TIMISOARA. Proiectul Campusului Dual de interes regional a castigat o finantare in valoare de 20.825.000 euro prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) – Componenta C15 – Educatie. Elevii interesati sa invete o meserie vor fi formati aici, cu ajutorul firmelor si al mediului universitar.
Finantarea a fost accesata de Consortiul Regional pentru Invatamant Dual Vest Timisoara, coordonat de Universitatea Politehnica Timisoara – lider de proiect – constituit special in acest scop si format din 31 de parteneri – Universitatea Politehnica Timisoara, Universitatea de Vest Timisoara, Universitatea de Stiintele Vietii Regele Mihai I Timisoara, Inspectoratul Scolar, 7 licee, 16 companii si 3 asociatii ale mediului de afaceri si Primaria Timisoara.
“Constructia acestui proiect a insemnat cu adevarat un efort de coagulare si coordonare a mediului academic, economic si administrativ din regiunea de Vest pentru un obiectiv comun, acela al dezvoltarii invatamantului in sistem dual si al pregatirii aplicate a elevilor si studentilor pentru meseriile viitorului. Universitatea Politehnica Timisoara si-a asumat rolul de lider si coordonator al acestui proiect in spiritul misiunii sale de satisfacere a cerinţelor de competenţa ale mediului societal, pietei muncii si preocupare pentru viitorul societaţii. Vreau sa multumesc echipei din cadrul UPT, condusa de Dan Diaconu, pentru efortul major depus in aceste luni, precum si partenerilor din cadrul proiectului”, a declarat Florin Dragan, rectorul UPT.
Campusul Dual face parte din strategia de modernizare a infrastructurii scolare, educatia fiind o componenta importanta in sustinerea dezvoltarii prospere a orasului. Valoarea totala a constructiei campusului este estimata la 134 de milioane de lei cu TVA (27 de milioane de euro).
Primaria Timisoara pune la dispozitie terenul de 30.000 mp, in Calea Buziasului, pe care va fi ridicat campusul, si o contributie in valoare de 28.801.400 lei (5.820.700 euro) din bugetul local, care va acoperi cheltuielile neeligibile.
Universitatile din cadrul consortiului contribuie cu 5.958.228 lei (1.205.874 euro) din bugetele proprii, iar companiile din cadrul consortiului cu 8.520.209 lei (1.724.390 euro) pentru constructia noilor programe de studii si imbunatatirea conditiilor de practica a elevilor si studentilor.
Pe langa constructia campusului, proiectul mai prevede dotarea atelierelor digitale din cadrul invatamantului dual, plata burselor pentru elevi si studenti, precum si masuri conexe de crestere a calitatii si vizibilitatii invatamantului dual.
Campusul Dual de la Timisoara este unul dintre cele 19 proiecte care va intra la finantare, dintre cele 29 de proiecte depuse, la nivel national, in cadrul apelului ”Program -pilot pentru dezvoltarea consortiilor regionale pentru invatamant dual”.