controlul efectuat de specialistii DSP Sibiu.