„Am intensificat actiunile de hingherit pentru a imputina cainii de pe strazi si am dat dispozitii ca procesul de sterilizare sa continue cu capacitatea maxima cu care el se poate desfasura, incat sa impiedicam inmultirea cainilor”, a anuntat edilul Timisoarei.
In ceea ce priveste numarul de maidanezi care misuna pe strazile Timisoarei, opiniatimisoarei.ro a scris zilele trecute ca ar fi vorba de 4.000 de caini fara stapan, potrivit estimarilor facute de seful societatii de ecarisaj, Ionel Puscas. Robu vehiculeaza alta cifra: aproape 3.500, nu departe de cea estimata de seful Danyflor.
„Am vazut vehiculandu-se o cifra in privinta numarului de caini din Timisoara, cica ar fi 13.000 de caini. Este o aberatie, aceasta cifra probabil ca a fost inventata de cei care si-au facut planul sa castige bani de pe urma a 13.000 de caini. Eu nu va pot spune cu precizie cati caini exista pe strazile Timisoarei acum si nimeni nu va poate spune asta. Am sterilizat 1.600 de caini, 200 cu clinicile mobile, ii putem vedea cu crotaliu in ureche pe strazi. Mai putem face observatia pe strazi ca mai mult de jumatate din cainii pe care ii intalnim au crotaliu. Daca cineva nu vede asta, eu ii rog sa imi semnaleze. Incercati sa faceti asta, cum eu fac de mai multa vreme. Asta este concluzia la care am ajuns. De aici rezulta ca numarul total de caini de pe strazile Timisoarei nu are cum sa fie mai mare de 3.000, poate 3.500. Oricum e mult si este inacceptabil, nu ne putem complace in aceasta situatie, ca pe strazile Timisoarei sa fie 13.000 de caini”, a explicat Nicolae Robu.
Intrebat daca se poate vorbi de o eutanasiere a animalelor fara stapan din Timisoara, primarul Nicolae Robu a spus ca nu, atata timp cat legea nu o cere.
„Nu, deci noi respectam legea si cand vom avea o lege care sa ne pretinda sa facem referenduim, desigur ca avem obligatia sa aplicam acea lege si sa consultam populatia Timisoarei. Nu poate hotari un om o astfel de speta, este o problema care nu este a unei persoane, ci a intregii comunitati a orasului. Decizia poate fi luata numai de intreaga comunitate. La ora actuala, noi actionam in cadrul legal de acum si punem in opera acea HCL adoptata in urma cu circa jumatate de an si speram sa obtinem rezultate si mai bune decat cele obtinute pana acum in perioada urmatoare, pentru ca este clar ca rezultatele sunt pozitive, insa nu sunt la dimensiunea la care este necesar sa fie. Daca apare o lege care cere asta (n.r. eutanasierea), atunci trebuie sa respectam legea. (…) Sigur, avem posibilitatea locala sa organizam referendum pe orice tema, dar eutanasierea, dupa parerea mea, la ora actuala, nu este solutia legala”, a precizat primarul Robu.
Intrebat care este pozitia personala a omului Nicolae Robu, edilul crede ca omul e totusi mai important decat cainele.
„Cel mai potrivit este sa mergem pe ideea de sterilizare, dar cu simt al raspunderii. Eu am spus-o de la inceput si nu-mi schimb pozitia, omul este mai important decat cainele si decat orice alt animal. Noi nu putem sa asteptam tragedii in orasul nostru pentru a lua masuri. Sunt nemultumit de atitudinea unor cetateni care cresc caini si care nu inteleg cat rau fac orasului, fac semenilor lor si pana la urma si lor insisi isi fac rau, nesterilizandu-si cainii. In perioada imediat urmatoare vom trece la recensamantul cainilor din gospodarii si vom aplica acele taxe pentru crescatorii care tin animale in exces fata de cat permite HCL si vom fi foarte aspri cu cei care nu inteleg sa-si sterilizeze cainii. Nu e permis sa se cheltuiasca sume fabuloase pentru atitudinea de indiferenta a unor confrati de-ai nostri. Cei care se declara iubitori de caini cu atata emfaza, de fapt, fac rau inclusiv cainilor. Pentru ca prin atitudinea lor induc ostilitate la oamenii obisnuiti care nu actioneaza cu fanatism. Si eu iubesc cainii si animalele in general si tot ce e lasat de Domnul pe pamant, dar asta nu inseamna ca trebuie sa trecem in zona iresponsabilitatii. Nu se poate sa moara de foame copii si noi sa tinem caini in adaposturi”, a conchis Robu.