Intreaga teorie a relativitatii a lui Einstein a fost construita pornind de la premisa ca viteza luminii nu poate fi depasita.
Nou descoperita viteza mai mare ca a luminii a neutrinilor face sa dispara legea Cauza e intotdeauna inaintea efectului, pe care a pastrat-o si Einstein in teoria lui.
Livescience.com prezinta mai multe efecte ale demolarii teoriei relativitatii a lui Einstein.
1. Viteza luminii este de 299.792.458 de metri pe secunda. Este viteza maxima cu care orice poate calatori, o limita superioara absoluta a miscarii. Dar noile descoperiri fac acesta regula sa nu mai existe. Conform teoriei relativitatii e nevoie de o cantitate infinita de energie sa faci ceva sa mearga mai rapid decat lumina. Daca ceva depaseste aceasta viteza, insemna ca se misca inapoi in timp, iar asta insemna, conform noii descoperiri, ca acesti neutrini sunt „calatori in timp”. Fizicienii spun ca aceasta abilitate, daca exista ar putea fi folosita pentru a trimite neutronii inapoi in timp sa livreze mesaje.
2. O lege fundamentala a fizicii este cauzalitatea, pe care si teoria relatitivatii se straduieste din greu sa o pastreze. Dar daca ceva poate calatori mai repede decat lumina, insemna ca se poate intoarce in timp, ceeea ce insemna ca si un efect poate calatori in timp inainte ca asa numita cauza sa fi avut loc.
3. Faimoasa ecuatie a lui Einstein E= mc patrat afirma ca energia „E” si masa „m” sunt echivalente si pot fi convertite un din cealalta. „c” reprezinta viteza luminii, considerata cea mai mare din univers, prin urmare valoarea acestui „c” ar trebui reconsiderata si poate viteza nou descoperita a neutrinilor, mai mare decat a luminii, ar trebui s-o inlocuiasca.
4. „Modelul Standard” este numele unei teorii foarte importante din fizica particulelor, dar si aceasta ar trebui revizuta daca nou descoperita viteza a acestor neutrini este mai mare decat a luminii. Ramane de vazut daca noua descoperire nu insemna ca orice poate calatori mai repede decat lumina, ci doar acesti neutrini.
5. O mare parte din astronomie ar trebui revizuita. Idei importante despre istoria universului nostru este bazata pe masuratorile si teoriile legate de neutrini. Acestia erau prezenti din abundenta la inceputurile universului si daca acum aflam ca ei au alte caracteristici decat credeam, modelele stelare ar trebui, de asemenea, reviizuite.