Dupa victoria reusita in fata Farului pe Dan Paltinisanu, campionii de la RCM se pot bucura in liniste de sarbatorile de Paste. Rugbystii au primit liber cateva zile de la antrenorul Danie de Villiers, urmand sa revina la antrenamente marti.
Daca jucatorii romani au profitat si au dat fuga acasa pentru a petrece alaturi de familii, pentru strainii din lotul RCM-ului perioada aceasta este o ocazie de a mai descoperi cate ceva din traditiile romanesti.
Sosene Anesi se afla la primul Paste in Romania si a fost curios sa afle cum vor petrece romanii, care sunt mancarurile traditionale si care este povestea oualor de Paste vopsite.
Neozeelandezul a facut o vizita la targul de Paste din centrul orasului alaturi de colegul sau, Vali Popirlan si a trecut in revista totul, de la cuibul cu iepurasi vii pana la casutele cu oua incondeiate si cele cu diferite preparate specifice.
Sosene Anesi nu a ratat nici sansa de a ciocni pentru prima oara oua de Paste, dupa ce s-a straduit sa pronunte cat mai corect in Romana ‘Hristos a inviat’. ‘Daca s-a spart oul inseamna ca am pierdut? Ok!’, a spus resemnat Anesi, care s-a interesat imediat daca poate macar sa manance oul spart.
‘La noi nu exista obiceiul acesta cu oua vopsite de Paste. Dar este interesant. Cred ca o sa incerc sa pregatesc si eu niste oua de Paste, cum se face aici”, a glumit Sosene.
„Noi nu prea avem traditii de Paste, dar imi aduc aminte ca atunci cand eram mai mic, la scoala, invatatoarea ascundea oua de ciocolata iar noi trebuia sa le gasim. Si eram foarte fericiti pentru ca atunci cand le gaseam aveam voie sa le si mancam”, a povestit rugbystul, care a marturisit ca ceea ce isi doreste neaparat sa faca de Paste este sa mearga la biserica: „Cred ca cea mai importanta parte din aceasta sarbatoare este sa mergi la biserica si sa sarbatoresti invierea lui Hristos. Va fi interesant sa petrec Pastele aici in Romania si as vrea sa merg la biserica sambata seara”.
Friptura de miel, cu masura
Chiar daca va avea ocazia sa petreaca Pastele in familie, cu toate bunatatile pe masa, Vali Popirlan nu vrea sa faca excese.
„Abia astept sa gust din friptura de miel care mi-a cam lipsit in ultima perioada. Speram sa avem voie sa gustam putin, sunt multe bunatati la masa de Paste de la care ne-am abtinut tot anul. Dar de marti trebuie sa ne prezentam la antrenamente si cu kilogramele trebuie sa fie ok”, a spus Popirlan.
In prag de Paste, jucatorul RCM-ului si-a amintit si de felul in care petrecea sarbatorile in copilarie :”Imi aduc aminte ca eram atat de incantat de a da <<Hristos a inviat>>, ca de fiecare data cand vopsea mama ouale, spargeam aproape toate ouale inainte de Paste, se cam supara pe mine, dar ii trecea repede”, a povestit Popirlan.
Cand vine vorba de cadoul de la Iepurasul de Paste, campionii tot la rugby se gandesc. „O sa fie un campionat destul de lung si as vrea ca Ieprurasul sau cine aduce cadoruie in aceasta perioada sa imi aduca sanatate, liniste si putere de munca. E un campionat echilibrat cu multe echipe care s-au intarit si au facut achizitii notabile, dar cine va avea lotul cel mai solid si cel mai valoros va reusi sa il castige”, a conchis Popirlan.